sigarenbandje


sigarenbandje 1.0

afbeelding

Bron: Dan Smith
( CC licensed )

meestal van papier gemaakt bandje, wikkeltje dat door de fabrikant ter decoratie om en onder de kop van een sigaar wordt gedaan, met daarop een gedrukte merknaam, een afbeelding, het logo e.d.; sierbandje van een sigaar
Het verzamelen van sigarenbandjes was, vooral vroeger, een geliefde hobby. Vaak in één adem genoemd met andere verzamelobjecten, zoals munten, postzegels en speldjes en deel uitmakend van nostalgische herinneringen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sigarenbandje…

is een voorwerp

  • [Materiaal] is doorgaans van papier gemaakt
  • [Functie] dient ter decoratie en duidt, via een merknaam, afbeelding, logo e.d., op de fabrikant van de sigaar
  • [Plaats] is om de sigaar gewikkeld, doorgaans vlak onder de kop daarvan
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] was vooral vroeger een geliefd verzamelobject

Algemene voorbeelden


Door de loop der jaren heeft hij een schitterende collectie opgebouwd en geïnteresseeerden kan hij op deze avond allerlei informatie verstrekken. Verder speldjes, miniatuurauto's, eierdopjes, sigarenbandjes, munten, postzegels en ansichtkaarten.

Meppeler Courant,

Ik herinner mij bokspringen, de hinkelbaan, een brok krijt, aarden knikkers, glazen knikkers, stalen knikkers, de knikkerzak en hoe je die dichtbond, landkapertje, een zakmes, een dolk, een padvindersriem, een padvindersfluit, een veldfles, een bivakmuts, een winkeltje in de hoek van het Ter Braakepleintje, twee dropjes voor een cent, twee toverballen voor een cent, de postzegel van twee cent, een schrift met opgeplakte lucifersetiketten, een boekje met opgeplakte sigarenbandjes, gluton, en dat sigaren met een c geschreven werd, de dagen van de week met een hoofdletter en de maanden van het jaar ook, en handenarbeid op de zolder van de Talmaschool, de ellende van figuurzagen.

De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

Er bestaan functioneel gezien twee soorten sigarenbandjes: ten eerste is er de banderol met (verplichte) vermelding van de verkoopprijs [...]. Ten tweede is er het soort bandje dat doorgaans met de term "sigarenbandje" geassocieerd wordt, met name het bandje dat het merk van de betreffende sigaar aangeeft, en dat dus ook per merk een verschillende stijl en vormgeving bezit. Dit bandje wordt soms naast, soms over de banderol heen gekleefd.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sigarenbandje,

Nog steeds is Marleen Steenhuis volop met haar verzameling bezig. Ze wist niet waar ze aan begon en had niet in de gaten dat er zoveel spullen waren met de afbeelding van Bartje, zoals sigarenbandjes, lepels, glazen, tegeltjes, voorraadbussen in alle soorten en maten.

Meppeler Courant,

Vitrine na vitrine vulden we met Franse uitgaven, waaronder enkele waardevolle eerste drukken, vele bijzondere en normale Nederlandse uitgaven, allerlei buitenlandse vertalingen, biografieën en stripboeken. Maar niet alleen boeken kregen een plaats: ook postzegels, affiches, modellen, sigarenbandjes, video's, cd-roms en talloze andere materialen werden tentoongesteld.

http://www.jules-verne.nl/bred.html,

Verder zijn op deze beurs munten, postzegels, eierdopjes, ansichtkaarten, sigarenbandjes, puntenslijpers, speldjes, e.d. te bewonderen en te ruilen.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen