sigarenkoker


sigarenkoker 1.0

afbeelding

Bron: Jelle Deceuninck
( CC BY 3.0 )

meestal van metaal, leer of hout vervaardigde koker waarin men sigaren, soms ook één sigaar, op zak draagt; draagkoker voor sigaren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sigarenkoker…

is een koker

  • [Materiaal] is doorgaans gemaakt van metaal, leer of hout
  • [Functie] dient om er sigaren, soms ook één sigaar, in te bewaren
  • [Plaats] wordt op zak, vaak in de binnenzak, gedragen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is aan de te openen zijde vaak afgesloten met een dopje
  • [Gebruiker] wordt vooral gebruikt door sigarenrokende mannen

Hoofdsemagram: koker


Algemene voorbeelden


'Er zit een sigarenkoker in de binnenzak. Mag ik daar asjeblieft één sigaar uit?' 'Omdat u het zo beleefd vraagt,' zei de rover. Hij stak de revolver weg en vond de saffraanleren koker. Hij knipte hem open en rook aan de inhoud. 'Sumatra dekblad,' gromde hij waarderend. Hij nam er eentje uit en gaf die aan zijn slachtoffer. Zelf stak hij ook een sigaar tussen de lippen.

Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

Om even wat tijd te winnen, zodat de beruchte drift van zijn superieur wat kan wegzakken, haalt Snetlage zijn sigarenkoker uit zijn binnenzak. Hij houdt de geopende koker aan Verkerk voor, maar die weigert door kort met zijn hoofd te schudden.

Dossier vrouwenhandel, Ed van Eeden,

Hij lacht even en gaat in zijn binnenzak op zoek naar zijn sigarenkoker.

De kus, Jan Wolkers,

Hoofdschuddend haalt hij zijn sigarenkoker tevoorschijn.

Dossier vrouwenhandel, Ed van Eeden,

Hoewel ik niet kan zeggen met het pistool te zijn opgegroeid, als cowboy, gangsterjong of maffiazoon, ik ben er vroeg mee vertrouwd geraakt. Dan bedoel ik niet de klappertjespistolen, waarmee wij gevechten leverden, met vertrokken gezicht naar de getroffen plaats grijpend neervallend, grootmoeders en tantes hartslag op hartklop bezorgend, maar het echte wapen. Het hoorde bij mijn vader, zoals zijn glimmende sleutelbos, zijn hoge zwarte schoenen, sigarenkoker en de zakdoek die bitter rook.

Het pistool van de rekening, Jan Willem Holsbergen,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een gouden sigarenkoker
  • een houten sigarenkoker
  • een leren sigarenkoker
  • een metalen sigarenkoker
  • een zilveren sigarenkoker

Met precisie haalt hij een bolknak uit zijn leren sigarenkoker en draait die even vochtig tussen zijn naar voren getuite lippen.

De kus, Jan Wolkers,

Kolonel Qazzaz stond op en hield hem zijn gouden sigarenkoker voor en toen Michel zijn hoofd schudde, bediende hij zich zelf.

http://books.google.nl/books?id=aVvhAAAAQBAJ&pg=PT114&lpg=PT114&dq=%22gouden+sigarenkoker%22&source=bl&ots=_xwpx6CKUY&sig=emDNwN-x_gNQyGqISpbNUNB47aQ&hl=nl&sa=X&ei=mBzyU83iCILDO9TjgbgG&ved=0CDwQ6AEwBw#v=onepage&q=%22gouden%20sigarenkoker%22&f=false,

Zomaar een jasje dat iemand moet hebben vergeten. Een jasje met zakken waarin wel een portefeuille kan zitten of een zilveren sigarenkoker.

http://books.google.nl/books?id=SXtzAAAAQBAJ&pg=PT5&lpg=PT5&dq=%22zilveren+sigarenkoker%22&source=bl&ots=qNIqo4mW_I&sig=zeAq7IaJ3x1jCdKJlB_A5JWY1KY&hl=nl&sa=X&ei=7RvyU6j3H8vAPOHhgLgM&ved=0CDwQ6AEwCDgU#v=onepage&q=%22zilveren%20sigarenkoker%22&f=false,

Alldown haalt een houten sigarenkoker tevoorschijn en steekt doodgemoedereerd met een stukje cederhout een grote sigaar aan.

http://books.google.nl/books?id=heh0AAAAQBAJ&pg=PT107&lpg=PT107&dq=%22houten+sigarenkoker%22&source=bl&ots=7lzrmU6rkx&sig=VeNbnceJ3fnM4jBhSwV_ZxO-beU&hl=nl&sa=X&ei=6RryU83mCIKqPIzFgaAI&ved=0CB4Q6AEwADgK#v=onepage&q=%22houten%20sigarenkoker%22&f=false,

Ik ga nu beseffen hoe de lieveheersbeestjes zich gevoeld moeten hebben die ik als jongetje verzamelde in een metalen sigarenkoker.

De kus, Jan Wolkers,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding