sigarettenpakje


sigarettenpakje 1.0

afbeelding

Bron: Lanfear's Bane
( CC BY-SA 3.0 )

van karton of papier gemaakte en vaak ook met cellofaan omwikkelde verpakking voor sigaretten waarop in de regel de merknaam van de sigarettenfabrikant, de prijs en sinds enige tijd ook een gezondheidswaarschuwing tegen het roken vermeld worden

Semagram


Een sigarettenpakje…

is een pakje; is een verpakking

 • [Functie] dient als verpakking voor sigaretten

  Hoofdsemagram: pakje


  Algemene voorbeelden


  Tegelijk met de invoering van de fors grotere ontmoedigingsteksten op de pakjes eind vorig jaar (40 procent oppervlak) werd de EU gevraagd regels op te stellen voor lidstaten die nog een stapje verder willen gaan: afschrikwekkende foto's. Het voorbeeld is Canada, waar dergelijke afbeeldingen op sigarettenpakjes sinds 2001 standaard zijn.

  de Volkskrant,

  Volgens de overeenkomst moeten sigarettenpakjes voor een derde tot de helft met waarschuwingen bedrukt zijn.

  Gazet van Antwerpen,

  Adolf Hitler - toch iemand die vrij bekend is geworden - wou op de sigarettenpakjes laten opdrukken: Roken schaadt je gezondheid.

  CCPK; Achtung, Didi De Paris,

  De ober kwam terug, wisselde de asbak en ruimde wat verfrommelde sigarettenpakjes en het lege sigarendoosje van het tafeltje.

  Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

  Nu ik enkele jaren raper ben, heb ik een schat aan ervaring opgedaan. Ik kan u zo zeggen welk sigarettenpakje het meest op straat ligt. Marlboro is het antwoord, het meest weggeworpen pakje ter wereld.

  NRC,

  Wie zo dagelijks zijn rondjes loopt, kan het niet ontgaan wat een rotzooi in de struiken ligt: bierblikjes, melkkartonnen, sigarettenpakjes, plastic zakjes, chipsverpakkingen.

  NRC,

  Hij sprak met haar af dat hij haar twee dagen later om half elf 's morgens zou opbellen in haar hotel in Figueretas. Zij schreef met blauw ogenpotlood haar naam, kamernummer en de naam van het hotel op zijn sigarettenpakje, en voegde zich bij haar kennissen die drie meter verder stonden te wachten.

  Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

  Hij wordt het ook spuugzat elke avond de shagpakjes aan één kant bij hun lurven te moeten grijpen om ze net zolang, met een zwiep van zijn pols, uit te schudden tot ze kort genoeg zijn om in de automaat te passen en vervolgens het cellofaan ervan, en van de sigarettenpakjes, met een scheermesje open te snijden, er kwartjes of dubbeltjes wisselgeld in te schuiven en ze met plakband weer dicht te maken.

  Een soort Engeland, Robert Anker,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een leeg sigarettenpakje
  • lege sigarettenpakjes

  Hij kwam voorbij een speelweide die vol lege bierblikjes, plastic flesjes en lege sigarettenpakjes lag.

  Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

  Hij gooide zijn lege sigarettenpakje op de grond en liep weg.

  Minnares van de duivel, Naima el Bezaz,

  Een leeg sigarettenpakje wordt verfrommeld en weggegooid, een asbakje voor het stoplicht op de treeplank uitgeklopt, blikjes weggeschopt.

  http://www.nouws.nl/PortugeesDagboek/week06.html,

  "Hier is de lijst van de voorwerpen. Ze liggen beneden." Velge nam de lijst door. "Een gescheurde pantie, twee condomen, bierblikjes, een lege vaporisator, een paar kapotte schoenen, lege sigarettenpakjes, een verroest pennemes."

  De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

  in voorzetselgroep


  • een gezondheidswaarschuwing op een sigarettenpakje
  • een waarschuwing op een sigarettenpakje
  • een gezondheidswaarschuwing op sigarettenpakjes
  • een waarschuwing op sigarettenpakjes

  In een lezersbrief in Nature suggereert een Brits onderzoeker dat de waarschuwing op sigarettenpakjes moet worden veranderd. Kreten als "schaadt uw gezondheid" maken geen indruk op jongeren, die zich op de leeftijd dat ze aan de sigaret gaan toch onsterfelijk voelen.

  De Standaard,

  De Belgische en Europese wetgever grepen op veel vlakken in om de fabrikanten te verplichten via de etikettering van hun producten een minimum aan informatie te verschaffen, zelfs wanneer deze informatie een negatieve invloed kan hebben op de verkoopcijfers. Denken wij maar aan de waarschuwingen op sigarettenpakjes en aan de ingrediëntenlijsten op voedingsmiddelen.

  http://www.test-aankoop.be/main/fs_module_nl.asp?ref_id=1-1

  Te gebruiken als extra waarschuwing op sigarettenpakjes: wegrottende tanden en een neerbuigende askegel om de kans op impotentie door roken te visualiseren.

  de Volkskrant,

  De hoesjes van karton en kunststof liggen sinds kort in vele varianten in de winkel en worden gebruikt om de recent vergrote gezondheidswaarschuwingen op sigarettenpakjes te verbergen.

  NRC,

  Rokers die zich ergeren aan de verstrengde zwart-witte gezondheidswaarschuwing die sinds juni op sigarettenpakjes prijkt, kunnen die binnenkort bedekken met bloemetjesmotieven, Chinese tekens en hologrammen.

  De Standaard,