sinaasappelschil


sinaasappelschil 1.0

afbeelding

Bron: fdecomite
( CC BY 2.0 )

schil van een sinaasappel; appelsienschil

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sinaasappelschil…

is een schil; is een deel

  • [Gebruikswijze] wordt gekonfijt, wordt geraspt verwerkt als smaakmaker in gerechten, wordt verwerkt in sommige bieren en is het hoofdbestanddeel van marmelade

    Algemene voorbeelden


    Maltaise saus (sauce maltaise). Dit is een Hollandaise saus met ingekookte jus d'orange (van bloedsinaasappelen) met een garnituur van zeer fijne julienne van sinaasappelschil (zeste).

    http://www.cacique.nl/warenkennis/saus/botersausen.htm

    "Composteren begint in de keuken met het bakje waarin je de aardappel- of sinaasappelschillen legt. De rest is kinderspel, op voorwaarde dat ook gezinsgenoten weten wat op de composthoop hoort. Het is een kwestie van kennis en van een beetje discipline. De rest doet de natuur."

    De Standaard,

    Grolsch Wintervorst is een warm en kruidig bier, vol en zacht van smaak. Een uitgelezen mengsel van honing, sinaasappelschillen en akkerhoningklaver zorgt voor een bier met diepgang.

    http://www.grolsch.nl/

    Gebruik, indien je verse sinaasappelschil toepast, alleen het oranje deel. Het onderliggende witte weefsel geeft een iets wrange bittere smaak aan je bier.

    http://home.wxs.nl/~triple-w/frames2.htm

    Neem bijvoorbeeld sinaasappelgeur. Deze wordt veroorzaakt door een vluchtige olie die in de schil is opgeborgen van miljoenen cellen. Houd een stukje sinaasappelschil bij een brandende kaars en knijp er eens in. Je ziet dan "spettertjes". Dat is die olie.

    http://www.nea-nederland.nl/

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • gekonfijte sinaasappelschil
    • geraspte sinaasappelschil

    Ondertussen het vlees van de kiwi's pureren met de demi-glace, de sherry en de witte porto. Kruiden met peper, zout en cayennepeper en de geconfijte sinaasappelschillen toevoegen. Gedurende 2 uur laten rusten op een koele plaats en daarna nog 2 uur in de koelkast laten afkoelen.

    http://www.xquis.com/recipes/_nl/gefarceerd_kalfsgebraad_met_ham_op_kiwisaus_4.htm

    Croissants and butter pudding: 6 grote of 8 kleine croissants, 2 eieren, 75 gram bruine suiker, 250 milliliter melk, 50 gram boter, 50 gram rozijnen, 2 theelepels geraspte sinaasappelschil.

    NRC,