sitcom


sitcom 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie)

komische televisieserie, meestal gesitueerd rond een vaste groep personages in alledaagse en herkenbare situaties

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sitcom…

is een televisieserie

  • [Plaats] speelt zich vaak vooral af op een bepaalde plaats, bijvoorbeeld in een café, op een school, op een kantoor of in een ziekenhuis
  • [Frequentie] wordt meestal met een bepaalde regelmaat op televisie uitgezonden, bijvoorbeeld wekelijks op een vaste dag, iedere dag van de week of iedere werkdag
  • [Betrokkene] is meestal gesitueerd rond een vaste groep personages, vaak een groep vrienden, een groep collega's of een familie
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld Friends, Seinfeld, 'Allo 'Allo, Absolutely Fabulous of The Office

Algemene voorbeelden


Kim Kardashian heeft serieuze acteerambities. De socialite wil haar eigen sitcom, schrijft New York Post. Het gaat Kim zakelijk voor de wind. Onlangs verlengde ze het contract voor haar realityshow Keeping Up With The Kardashians met drie jaar en nu zou ze ook zijn begonnen met de ontwikkeling van een eigen comedyserie.

http://www.nu.nl/media/2799062/kim-kardashian-wil-eigen-sitcom.html,

De sitcom is de Amerikaans gepatenteerde pauzeknop voor iedere misère die de media ons dagelijks aan huis leveren en dus onmisbaar. Dharma en Greg, maandag t/m vrijdag, Net 5.

NRC,

Voor de televisie maakten ze tussen 1950 en 1958 The George Burns en Gracie Allen Show, een sitcom waarin ze een showbiz-koppel speelden.

De Standaard,

Aangezien alles uiteindelijk goed terecht komt vormt de sitcom een stimulans om de eigen problemen met frisse moed te lijf te gaan.

http://www.xs4all.nl/~jswane/recensies/happiness.html

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • Amerikaanse sitcoms

De journalisten bij de Suidafrikaanse Uitsaai Korporasie, of de SABC, proberen met vallen en opstaan te veranderen van regeringspapegaaien tot objectieve dienaren van het hele Zuidafrikaanse publiek. Maar uit de parallelle ochtendvergaderingen blijkt dat de structuur grotendeels ongewijzigd is. Het eerste net (TV 1) biedt de Zuidafrikaanse werkelijkheid in blank perspectief, het tweede net (CCV) verklaart de wereld voor zwarte kijkers. Ze delen een voorliefde voor Amerikaanse sitcoms.

NRC,

Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 1994
Brontaal Engels
Vorm in brontaal sitcom
Betekenis in brontaal komische televisie waarin alledaagse situaties centraal staan
Bijzonderheden Het woord sitcom werd in het Engels verkort uit situation en comedy.