slachtoffercultuur


slachtoffercultuur 1.0

cultuur waarin mensen geneigd zijn een slachtofferrol aan te nemen, bijvoorbeeld omdat ze in het verleden iets ergs hebben meegemaakt; cultuur waarin een slachtofferrol wordt aangenomen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een slachtoffercultuur…

is een cultuur

  • [Waardering] zou ervoor zorgen dat mensen passief worden, geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven en hun emoties laten overheersen
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een cultuur waarin mensen of groepen mensen een slachtofferrol aannemen

    Hoofdsemagram: cultuur


    Algemene voorbeelden


    "In plaats van de kinderen zelfbeheersing bij te brengen, leert men hen dat ze hun gevoelens moeten uitleven", zo stelt hij vast. Dalrymple hekelt de slachtoffercultuur, die volgens hem de democratie bedreigt omdat ze het denken afstompt.

    http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1042927/dalrymple-valt-scherp-uit-tegen-pampercultuur-en-krijgt-prijs-van-de-vrijheid.aspx,

    Een andere verklaring beschouwt de slachtoffercultuur als deel van een commerciële mediacultuur: het publiekelijk tonen van emoties via tv en andere media werd steeds meer geëxploiteerd en werd een basis van status en roem [...]. Een derde verklaring legt de oorzaak van de slachtoffercultuur in de zoektocht naar nieuwe bindingen, omdat oude gemeenschapsbanden verloren zijn gegaan of vervagen. Door fragmentering van de cultuur is er geen gedeelde moraal meer.

    http://www.psychoanalytischwoordenboek.nl/woordenboek.asp?nav=zoek&zoekactie=sla&intext=&ID=PAW-00849

    Er is in Nederland nooit sprake geweest van systematische vervolging van homoseksuelen. Dat zeggen directeur H. Blom van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod) en historicus P. Koenders. Koenders, auteur van een proefschrift over een eeuw zedelijkheidslobby, heeft dinsdag contact gezocht met het ministerie van VWS, waaronder welzijn valt. Hij vindt dat eventuele subsidie niet mag komen uit het potje 'tegoeden Tweede Wereldoorlog'. "De plannenmakers maken handig gebruik van de slachtoffercultuur. Ze prikken een vorkje mee," is zijn oordeel over de plannen.

    Het Parool,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • tot leven komen

    De collaborateurs waren [...] voor wederinburgering in de maatschappij aangewezen op familie, vrienden, lotgenoten en het 'EHBO-werk' van individuele politici. Hieruit groeiden, voornamelijk in Vlaanderen, netwerken van gelijkgezinden waarin het oorlogsverleden collectief verwerkt of, tenminste, besproken werd. Niet zelden waren (en zijn) deze organisaties broedplaatsen van verbittering en revanchisme en van anti-Belgische en anti-democratische denkbeelden. Hierin is ook een 'slachtoffercultuur' tot leven gekomen: de gedachte dat de collaborateurs ten prooi zijn gevallen van een op wraak beluste magistratuur.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000031169:mpeg21:a0068,

    in voorzetselgroep


    • tot een slachtoffercultuur leiden

    Het beeld van de oorlog en dus ook van de Duitsers is een eigen leven gaan leiden en wordt ook overgedragen op nieuwe generaties. "De Tweede Wereldoorlog heeft in Nederland geleid tot een slachtoffercultuur. Je hoeft niet in het verzet gezeten te hebben om goed te zijn. Slachtoffer zijn wordt geassocieerd met goed. En dus wordt de dader met kwaad geassocieerd. Bij een slachtoffer hoort nu eenmaal ook een boef. En die rol wordt sindsdien gespeeld door de Duitsers."

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011020392:mpeg21:a0197,

    Etymologie


    Samenhangende woorden (betekenis) calimerocomplex; slachtofferrol