slechtnieuwsgesprek


slechtnieuwsgesprek 1.0

gesprek waarin slecht nieuws wordt meegedeeld, bijvoorbeeld over de uitslag van een medisch onderzoek, een sterfgeval, een ongeluk, een misdrijf of een ontslag

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een slechtnieuwsgesprek…

is een gesprek

  • [Betrokkene] wordt vaak gevoerd tussen artsen en patiënten of tussen werkgevers en werknemers of tussen politieagenten en burgers
  • [Onstoffelijke inhoud] is een gesprek dat slecht nieuws bevat, bijvoorbeeld over een negatieve uitslag van een medisch onderzoek, een sterfgeval of ontslag

    Hoofdsemagram: gesprek


    Algemene voorbeelden


    Zelfs voor professionals (artsen, politieagenten, et cetera) voor wie het slechtnieuwsgesprek tot het dagelijkse werk behoort, blijft het een zwaar en onaangenaam gesprek. Het doel van een slechtnieuwsgesprek is de boodschap zo te brengen dat deze duidelijk is voor de ontvanger. Vervolgens is het belangrijk om gepast en effectief om te gaan met emoties om zo de acceptatie van het nieuws te vergroten.

    http://www.springest.nl/artikelen/het-slechtnieuwsgesprek-deel-1

    Het voeren van een goed, helder en gestructureerd gesprek kan soms lastig zijn. Het functioneringsgesprek, beoordelingsgesprek, correctiegesprek, slecht nieuws gesprek, kennen allemaal een andere aanpak.

    http://www.vandenboogaardtrainingencoaching.nl/Gesprekssoorten_en_gesprekstechnieken.html,

    Op nummer 1 staat het overlijden van een naaste. Als wij dit plaatsen in de context van een slechtnieuwsgesprek is het informeren van de nabestaanden wel het meest zware gesprek. Als een medewerker zwaar letsel op loopt of overlijdt als gevolg van ongeval, op het werk of op weg van of naar het werk, zal het thuisfront geïnformeerd dienen te worden.

    http://www.menscentraal.nl/Het_slechtnieuwsgesprek.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een slechtnieuwsgesprek voeren

    Waar personeelswerkers in de dop een "slecht-nieuwsgesprek" leerden voeren (hoe vertel ik iemand dat hij ontslagen is, zonder dat de klap al te hard aankomt), werd de Popa een kritische opleiding, die zich richt op een fundamentele democratisering van arbeidsverhoudingen.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010471469:mpeg21:a0061,

    met adjectief ervoor


    • een effectief slechtnieuwsgesprek

    Een effectief slecht-nieuwsgesprek is er op gericht de schade voor de ontvanger te beperken. Het nieuws zelf is vaak al vervelend genoeg. Geen reden om het nog erger te maken door een slechte gespreksvoering. Gelukkig betreft het hier een gespreksvorm die zich goed leent voor een gestructureerde aanpak.

    http://www.intermediair.nl/artikel/leidinggeven/17386/voeren-van-een-slechtnieuws-gesprek.html,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • het introductiegesprek, het groepsgesprek, het klankbordgesprek, het slechtnieuwsgesprek en het eind- of beoordelingsgesprek

    "Spreken is zilver" óf "Spreken is goud". Cursusweek bestemd voor personen die een leidinggevende functie in de intramurale gezondheidszorg hebben. In deze cursus zal ruim aandacht worden besteed aan o.a. het introduktiegesprek, het groepsgesprek, het klankbordgesprek, het slecht-nieuws-gesprek en het eind- of beoordelingsgesprek.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010822156:mpeg21:a0160,