slechtweergarantie


slechtweergarantie 1.0

(neologisme)

garantie bij vakanties dat bij aanhoudend slecht weer een restitutie van een deel van de reissom of een andere vorm van compensatie zoals gratis toegangstickets zal worden toegekend; garantie op compensatie bij slecht vakantieweer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een slechtweergarantie…

is een garantie

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] geeft een vakantieganger recht op een tegemoetkoming bij aanhoudend slecht weer in de vorm van kortingsbonnen of restitutie van een deel van de reissom
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt gegeven aan vakantiegangers
  • [Handelende persoon] wordt gegeven door een reisorganisatie
  • [Onstoffelijke inhoud] betreft een garantie tegen slecht weer op vakantie

Algemene voorbeelden


Ideaal om uit te proberen hoe leuk het wandelen met een ezel is. De ezel is lastdier, rijdier en knuffel in één. Door de landelijke Achterhoek met haar landgoederen, bossen en velden. Overnachten in een trekkershut of Finse bungalow op een kindvriendelijke camping met zwembad. Nu met 'slechtweergarantie'!

http://www.snp.nl/reis/nederland/achterhoek/a

Toerisme Limburg maakte dinsdag ook bekend dat de zogenaamde slechtweergaranties tot en met 5 november verlengd zullen worden.

https://www.hbvl.be/cnt/oid388092

De Limburgse Slechtweergarantie is nog steeds uniek in het land en ver daarbuiten. Het bleek een even eenvoudig als doeltreffend idee: als de kans op neerslag (regen, smeltende sneeuw, hagel...) voor de volgende dag meer dan 50 procent bedraagt, krijgen de toeristen die verblijven in één van de deelnemende kleinschalige verblijven, van hun gastheer of -vrouw een bon waarmee ze de dag nadien in een Limburgse all weather-attractie terecht kunnen. Helemaal gratis!

(onbekend) ,

Eerste slechtweercheques uitgereikt aan toeristen. Omdat Meteoservices had voorspeld dat het meer dan de helft van de dag zou regenen, hebben de Limburgse hotels gisteren de eerste garantiecheques uitgeschreven. Daarmee kunnen toeristen gratis naar een museum of een andere all-weather-attractie in Limburg [...]. Zo'n twee maanden geleden kondigde toerismegedeputeerde Sylvain Sleypen het initiatief van de slechtweergarantie aan.

http://www.hbvl.be/Archief/guid/eerste-slechtweercheques-uitgereikt-aan-toeristen.aspx?artikel=07cdf229-53db-4115-844f-dda15bc5e1ec,

De slechtweergarantie van Toerisme Limburg, die toeristen gratis toegang verleent tot talloze binnenattracties als de weerdienst overdag meer dan 50 procent kans op neerslag voorspelt, wint aan populariteit. Van april tot juli werden bijna dubbel zoveel slechtweergarantiebonnen aan toeristen uitgereikt als in dezelfde periode vorig jaar.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GKF10L1PJ,

Dinsdag dan ging het toeristisch seizoen 2003 en dus ook de slechtweergarantie van start. Voor die dag had Meteoservices via de website van Toerisme Limburg, TVL en deze krant voorspeld dat de kans op neerslag die dag lager was dan 50 procent. Voor gisteren, woensdag, lag dat percentage boven de 50 procent. "Woensdag 2 april 2003 is de slechtweergarantie van Toerisme Limburg van kracht. Vraag uw gastheer of -vrouw om gratis toegangstickets voor de beste all-weatherattracties van Limburg," stond op de website. Bijgevolg werden al op de tweede dag van het toeristisch seizoen enkele tientallen garantiecheques uitgeschreven.

http://www.hbvl.be/Archief/guid/eerste-slechtweercheques-uitgereikt-aan-toeristen.aspx?artikel=07cdf229-53db-4115-844f-dda15bc5e1ec,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: op

  • een slechtweergarantie op een vakantie geven

Een vijfdaagse fietsvakantie in het Hart van Brabant voor visueel gehandicapten is het nieuwste initiatief van de Streek VVV Hart van Brabant in Tilburg. Het natuurschoon in dit gedeelte van Brabant, maar ook de slechtweergarantie die op deze vakanties wordt gegeven, heeft in de afgelopen jaren duizenden mensen uit heel Europa doen besluiten eens een paar dagen of een week in een van de mooiste stukjes van Nederland te gaan fietsen.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011205585:mpeg21:a0765,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2003
Bedenker Is in 2003 bedacht door de Belgisch-Limburgse gedeputeerde van Toerisme, Sylvain Sleypen.