slechtziende


slechtziende 1.0

iemand die visueel beperkt, visueel gehandicapt is; iemand die (zeer) slecht ziet; iemand die slechtziend is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een slechtziende…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is visueel beperkt, gehandicapt; ziet (zeer) slecht; is slechtziend

    Algemene voorbeelden


    Dat een blinde niets kan zien behoeft geen uitleg, maar dat een slechtziende vaak een goede bekende niet herkent, maar wel een stukje zilverpapier op straat ziet liggen…… leg dat nu maar eens even uit, aan een maatschappij die daar eigenlijk geen tijd voor heeft!

    http://www.xs4all.nl/~nvbs/

    Een goede verlichting kan de visuele mogelijkheden van een slechtziende vergroten, een slechte verlichting kan een negatief effect hebben.

    http://www.optiek-depauw.be/zien/oogafwijkingen.htm

    Licht heeft een duidelijke invloed op de contrast- en kleurwaarneming. Voor slechtzienden geldt dat de behoefte aan licht zeer individueel bepaald dient te worden. Er zijn geen algemene richtlijnen te geven in de zin van 'ieder persoon met cataract heeft behoefte aan veel warm licht'. De ene slechtziende ziet het beste bij extra veel licht, de andere functioneert juist beter bij een laag lichtniveau.

    http://www.optiek-depauw.be/zien/oogafwijkingen.htm

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • bij een slechtziende
    • bij slechtzienden

    Met normale ogen kun je in principe bij allerlei lichtsterktes goed lezen, van 10 lux in een schemerige ruimte tot 10.000 lux buiten in de zon, alleen het omschakelen is even wennen. Bij een slechtziende met een netvlies-degeneratie zal het bereik een stuk kleiner zijn - tussen de 500 en 2000 lux.

    NRC,

    Bij slechtzienden is vergroting van het beeld vaak een oplossing, maar met een vergroting van slechts 2x is van dat beeldscherm nog maar een kwart te zien en dat valt erg tegen. Bij veel slechtzienden is 2x vergroting nog veel te weinig, soms moet men zelfs tot 16x het beeld vergroten om er nog iets van te kunnen lezen.

    http://www.xs4all.nl/~nvbs/

    • voor een slechtziende
    • voor slechtzienden

    Voor een slechtziende met een zeer gering gezichtsvermogen is een loep echter niet meer voldoende. Ook kan het in bepaalde gevallen ongemakkelijk zijn omdat men maar één hand vrij heeft. Een variant is de schuifloep. Dit is een vergrootglas dat op een voetstukje is gemonteerd en alleen over het papier behoeft te worden geschoven.

    http://www.biessels.nl/

    De gele stok is uitsluitend bestemd voor slechtzienden.

    http://www.braille.be/nl/default.asp

    De trap mag niet te steil zijn en is voorzien van slipvrij materiaal. De eerste en de laatste trede worden voor slechtzienden geaccentueerd door een strip in een contrasterende kleur.

    http://www.toegankelijkheidsbureau.be/richtlijnen_restaurants.htm

    met onbepaald voornaamwoord


    • veel slechtzienden

    Voor veel slechtzienden vormt het gaan gebruiken van de herkenningsstok een heel grote stap; men schaamt zich ervoor en heeft de neiging om zich er telkens voor te verontschuldigen.

    http://www.xs4all.nl/~nvbs/

    Veel slechtzienden maken gebruik van een tv-loep. Strikt genomen is dit geen computerhulpmiddel. Maar een combinatie met een computer is vaak mogelijk.

    http://www.fovig.nl/

    met ander, nevengeschikt substantief


    • blinde of slechtziende
    • blinden en slechtzienden
    • slechtzienden en blinden

    Werk zoeken voor een blinde of slechtziende loopt niet altijd van een leien dakje. Je kan je handicap niet onder stoelen of banken steken. Het belangrijkste is dat je de werkgever ervan overtuigt dat je ondanks je 'technische onvolkomenheid' een evenwaardige werkkracht bent.

    http://www.respectra.be/artikels/002.html

    Canters ontdekte de mogelijkheden van de computer een jaar of acht geleden, ruim zeven jaar nadat hij blind was geworden. Hij verloor toen bij een auto-ongeval zijn volledige gezichtsvermogen. Hij revalideerde op een speciale school voor blinden en slechtzienden en leerde er lezen en schrijven in braille en volgde er een opleiding tot telefonist.

    De Standaard,

    Aan de verkeerspalen zijn kastjes bevestigd die een traag tikgeluid maken, zodat slechtziende personen dat kastje gemakkelijk kunnen vinden.Vanaf het moment dat ze de druktoets induwen en het verkeerslicht voor de voetgangers op groen springt, versnelt het tikken. Zo weten slechtzienden en blinden wanneer zij veilig kunnen oversteken.

    Gazet van Antwerpen,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen