slipje


slipje 1.0

strakzittende onderbroek zonder pijpen
Meestal gezegd van onderbroeken voor vrouwen, soms ook van onderbroeken van mannen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een slipje…

is een onderbroek; is een onderkledingstuk; is een kledingstuk

  • [Vorm] lijkt in vorm iets op de letter Y
  • [Deel] bestaat uit een broekje zonder pijpen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] valt strak; is nauwsluitend
  • [Gebruiker] wordt meestal gedragen door vrouwen, soms ook door mannen

Algemene voorbeelden


Zelfs een femme fatale die zonder slipje door het leven gaat en bovenmatig veel invloed heeft bij literaire redacties en televisieprogramma's kan het verhaal niet vlottrekken.

NRC,

Bij mannen houden slipjes, in tegenstelling tot boxershorts, de genitaliën van de gebruiker in een vrij vaste positie.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Slip_(onderkleding)

Mijn tas op het zand omgekeerd. Ik woest. Zonnemelk gemorst op mijn badhanddoek. Witte gladde spetters. En mijn elastiekjes rondgestrooid. Drie nooit teruggevonden. En mijn spiegeltje, mijn slipje, mijn pennen, mijn tampons, mijn fototoestel. Bang dat er zand in zal geraken. En jij maar zwaaien met mijn briefpapier. Kwaad op jou. Meer omdat je al mijn spullen zomaar tentoonspreidt.

http://www.schuyesmans.be/jeugdlit/pages/bib_vh02.htm,

De vrouw trok hem mee naar de keuken, maakte een stoel voor hem vrij en schonk voor hen beiden koffie in. Hij woonde al jaren enkele meters boven haar, maar had nooit eerder met haar koffie gedronken. 'Als ik u de slipjes liet zien, zou u het begrijpen,' zei de vrouw. 'De slipjes?' 'Besmeurd.' Ze kleurde vuurrood. 'Een van Lydia, een van Maryse, en een van mij. Een man heeft ze gebruikt om...' De vrouw keek hem smekend aan, bang dat ze het verder zou moeten uitleggen. 'Jezus,' zei de schoenmaker. 'Maryse heeft de conciërge erbij gehaald. Ze heeft hem gezegd dat u altijd in de waskelder rondhing. Dat andere mannen daar niet kwamen.'

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een slipje aanhouden
  • een slipje aantrekken
  • een slipje dragen
  • een slipje omlaagtrekken
  • een slipje uitdoen
  • een slipje uittrekken

Dokter, ik wil niet kleinzerig lijken. Mijn man drong erop aan dat ik kwam. Kleed u uit. Haar slipje had ze aangehouden. Zodat hij het langzaam naar beneden kon schuiven. Of driftig, gehaast, geërgerd.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Er is voor haar maar één reden om het slipje aan te trekken: opdat het door mij weer zal worden uitgetrokken.

Hier ben ik, Donald Niedekker,

Opeens kwam ze overeind. Ze droeg alleen een slipje. Ze had erg kleine, stevige borstjes die geen hand vulden.

Na de siësta, Paul Koeck,

"Heb je 't nou al benauwd, Rinus?" gromde zijn vriend, terwijl hij het slipje van de vrouw omlaag trok en zich tegen haar aan perste.

De lift: naar het filmscenario van Dick Maas, Gerben Hellinga,

Ze zei "zo jij bent snel weer hersteld na dat shot van daarjuist", en ging op het bed liggen met haar benen helemaal open. Ik moest haar slipje zachtjes uitdoen. Wat ik ook deed.

http://www.seksgids.com/verhalen/index.htm

'Kom, je wilde met me naar bed. Trek nu ook maar je slipje uit. Of zal ik je helpen?' 'Niets zeggen. Je mag niets zeggen. Ook moet je je ogen neergeslagen houden.'

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

met adjectief ervoor


  • een rood slipje
  • een wit slipje
  • een zwart slipje

Zijn knecht Derk de Wit (glansrol Bert Kreeft) wil zijn kameraad Berend Dekker helpen bij de aanschaf van ondergoed en krijgt van het dienstmeisje Jenny Braam (overtuigend op de planken gezet door Marjan Berkenbosch) een voorbeeld. Maar wanneer Derk het rode slipje terug wil geven, gaat er van alles mis en beginnen de problemen voor familieleden en pensiongasten (Diny Kreeft, Andries van der Sluis, Albert Kuiper, Willy Dijkstra, Jan Timpman en Carla Troost) zich op te stapelen.

Meppeler Courant,

Ze glijdt aan de andere kant in haar witte slipje uit bed, grist een blauw T-shirt van de stoel waar ze haar kleren overheen gehangen heeft en trekt het snel aan.

Hersenschimmen, J. Bernlef,

Toen ze zich had gewassen met geurige zeep en shampoo en zich had afgedroogd met een grote handdoek, schoof ze de kast open. Er hingen niets dan zwart, zwart en nog eens zwart. Zwarte slipjes, zwarte kokerrokjes, zwarte zijden blouses, zwarte schoenen, zelfs zwarte sokken!

Rekruteren, Wendy de Jager,

  • een doorweekt slipje
  • een eetbaar slipje
  • een miniscuul slipje
  • een vies slipje
  • een vuil slipje

Op een andere avond maak je zijn riem los en de ene zilverkleurige knoop boven aan zijn jeans, en je ritst hem niet los en tast niet diep maar laat je vingers alleen net langs de elastieken binnenrand van zijn jockey-shorts glijden om het topje van zijn stijve pik aan te raken, en wanneer die opspringt onder je lichte aanraking lijkt hij intelligenter en minder bot en dom dan je had verwacht, en het vocht dat uit het topje komt lijkt zo sterk op wat jij in je doorweekte slipje voelt dat het gebaar de mythe versterkt van jullie overeenkomstigheid, het ideale paar dat jullie vormen.

Cherry, Mary Karr,

Terwijl de jonge meiden de smaak van eetbare slipjes, glijmiddel en de prijs van vibrators vergelijken, ziet een oudere vrouw voor de eerste keer een vibrator van dichtbij.

De Morgen,

Ze trok het minuscule slipje uit en ging schrijlings op de bidet zitten.

De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

Naast het bed slingert nog steeds hetzelfde slipje als waarover ik de vorige dag nog aan haar heb gevraagd of ze die smerige gewoonte om vieze slipjes te laten slingeren eindelijk eens wil afleren en dat terwijl ik het stiekem wel intiem vind om haar vuile was zo ongegeneerd in mijn omgeving te vinden en dat terwijl ik soms in het geniep wel eens mijn neus in het ongewassen kruis van dat kutslipje duw en dat terwijl ik...

Het uitgerekte nu, Martijn Jacobs,

Stoned van de palfium lag ik lui achterover in die kamer waar de vuile slipjes van Connie links en rechts op de vloer waren geworpen en een emmer naast het bed waarin Frank na zijn shot luidruchtig had gebraakt, een zurige stank verspreidde, te genieten van het goede leven.

De heiligen zijn dood, René Stoute,

  • een kanten slipje
  • een nylon slipje
  • een satijnen slipje
  • een zijden slipje

Zo'n kanten slipje heeft toch ook een katoenen kruis? Die van mij in ieder geval wel. En dat blijft prima zitten, bij mij.

http://forum.viva.nl/forum/list_message/12913123,

Een vrouwtje schreef me dat ze zo onbehoorlijk van nylon slipjes had genoten en haar foto toonde een weelderige blondine die naakt en wijdbeens op de vloer zittend, mij toelachte.

Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

Het eerste jaar van ons huwelijk, toen ik hoorde dat Isabel je minnares was, dacht ik dat ik de ongelukkigste vrouw ter wereld was. Ik wist altijd precies wanneer je bij haar vandaan kwam; ik kon het merken aan de manier waarop je je hand zwaar in mijn nek legde, of aan de manier waarop je je ogen als gloeiende kolen over mijn lichaam liet glijden. Op zulke momenten moest ik goed uitkijken voor mijn satijnen slipjes en mijn kanten ondergoed.

De jongste pop, Rosario Ferré,

De gastheer droeg een zijden slipje, versierd met strikjes.

Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een afzakkend slipje

'Ik hoop dat u dat bedrag kunt voldoen, anders ben ik genoodzaakt u af te sluiten'. God wat gênant! Ik kon in dat afzakkende slipje onmogelijk mijn bed uitkomen.

Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

in voorzetselgroep


  • zonder slipje

Een panty heeft een kruisstukje dat een obstakel is en de soort die de mannen opwindt heeft een open kruis en dan natuurlijk zonder slipje.

http://www.erotica4all.com/Gids/index.html

met ander, nevengeschikt substantief


  • (een) beha en slipje
  • (een) hemdje en slipje

'Kleed je uit', zei ik tegen Yvette. Ze gehoorzaamde zonder een opmerking. Ze hield haar beha en slipje aan omdat de kinderen er waren.

Berthold 1200, Paul Koeck,

Op een hemdje en een slipje na - eenvoudig wit katoenen ondergoed zonder kant, franje of doorkijkopties - draag ik alleen een kamerjas van blauwe badstof.

De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen