sluiswachter


sluiswachter 1.0

iemand die voor zijn beroep een of meerdere sluizen op een waterweg bedient; bediener van sluizen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sluiswachter…

is een persoon

  • [Plaats] werkt buiten
  • [Activiteit of handeling] bedient een of meerdere sluizen op een waterweg; opent en sluit een sluis om schepen door te laten
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] doet zijn werk voor zijn beroep
  • [Organisatie en organisatiewijze] werkt in overheidsdienst

Algemene voorbeelden


De sluiswachter maakt de deuren achter het schip dicht, opent vervolgens de verlaten aan de andere zijde waardoor de sluis vol (opschutten) of leeg (afschutten) loopt en draait tenslotte, als het waterniveau gelijk, is de deuren aan de andere kant open.

http://www.picaro.nl/nederlands/nl_varen.html

Wij roepen dan ook machinisten en ander spoorwegpersoneel, havenarbeiders, sluiswachters en al wie in de mogelijkheid verkeert om deze oorlogsopbouw stokken in de wielen te steken op om dit daadwerkelijk te doen.

http://www.vredesactie.be/view.php?lang=nl=135,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


sluiswachter 1.1

iemand die dingen selecteert op hun kwaliteit alvorens ze aan het publiek aangeboden worden

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


De analyse die in deze scriptie wordt toegepast, zoekt de betekenis van de tekst dan ook in de tekst zelf (de tekstuele betekenis). Het betreft de soort inhoudsanalyse, zoals deze gedeeltelijk theoretisch beschreven is door K.E. Rosengren in zijn werk en die zowel de socio-culturele als de psychologische aspecten van het nieuwswordingsproces erkent. Hij onderzoekt zowel de individuele gedragingen van de "sluiswachters" en selectiefactoren, als de wijze waarop de pers met een bepaalde gebeurtenis uit de realiteit omspringt vanuit een specifieke context.

http://home.planetinternet.be/~sintlod8/oost_timor/oost_timor_inleiding.htm

Een fabrikant kan op twee manieren bereiken dat hij goede producten op de markt brengt. Hij kan zijn productieproces perfectioneren. Of hij kan aan het eind van zijn productielijn de slechte exemplaren verwijderen. De oppositie in het Vlaams Parlement kan niet anders dan de laatste methode gebruiken. De VLD, Agalev en de VU beschouwen dit optreden als sluiswachter als een plicht. Zij hebben samen de Raad van State een advies gevraagd over het ontwerp van decreet op het basisonderwijs van minister Luc Van den Bossche.

De Standaard,