smartdrug


smartdrug 1.0

geneesmiddel dat de cognitieve vermogens stimuleert, bijvoorbeeld het geheugen en het concentratievermogen en o.a. wordt voorgeschreven bij Alzheimer, epilepsie, Parkinson of dementie; geneesmiddel dat de hersenen stimuleert; drug die de cognitieve vermogens stimuleert, bijvoorbeeld het geheugen en het concentratievermogen
Wordt ten onrechte vaak als een soort overkoepelende naam gebruikt voor allerlei soorten middelen, waaronder bijvoorbeeld bepaalde voedingssupplementen, kruidenmengsels, vitaminepreparaten en hormonen, die een stimulerende werking hebben op de hersenen. Dergelijke middelen heten officieel smartproduct.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een smartdrug…

is een geneesmiddel; is een stof

  • [Vorm] wordt vaak in pilvorm gebruikt
  • [Doel of bestemming] wordt in principe gebruikt als een geneesmiddel, maar wordt door sommigen ook als drug gebruikt
  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] wordt niet in smartshops verkocht
  • [Gebruikswijze] wordt meestal ingenomen
  • [Werking of functionering] zorgt voor bloedtoevoer naar de hersenen en stimuleert vervolgens cognitieve vermogens, bijvoorbeeld het geheugen en het concentratievermogen
  • [Legitimiteit] kan in principe alleen door een arts worden voorgeschreven bij bepaalde aandoeningen
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt, in tegenstelling tot smartproducts, niet in een smartshop verkocht

Algemene voorbeelden


Smartdrugs zijn niet in zogenoemde smartshops te koop. Het zijn geneesmiddelen die bij bijvoorbeeld vergeetachtigheid, dementie en epilepsie voorgeschreven werden of worden, maar die soms door gezonde mensen voor andere doeleinden worden gebruikt.

http://www.trimbos.nl/onderwerpen/alcohol-en-drugs/ecodrugs-en-smartproducts,

Smartdrugs worden vaak verward met smartproducts. Maar smartdrugs zijn geneesmiddelen, die voor ziekten als vergeetachtigheid, dementie en epilepsie worden voorgeschreven. Smartdrugs mogen officieel ook alleen door een arts worden voorgeschreven. Smartproducts is een verzamelnaam voor middelen die samengesteld zijn uit meerdere stoffen.

http://www.dehoop.org/16703/smartdrugssmartproducts.html,

Smartdrug en 'afkickmedicijn' ibogaïne kan dodelijke hartritmestoornissen veroorzaken. Dit schrijven artsen van het UMC Utrecht in het New England Journal of Medicine. Ibogaïne is in Nederland vrij verkrijgbaar. Het wordt gebruikt als smartdrug en als alternatief middel om mensen van hun drugs- of alcoholverslaving af te helpen.

http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/1985923/2009/01/23/Smartdrug-oorzaak-hartritmestoornis.dhtml,

Het was de eerste keer dat hij deze smartdrug testte. Blowen doet hij 'natuurlijk' al jaren.

Het Parool,