smartphoneverslaving


smartphoneverslaving 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

verslaving aan het gebruik van de mobiele telefoon; het voortdurend en bijna dwangmatig gebruiken van functies van de mobiele telefoon, vooral sociale media en spelletjes

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een smartphoneverslaving…

is een verslaving

      Algemene voorbeelden


      Kun jij niet langer dan drie minuten rustig zitten zonder op je smartphone te kijken? Lees je je mail de hele dag door, zit je constant te gamen en check je direct alle binnengekomen Whats-Appjes? Dan is er de kans dat je verslaafd bent aan je smartphone. Uit recente onderzoeken is gebleken dat smartphoneverslaving sterk toeneemt. Er is zelfs al een mooie term voor smartphoneverslaving bedacht: "Nomophobia". Maar is het eigenlijk wel zo erg om niet zonder je trouwe apparaat te kunnen?

      http://www.smartphonehoesjes.nl/blogs/blog/smartphoneverslaving-je-kunt-niet-meer-zonder/,

      Remedie tegen smartphoneverslaving. Studenten van de AKV | St. Joost in Breda binden de strijd aan tegen mobieletelefoonverslaving. Met hun idee zaten ze gisteren in het journaal van Omroep Brabant.

      http://www.avans.nl/over-avans/nieuws-en-pers/nieuwsberichten/detail/2014/10/telefoonkluis,

      Smartphoneverslaving slaat toe bij studenten. Een Amerikaanse universiteit toont aan dat studenten hun smartphones steeds meer gebruiken, en steeds moeilijker zonder kunnen. Wat risico's met zich meebrengt.

      http://www.zdnet.be/article/157704/smartphoneverslaving-slaat-toe-bij-studenten/,

      In Singapore dringen psychiaters er bij de overheid op aan dat een smartphone-verslaving als officiële aandoening erkend moet worden. Bijna 90% van de inwoners van Singapore bezitten een smartphone. Zij die kampen met een verslaving kunnen hun telefoon bijna niet met rust laten en krijgen hierdoor concentratieproblemen. Als een verslaving erkend wordt, is er volgens de professionals een betere behandeling mogelijk.

      http://www.budger.nl/smartphones/nieuws/smartphone-verslaving-is-gezondheidsprobleem,

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt substantief


      • een socialmediaverslaving of smartphoneverslaving

      Hoewel er nog geen concrete en wetenschappelijke definitie van social media- of smartphone-verslaving bestaat en de resultaten van onderzoeken over dit onderwerp vaak gebaseerd zijn op zelfrapportage, zijn de gevolgen van het gebruik wel zichtbaar. Infobesitas, de verslaving aan informatie en de behoefte om 24/7 op de hoogte te zijn van alles en iedereen, vat goed samen waar jongeren van nu mee te kampen hebben.

      http://blog.youngworks.nl/facts/jongeren-en-smartphones-2,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2011