smeltwater


smeltwater 1.0

water dat ontstaat door het smelten van sneeuw of ijs, vooral van grote hoeveelheden, zoals sneeuw in de bergen of ijs van ijskappen of gletsjers; water dat door smelting ontstaat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Semtwater…

is water; is een stof

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak zuurstofrijk
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door het smelten van sneeuw of ijs
  • [Gevolg of resultaat] kan leiden tot wateroverlast
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. afkomstig van sneeuw in de bergen of het ijs van gletsjers en ijskappen; kan ook afkomstig zijn van bevroren producten of objecten

Hoofdsemagram: water


Algemene voorbeelden


De natte sneeuwlawine: deze lawines komen vooral voor tijdens de dooiperiodes. Doordat er teveel smeltwater tussen de sneeuwlagen komt, worden de lagen te zwaar en kan alles gaan schuiven.

http://www.ultimate-snowboarding.com/algemeen/view_algemeen.php?id=3

In de diepvriezer zal het ijs onder het glas met warm water smelten, terwijl het ijs onder het glas met koud water bevroren blijft. Het smeltwater maakt een beter kontakt met het glas dan het poreuze ijs. Wanneer de vriezer het gesmolten water weer doet bevriezen, blijft het zo gevormde ijs perfekt aansluiten tegen de bodem van het glas.

De Standaard,

"Straks gaan we ijs kappen, uit een strook waar de Elfstedentocht niet passeert. Die ijsklomp passen we in dit gat. Wanneer het blok hecht, rijden we de naden dicht met onze ijsmobiel. Hebben we zelf gebouwd, op basis van een afgeschreven deux chevaux'tje. Scheuren pakken we aan met een gasbrander. Even het ijs links en recht van de barst opwarmen en het smeltwater strijkt de barst wel dicht."

De Standaard,

'Misschien kunnen jullie binnenkort nog eens naar de Ardennen gaan,' zei ik. 'Daar zijn veel snelstromende rivieren.' 'Mijn voeten zijn nu zelfs onder de dekens al ijsklompen,' zei Julia. 'Ik heb liever een warme kruik dan smeltwater.'

Zuiderkruis, Pauline Slot,

Elke dinsdag en vrijdag kwam er een koelwagen met ijsstaven. Met een scherpe haak werd een ijsstaaf snel naar de losplek getrokken. Met de staaf op de schouder, op een jutezak, werd de leeggehaalde koelkast snel voorzien van drie nieuwe staven ijs. Er was een vaste wijze van neerleggen in de koelkast, om te voorkomen dat tijdens het smeltproces flessen gingen schuiven of kantelen. Vooraan stonden de flessen met gekoelde sterke dranken, zoals brandewijn, jenever en citroenjenever. Veel limonadeflesjes verloren door het smeltwater het etiket.

http://www.restaurant-de-engel.nl/nieuwpag/historie/historie3.html

Kon ik maar weggeblazen worden, als een zoekgeraakte brief over de velden dwarrelen en straks, wanneer de dooi intrad, mijn warrige zinnen en onbegrijpelijke woorden in het smeltwater laten uitlopen.

Mijn tweede huid, Erwin Mortier,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • aanwezig zijn
  • afzetten
  • dringen (in)
  • druipen (van)
  • druppen (van)
  • stromen (door)
  • naar beneden stromen
  • naar beneden storten
  • toetreden
  • vernielen
  • vullen
  • weglopen
  • (niet) wegzakken
  • (niet diep) wegzinken

Anders is het gesteld op Noordelijke hellingen: de opwarming verloopt hier trager en gelijkmatiger. Er is nog smeltwater aanwezig op de ontdooiende grond, en een dikke modderbrij ontstaat.

http://users.skynet.be/bk239928/html/dutch/geologie.htm

In de zengende hitte zagen we de ijstongen vóór ons meedogenloos over het land schuiven. Smeltwater zette zand in waaiers af.

http://www.knag.nl/

Tijdens een ijstijd was de ondergrond steeds bevroren (permafrost) en slechts tijdens de korte zomer kon het bovenste laagje van de bodem ontdooien. Het smeltwater kon niet in de bodem dringen, omdat die steeds bevroren was en het veroorzaakte dus een sterke erosie.

http://www.ibgebim.be/GROENERUIMTEN/bois/foret_de_soignes/GEOLOGIE.html

Het smeltwater dat in de lente van de bergen druipt, dat zou je noodzakelijk kunnen noemen.

De asielzoeker, Arnon Grunberg,

In de gangen van het schoolgebouw drupt het smeltwater van de laarzen op de dweilen die de zusters daartoe onder de radiatoren hebben uitgespreid.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Saas Balen ligt op een hoogte van 1.483 meter, in de vallei van de Fletschhorn (3.993 meter). Op de flanken van die berg strekt zich over een lengte van drie kilometer de Grubengletsjer uit. Het smeltwater van de gletsjer stroomt door het dorp. Het smeltwater van de gletsjer stroomt door het dorp.

De Standaard,

Bij de skilift aan het einde van de pistes stroomt het smeltwater naar beneden.

NRC,

Beck was geen smeltwater, en toch had hij niet het idee dat hij ergens in zijn leven had kunnen kiezen om niet naar beneden te storten, dat hij besloten had eigenhandig naar beneden te storten op grond van redelijke of minder redelijke argumenten, dat er ergens een afslag in zijn leven was die hij had gemist, waar hij in volle vaart voorbij was gerend. Hij had zich als smeltwater naar beneden gestort, hij had de grond verkend, hij had de aarde waarover hij heen was gerold laten beslissen. 'Lichamelijk letsel, tsja,' zei Ron. 'Moeten we het zo noemen?'

De asielzoeker, Arnon Grunberg,

Alleen tijdens dooiperiodes is het maken van wakken zinvol omdat dan smeltwater (zeer zuursrofrijk) kan toetreden.

Meppeler Courant,

De overheid vreest dat het smeltwater bruggen vernielt en het wegverkeer onmogelijk maakt.

De Standaard,

Ieder jaar na de winter vult het smeltwater de talrijke stuwmeertjes in zuidelijk Noorwegen.

De Standaard,

Verstijvende kou. IJs. Ik voel het smeltwater langs mijn lichaam weglopen.

De kus, Jan Wolkers,

Verspreid over het vlakke terrein liggen grillig gevormde meren, gevoed door smeltwater dat vanwege de permafrost niet in de ondergrond kan wegzakken.

http://geologie.cjb.net/,

De situatie in onze streken was toen te vergelijken met wat we nu nog in Siberië aantreffen: weinig begroeiing en een bodem die alleen in de zomer oppervlakkig ontdooit. Daarin kon het regen- en smeltwater niet diep wegzinken.

http://home.planetinternet.be/groenvoer/index.htm#natuur

  • vergroten
  • vormen

Het ontstaan van de waddeneilanden stamt van na de laatste ijstijd. De enorme ijsmassa's die toen delen van de aarde bedekten, begonnen te smelten. Al dat smeltwater vormde of vergrootte zeeën en oceanen. De Noordzee nam in omvang toe, Het Kanaal ontstond en Engeland werd een echt eiland.

http://www.idk.nl/terschelling.html

als object bij een werkwoord


  • smeltwater aanvoeren
  • smelwater bevatten
  • smelwater vervoeren
  • smeltwater verwerken
  • het smeltwater weggieten

De mist kan aan de relingen vastvriezen in de winter, het voorjaar voert smeltwater aan, de zomer is druk.

De Standaard,

In het jongste dubbelnummer van Ecologie Ontwikkeling, de 'nieuwsbrief' van het Nederlands comité voor de International Union for Nature Conservation (IUCN), komt de gletsjermerenproblematiek uitgebreid aan bod. Auteur Cas Besselink legt precies uit hoe zo'n doorbraak zich voltrekt. In de meren, die zowel smeltwater als regenwater bevatten, staat vooral 's zomers, als het ijs smelt, het water hoog. Stijgt het peil tot zo'n 90 procent van de dam, dan begint het meer door de druk van het water of doordat het ijs gaat drijven leeg te stromen, vaak onder de gletsjer door.

NRC,

Doordat de zeespiegel wel zo'n 80 meter lager stond dan nu het geval is, hadden de oer-Hunze, de Drentse Aa en andere riviertjes een volstrekt ander karakter. In de zomer vervoerden ze vrij veel smeltwater, in de winter lagen ze vrijwel droog of waren stijf bevroren.

http://geologie.cjb.net/,

Bij Kampen is onlangs een nooddijk van een kilometer lengte gelegd om de stad en z'n achterland voor overstroming van de IJssel te behoeden. Die dijk blijft voorlopig liggen, omdat de rivier in het voorjaar nog veel smeltwater moet verwerken.

Meppeler Courant,

Zelf kip invriezen is af te raden. De bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn gebruiken een vriesinstallatie die snel tot -40°C invriest. Thuis kan u de kip wel ontdooien door de kip of de kipdelen in een schaal in de koelkast te leggen. Dat neemt enkele uren in beslag. Giet het vrijgekomen smeltwater weg.

http://www.xquis.com/_scripts/search_products.pl?query=17

met adjectief ervoor


  • het modderige smeltwater
  • smerig smeltwater

Het paard sjokte verder met gebogen hoofd. Het modderige smeltwater uit gaten in de grond opzuigend.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Er heerste weinig vrolijkheid in de huizen en de koffie die ze hem voorzetten, leek op smerig smeltwater en smaakte naar verbrande rogge.

Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

  • overtollig smeltwater
  • het schaarse smeltwater

De rivier wordt gevoed door de omliggende bergen en laat haar overtollig smeltwater afvloeien naar de embalsas (meren) naast de bedding.

De Standaard,

Ieder jaar na de winter vult het smeltwater de talrijke stuwmeertjes in zuidelijk Noorwegen. De energie die met de stuwdammen wordt opgewekt, is doorgaans ruim voldoende. Dit jaar zorgt het schaarse smeltwater voor acute tekorten.

De Standaard,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • afvloeiend smeltwater
  • bevriezend smeltwater
  • bulderend smeltwater
  • (snel)stromend smeltwater

Tijdens het Pleniglaciaal (54.000 tot 14.000 jaar geleden) zijn door afvloeiend smeltwater erosiedalen ontstaan, die de Hondsrug doorgaans in dwarse richting insnijden.

http://geologie.cjb.net/,

Grondijs [...]: IJs of bevroren sneeuw op de grond.Dit als resultaat van bevriezende vloeibare neerslag (regen, motregen, zware mistdruppeltjes, natte sneeuw), en tevens bevriezend smeltwater van sneeuw op de oppervlakte van de grond.

http://www.knmi.nl/product/catalogus/SYNOP99.pdf

Het grijze berggesteente steeg loodrecht op uit de rivierbedding, die vol stond met snel stromend, bulderend smeltwater. De lichtgroene espenbladen vormden een scherp contrast met de blauwe lucht van Alberta.

http://www.ljg.nl/Parasjapdf/080901.html

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • het vrijgekomen smeltwater

Zelf kip invriezen is af te raden. De bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn gebruiken een vriesinstallatie die snel tot -40°C invriest. Thuis kan u de kip wel ontdooien door de kip of de kipdelen in een schaal in de koelkast te leggen. Dat neemt enkele uren in beslag. Giet het vrijgekomen smeltwater weg.

http://www.xquis.com/_scripts/search_products.pl?query=17

met voorzetselgroep


Voorzetsel: uit

  • smeltwater uit de Alpen
  • smeltwater uit de Andes

In de zomer bestaat de Rijnafvoer voornamelijk uit regen- en smeltwater uit de Alpen.

http://www.nop.nl/,

De droogte vormt geen enkel probleem, aangezien er smeltwater uit de Andes in overvloed is om irrigatie toe te passen.

http://www.wijninfo.nl/site/?db,

Voorzetsel: van

  • smeltwater van de gletsjer
  • smeltwater van gletsjers
  • smeltwater van hagel
  • smeltwater van ijskappen
  • smeltwater van landijs
  • het smeltwater van de ochtendrijp
  • smeltwater van sneeuw
  • smeltwater van de Zwitserse Alpen

Saas Balen ligt op een hoogte van 1.483 meter, in de vallei van de Fletschhorn ( 3.993 meter). Op de flanken van die berg strekt zich over een lengte van drie kilometer de Grubengletsjer uit. Het smeltwater van de gletsjer stroomt door het dorp. Het smeltwater van de gletsjer stroomt door het dorp.

De Standaard,

Smeltwater van de grootste Europese gletsjer, de Vatnajokull, heeft de afgelopen dagen grote schade toegebracht aan wegen en bruggen langs de IJslandse zuidkust.

De Standaard,

Wie zijn huis te diep in het dal bouwt, loopt een risico. Dit geldt gedeeltelijk ook voor de Rijn. Maar de Rijn is een gemengde rivier met smeltwater van gletsjers en regenwater uit de zijrivieren. De ondergrond is dieper en het retentievermogen groter.

NRC,

In de overige 25 % van de gevallen heeft de gemeente een zogenaamd gescheiden rioolstelsel aangelegd. In die situatie gaat uw vuile water in een aparte buis. De neerslag (regen en smeltwater van sneeuw en hagel) gaat in een andere buis.

http://www.rioned.org/index2burger.htm

Het klimaat in Europa wordt sterk beïnvloed door de noordwaartse stroming in de Atlantische Oceaan die afkomt van de warme Golfstroom. Volgens sommige berekeningen stopt deze stroming als er meer zoet water komt in het noorden, bijvoorbeeld door meer neerslag of smeltwater van gletsjers of ijskappen.

http://www.knmi.nl/voorl/

De zeespiegel is 10 tot 20 cm gestegen, voornamelijk door opwarming van zeewater en smeltwater van landijs.

http://www.knmi.nl/onderzk/index-nl.html

Ze rende door de smalle berm met het hoge, natte gras, voelde het smeltwater van de ochtendrijp in haar schoenen en sokken trekken, keek voor de vorm naar links en rechts en stak de doodstille weg over, om vlak voor het wandelende gezin haar pas te vertragen tot het prettige ritme waarmee ze haar ronde was begonnen.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Grondijs [...]: IJs of bevroren sneeuw op de grond. Dit als resultaat van bevriezende vloeibare neerslag (regen, motregen, zware mistdruppeltjes, natte sneeuw), en tevens bevriezend smeltwater van sneeuw op de oppervlakte van de grond.

http://www.knmi.nl/product/catalogus/SYNOP99.pdf

De Rijnafvoer daalt [...] nooit onder 700 m3/s, dankzij de bijdrage van grondwater uit het Duitse heuvelland en het smeltwater van de Zwitserse Alpen.

http://www.knmi.nl/onderzk/index-nl.html

  • smeltwater van 0° C

We arriveerden aan de 35 m hoge Puits du Cairn. Hij was heel nat, smeltwater van 0°C douchte omlaag.

http://users.skynet.be/sky75112/avalonnl/av04.htm

in voorzetselgroep


  • doorweekt zijn door smeltwater
  • gevoed door smeltwater
  • gevoed worden door het smeltwater
  • gevormd zijn door smeltwater
  • uitgeslepen worden door het smeltwater
  • (niet) verdund worden door smeltwater

Het sneeuwdek wordt redelijk snel stabiel als alle lagen die door bijvoorbeeld regen of smeltwater doorweekt zijn bevriezen.

http://www.ultimate-snowboarding.com/algemeen/view_algemeen.php?id=3

Verspreid over het vlakke terrein liggen grillig gevormde meren, gevoed door smeltwater dat vanwege de permafrost niet in de ondergrond kan wegzakken.

http://geologie.cjb.net/,

Tijdens deze tocht moeten zij niet alleen worstelen met de sterke stroming van de rivier die gevoed wordt door al het smeltwater, maar ook met bijvoorbeeld de vele beren die hen staan op te wachten.

http://www.lebouille.nl/laag/index.html

Alle hondsruggen op het Drents plateau hebben een opvallend rechtlijnig verloop. Dit gevoegd bij de nogal afwijkende oriëntatie is aanleiding geweest voor veel speculatie over hun wijze van ontstaan. Er werd wel verondersteld dat ze een soort eindmorenes voorstelden, of gevormd waren door smeltwater. Ook is serieus gedacht aan een stuwwal.

http://geologie.cjb.net/,

Na de ijstijd werden door het smeltwater diepe geulen in de stuwwallen uitgeslepen en zijn uitgestrekte zwakhellende vlakten gevormd.

http://www.wgs.nl/waterbeheersplan/default.htm

Op bepaalde plaatsen in de poolzeeën wordt het oppervlaktewater zo koud en zo zout (de drijvende ijskristallen zijn zoutvrij zodanig dat het onderliggende water wel zouter moet zijn) dat het water er uitermate diep wegzakt (dit is bijvoorbeeld zo in de Weddellzee in Antartica waar de ijsschotsen aflandig geblazen worden zodanig dat deze zee niet door smeltwater verdund wordt).

http://www.pih.be/opleiding/io/visie/research/Visie1.htm

  • lekkage door smeltwater
  • plasvorming door smeltwater

Het verdient aanbeveling om goten, met name zakgoten, te voorzien van een (houten) gootrooster. Hiermee worden problemen door uitzetten en krimpen voorkomen, evenals de kans op lekkage door smeltwater, doordat de goot verstopt raakt met sneeuw.

http://www.monumentenzorg.nl/restbeh/pdf-restbeh/rdmz%20info%20r%2034-2003.pdf,

"De eisen dienen om te voorkomen dat waterplassen op platte daken e.d. achterblijven. Een afschot van ten minste 1,6% tezamen met de doorbuigingseis volgens 10.4.2 is voldoende om in geval van bijvoorbeeld sneeuwbelasting, plasvorming door smeltwater te vermijden."

http://www.vebidak.nl/

  • aanvoer van smeltwater
  • druppelen van smeltwater
  • toevoer van smeltwater

Het Max-Planck-Institut fur Meteorologie in Hamburg kon aannemelijk maken dat door de massale aanvoer van smeltwater tegen het eind van de laatste ijstijd het zoutgehalte van het zeewater in het afzinkgebied bij Groenland zo laag werd dat de afzinking wel moest stoppen.

NRC,

In de sneeuw vallen al zwarte dooigaten. Nog even en je hoort de hele dag het druppelen van smeltwater, alsof er rond het huis allemaal kraantjes openstaan.

Hersenschimmen, J. Bernlef,

"Kijk, dat de sneeuw van de Kilimanjaro smelt, is jammer voor het archief dat verdwijnt. Maar dat kunnen we nog ondervangen door de monsters van het ijs in de vriezers te bewaren. Het heeft grote gevolgen voor Tanzania dat een belangrijke bron van inkomsten, de toeristenstroom, zal zien opdrogen. Het is een ramp voor de mensen die aan de voet van de berg wonen en voor hun landbouw en elektriciteitsvoorziening afhankelijk zijn van een continue toevoer van smeltwater."

Trouw,

  • meren van smeltwater

Het is [...] niet te verwonderen dat het Greenpeace-onderzoeksschip Arctic Sunrise kilometerslange scheuren ontdekte in het ijs van de zogenaamde Larsen Shelf, het deel van het Antarctisch schiereiland dat zich uitstrekt naar het puntje van Zuid-Amerika. De glaciologen zagen ook meren van smeltwater, soms een voetbalveld groot.

De Standaard,

met substantief ervoor


  • een hoeveelheid smeltwater
  • plassen smeltwater
  • stroompjes smeltwater

De weerman uitte zijn vrees voor een bruuske temperatuurstijging, wat in twee, drie dagen een enorme hoeveelheid smeltwater zou opleveren.

Blanco, Peter Terrin,

De lucht van de schelpen, de oesters en de zee-egels walmde overheersend. Toch rook Franklin nog iets anders. Iets dat totaal in tegenspraak was met de plassen smeltwater. Het deed hem eerder aan de droogte van de zolder denken. Aan paarden.

Franklin, Thomas Lieske,

En midden in de nacht kropen de eerste stroompjes smeltwater onder de deuren door, blonken in het maanlicht, en zochten hun weg terug naar het kanaal.

Dekker, Koolen & Buis, Oek de Jong,

met onbepaald voornaamwoord


  • veel smeltwater

Bij Kampen is onlangs een nooddijk van een kilometer lengte gelegd om de stad en z'n achterland voor overstroming van de IJssel te behoeden. Die dijk blijft voorlopig liggen, omdat de rivier in het voorjaar nog veel smeltwater moet verwerken.

Meppeler Courant,

Doordat de zeespiegel wel zo'n 80 meter lager stond dan nu het geval is, hadden de oer-Hunze, de Drentse Aa en andere riviertjes een volstrekt ander karakter. In de zomer vervoerden ze vrij veel smeltwater, in de winter lagen ze vrijwel droog of waren stijf bevroren.

http://geologie.cjb.net/,

In de zomer is er veel smeltwater, maar weinig regenwater, in de winter is dat omgekeerd.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • smeltwater en gruis
  • het smeltwater, de regenval en de verdamping

Saas Balen is in die periode al twee keer overstroomd, een keer in 1968 en opnieuw in 1970, toen smeltwater en gruis van de Grubengletsjer de bewoners uit hun huizen dreef.

De Standaard,

De Rijn is zowel een regen- als een smeltwaterrivier. De hoeveelheid af te voeren water wordt bepaald door het smeltwater, de regenval en de verdamping.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

  • dooiwater en smeltwater
  • regen, sneeuw en smeltwater
  • (het) regenwater en smeltwater
  • neerslag of smeltwater
  • regen of smeltwater

In de korte zomerperiode, werd de naar het zuiden gekeerde helling langer door de zon verwarmd dan de tegenoverliggende, naar het noorden gekeerde helling, waardoor dooi- en smeltwater tot 15% méér tijd kreeg om aarde weg te spoelen.

http://www.ping.be/buysen/geologie.html

In Keulen, waar het waterpeil nog steeds stijgt, vanmorgen lag het met 10.65 meter al boven dat van kerst '93, is sinds zaterdag de "Altstadt" met haar duizenden winkels en woningen ondanks de aangebrachte extra waterkeringen ondergelopen. Het stadsbestuur is ook daar somber omdat nog dagen op regen, sneeuw en smeltwater in het hele stroomgebied van de Rijn en zijn zijvieren moet worden gerekend.

NRC,

De zee was ver weg maar er stroomde een beek, er was een overvloed aan slootjes waar kroos op dreef zodat de modderpalingen op een plotselinge zwarte flits na onzichtbaar bleven, het kleine heiveld was in herfst en winter gevaarlijk omdat een ven zich dan vulde met regen- en smeltwater dat de kleur van de omgeving, de kleur van ons leven aannam en wij erin weg konden zakken zonder dat iemand ons vond.

Labyrint, Fleur Bourgonje,

De situatie in onze streken was toen te vergelijken met wat we nu nog in Siberië aantreffen: weinig begroeiing en een bodem die alleen in de zomer oppervlakkig ontdooit. Daarin kon het regen- en smeltwater niet diep wegzinken.

http://home.planetinternet.be/groenvoer/index.htm#natuur

Het klimaat in Europa wordt sterk beïnvloed door de noordwaartse stroming in de Atlantische Oceaan die afkomt van de warme Golfstroom. Volgens sommige berekeningen stopt deze stroming als er meer zoet water komt in het noorden, bijvoorbeeld door meer neerslag of smeltwater van gletsjers of ijskappen.

http://www.knmi.nl/voorl/

Het sneeuwdek wordt redelijk snel stabiel als alle lagen die door bijvoorbeeld regen of smeltwater doorweekt zijn bevriezen.

http://www.ultimate-snowboarding.com/algemeen/view_algemeen.php?id=3

voorafgegaan door als


  • als smeltwater naar beneden storten

Beck was geen smeltwater, en toch had hij niet het idee dat hij ergens in zijn leven had kunnen kiezen om niet naar beneden te storten, dat hij besloten had eigenhandig naar beneden te storten op grond van redelijke of minder redelijke argumenten, dat er ergens een afslag in zijn leven was die hij had gemist, waar hij in volle vaart voorbij was gerend. Hij had zich als smeltwater naar beneden gestort, hij had de grond verkend, hij had de aarde waarover hij heen was gerold laten beslissen. 'Lichamelijk letsel, tsja,' zei Ron. 'Moeten we het zo noemen?'

De asielzoeker, Arnon Grunberg,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen