smogvorming


smogvorming 1.0

vorming van smog; het ontstaan van smog

Semagram (extra betekenisinformatie)


Smogvorming…

is een verschijnsel

  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt vooral veroorzaakt door uitlaatgassen en rook
  • [Gevolg of resultaat] heeft een vervuilde mist tot gevolg die schadelijk is voor de gezondheid

    Hoofdsemagram: vorming


    Algemene voorbeelden


    Als je de hele levenscyclus van koolzaaddiesel bekijkt - vanaf het veld tot de uitlaat -, valt die in vergelijking met klassieke diesel nadelig uit voor waterverbruik, verzuring, overbemesting, smogvorming, radioactief en gewoon afval.

    De Standaard,

    Rinnooy Kan trok vanmorgen ook ten strijde tegen de huidige milieunormen in Nederland. Het VNO is vóór een krachtig milieubeleid, maar stelt vast dat veel normen slecht onderbouwd of onhaalbaar zijn. Hij noemde daarbij de beperking van het verkeer in verband met smogvorming in 1989, de beperking van het gebruik van PVC in verband met het dioxine-gevaar, de beperking van het hergebruik van afvalstoffen, en tal van andere voorbeelden.

    NRC,

    Ter Meulen en zijn collega's proberen zicht te krijgen op de vorming van vervuilende componenten bij de verbranding in de dieselmotor. Vooral roet en stikstofoxide (NO) zijn daarbij van belang. Roet, een typisch dieselproduct, bestaat uit kleine koolstofdeeltjes waarop potentieel kankerverwekkende verbrandingsproducten zijn geadsorbeerd. NO is belangrijk bij smogvorming. Bovendien veroorzaakt het zure regen en breekt het de ozonlaag af.

    De Standaard,

    Momenteel is 2 tot 5% van het gezondheidsverlies in Nederland toe te schrijven aan milieufactoren. Deze kunnen het gevolg zijn van te veel ozon (smogvorming) en fijn stof in de buitenlucht.

    http://www.nederlandstraks.nl/content.cfm?id=1

    Groen in de stad verlaagt de luchttemperatuur aantoonbaar. Er is ook een directe relatie tussen smogvorming en luchttemperatuur. Warme lucht neemt verontreinigingen en stofdeeltjes mee naar hogere luchtlagen waardoor een smogbel ontstaat. Koelere lucht van buiten de stad wordt opgewarmd aan de stadsrand en dringt niet meer door tot de stadskern.

    http://www.groenblauwenetwerken.com/measures/urban-green-as-prevention-of-the-heat-island-effect-and-smog-formation/

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • ontstaan
    • optreden

    Smogvorming ontstaat door mooi weer, zoals zondag het geval is. Als er weinig wind staat hopen de verontreinigende stoffen zich op in de lucht.

    http://www.omroepbrabant.nl/?news/1791951213/RIVM+waarschuwt+voor+smogvorming.aspx,

    Tijdens de jaarwisseling treedt vaak in Nederlandse steden smogvorming op door het afsteken van grote hoeveelheden vuurwerk.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Smog,

    als object bij een werkwoord


    • smogvorming aanpakken
    • smogvorming bestrijden

    Voor bewoners en bezoekers van Beijing (of Peking) wordt het aantrekkelijker om de stad te bezoeken. Het stadsbestuur gaat de smogvorming aanpakken.

    http://www.puuropreis.nl/home/nieuws/11733-beijing-pakt-smogvorming-aan,

    Benzinetankstations zullen vanaf 1 juli 1999 zijn uitgerust met een benzinedamp-retoursysteem. Daardoor zal de benzinedamp die vrijkomt bij het voltanken van de auto, worden teruggeleid naar de tank van het benzinestation. Doel van de maatregel is om de uitstoot van benzeen en vluchtige organische stoffen te verminderen. Luchtverontreiniging en smogvorming wordt hiermee bestreden.

    Meppeler Courant,

    • smogvorming verminderen

    Elektrische autobussen worden nu al vaak ingezet in grote steden, om smogvorming te verminderen.

    http://users.pandora.be/schevenels/pieter/eindwerk.pdf,

    • smogvorming veroorzaken

    De hitte van het afgelopen weekeinde heeft ernstige smogvorming veroorzaakt in Limburg.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • ernstige smogvorming
    • lichte smogvorming
    • matige smogvorming
    • zware smogvorming

    De hitte van het afgelopen weekeinde heeft ernstige smogvorming veroorzaakt in Limburg.

    NRC,

    "Door de zware smogvorming in steden als Beijing, mede vanwege de explosieve groei van het aantal auto's, raakt de Chinese overheid steeds meer doordrongen van de gezondheidsproblematiek. Om de extreme verontreiniging te verminderen gaat China ook steeds meer op zoek naar milieuvriendelijker energiebronnen, zoals aardgas."

    http://www.telegraaf.nl/dft/beleggingsfondsen/fondsinbeeld/21636752/__Fonds_van_de_week__Schroder_Global_Climate_Change_Equity__.html,

    Tot de aangepaste starttijden is besloten omdat het vrijdag naar verwachting warmer wordt dan eerder voorspeld. Daarbij wordt een lage luchtvochtigheid en windkracht 3 verwacht, evenals lichte smogvorming.

    http://www.nationalezorggids.nl/zorgpersoneel/nieuws/21362-nijmeegse-vierdaagse-vertrekt-eerder-vanwege-hitte.html,

    Elk jaar kent gemiddeld tien dagen met matige smogvorming, vooral tijdens helder en windluw zomer- of winterweer.

    http://www.refdag.nl/smog_kwestie_van_hitte_en_viezigheid_1_174896,

    in voorzetselgroep


    • bijdrage aan de smogvorming
    • een bijdrage aan de smogvorming

    Als oplosmiddel wordt voornamelijk het uit pijnbomen gewonnen terpentijn gebruikt, niet te verwarren met het aardolieproduct terpentine. Maar terpentijn levert net als terpentine een bijdrage aan de smogvorming.

    http://www.ecoline.org/verde/infobladen/19verf.shtml

    Daarnaast zorgt verdamping ervoor dat jaarlijks miljoenen kilo's organische oplosmiddelen via verf­ en verfproducten in de atmosfeer terechtkomen. Hier leveren deze stoffen een fikse bijdrage aan de smogvorming.

    http://www.ecoline.org/verde/infobladen/19verf.shtml

    De houtverduurzamingsindustrie veroorzaakt bodemverontreiniging met zware metalen en luchtverontreiniging met koolwaterstoffen. Deze laatste stoffen dragen bij aan smogvorming en kunnen giftig zijn.

    http://www.ecoline.org/verde/infobladen/20houtvrdrzmng.shtml

    • de strijd tegen smogvorming

    De vraagt rijst of de milieubeweging niet wat te somber tegen het Minaplan aankijkt, met het gevaar dat zij over een groot aantal concrete voorstellen heen heeft gekeken. Toch staan ze erin. En ze gaan nog wel over actuele onderwerpen. Bij voorbeeld: een heffing op de luchtvervuiling; dampretoursystemen bij het tanken van benzine en diesel om de lozing van vluchtige koolwaterstoffen tegen te gaan in de strijd tegen smogvorming.

    De Standaard,

    • verantwoordelijk zijn voor smogvorming

    Onverbrande koolwaterstoffen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor smogvorming.

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • luchtverontreiniging en smogvorming

    Benzinetankstations zullen vanaf 1 juli 1999 zijn uitgerust met een benzinedamp-retoursysteem. Daardoor zal de benzinedamp die vrijkomt bij het voltanken van de auto, worden teruggeleid naar de tank van het benzinestation. Doel van de maatregel is om de uitstoot van benzeen en vluchtige organische stoffen te verminderen. Luchtverontreiniging en smogvorming wordt hiermee bestreden.

    Meppeler Courant,