smoorverliefde


smoorverliefde 1.0

(seks, gender en relaties)

iemand die smoorverliefd is; iemand die uitermate verliefd is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een smoorverliefde…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is heel erg verliefd op iemand, soms ook op iets

    Algemene voorbeelden


    In mijn geboortestreek wordt soms gezegd van smoorverliefden: ze zouden elkaar opeten. Soms werd er schamper aan toegevoegd: ater hadden ze spijt dat ze het niet gedaan hadden.

    https://blog.seniorennet.be/day_dream/reageer.php?postID=58,

    Waar voorheen de nadruk lag op woede en strijdlust, horen we nu een meer timide en verlamde Olsen. 'Whole new mess' belichaamt de loodzware immobiliteit die een smoorverliefde bedlegerig houdt.

    https://www.indiestyle.be/album-reviews/angel-olsen-brengt-een-ode-aan-de-eenzaamheid-op-whole-new-mess,

    Een Frans stelletje zat vijf bankjes verder de godsganse rit te vrijen, deze smoorverliefden luisterden naar niet één interessante vertelling en zij keken ook helemaal nergens naar. Vierduizend peseta's betalen en alleen maar vrijen, ik vond het op den duur net zo vreemd als het ontbreken van een Duits-sprekende kolonie in de bus.

    https://www.trouw.nl/nieuws/camp-nou~b7b6885f/,

    Smoorverliefden moet je met rust laten, die zijn niet voor rede vatbaar.

    https://twitter.com/MerelMorre/status/986220773512794112,

    In de Decamerone bedankt de schrijver zijn vrienden, zonder wie hij "ongetwijfeld zou zijn omgekomen." Dankbaar voor de hulp die hij in deze tijden van nood van anderen ontvangt, presenteert hij zijn werk als een gids voor de smoorverliefden. Hij richt zich in het bijzonder op de vrouwen. Vrouwen, zo zegt hij, zijn onderworpen aan de wil van hun familie en zijn ook inactief. Mannen, daarentegen, kunnen wanneer zij verteerd zijn door passie, hun toevlucht nemen tot jagen, gokken, zakendoen, enz.

    https://nl.wikibooks.org/wiki/Decamerone/Proloog,

    Combinatiemogelijkheden


    met telwoord ervoor


    • twee smoorverliefden

    'Turks fruit' is een liefdesroman over de jonge beeldhouwer Erik, een naamloze ik-verteller in het boek. Hij ontmoet zijn grote liefde Olga en beleeft er een fantastische en amoureuze zomer mee. De twee smoorverliefden trouwen met elkaar, dit tegen de zin van Olga's rijke ouders.

    https://boekenkast.jimdofree.com/boekrecensie-turks-fruit-een-beeldroman-dick-matena/

    Er loopt een tragische liefdesgeschiedenis door de omvangrijke delen heen: twee smoorverliefden ontdekken net op tijd dat ze dik familie van elkaar zijn. Trouwen zou incest hebben betekend.

    https://books.google.nl/books?id=1FFFEAAAQBAJ&pg=PT156&lpg=PT156&dq=%22smoorverliefden%22&source=bl&ots=yJRDZM3-76&sig=ACfU3U359uAkY5NKyIm_nYeVhto4dhB1Wg&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjEmIn4wNn2AhWCC-wKHcUTDMU4HhDoAXoECA8QAw#v=onepage&q=%22smoorverliefden%22&f=false,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • singles, smoorverliefden en jonggehuwden

    Wij zijn benieuwd naar prille liefde in tijden van corona. Naar singles, smoorverliefden en jonggehuwden, en hoe zij dit beleven. Omdat we natuurlijk afstand houden, maar toch ook zo graag samen zijn... Uw verhaal zien wij graag tegemoet.

    https://www.hln.be/nina/oproep-wat-met-liefde-in-tijden-van-corona~a246a4fc/,