smulpaap


smulpaap 1.0

iemand die van lekker en/of veel eten houdt; iemand die culinaire hoogstandjes en specialiteiten waardeert; liefhebber van de verfijnde kookkunst; lekkerbek
Oorspronkelijk: (rooms-katholiek) geestelijke die van lekker en/of veel eten houdt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een smulpaap…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] houdt van lekker en/of veel eten; is een liefhebber van de verfijnde kookkunst

    Algemene voorbeelden


    Sommige smulpapen zijn er gek op, maar tuiniers zien ze liever gaan dan komen: slakken.

    https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/de-ijzerslak-is-een-inspiratie-voor-kogelvesten~b19fef22/,

    Achter elke goede kok schuilt een smulpaap. Wanneer eten zonder liefde voor het voedsel wordt bereid, proef je dat. Er zit geen ziel in het gerecht....

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/smulpaap-dieet-zonder-nep~bd4d0a5d/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F,

    Waarschijnlijk zouden er minder smulpapen en minder gevallen van te grote dikheid zijn als het spijsverteringsproces zichtbaar zou zijn. Een snel opgeschrokt slaatje of een bedachtzaam genoten Chateaubriand ondergaan beide hetzelfde lot: ze worden tot puree gemaakt, gekarnd, in stukjes gehakt en zo bewerkt dat ze onherkenbaar worden.

    http://www.e-gezondheid.be/guide/article_3982_538.htm,

    Van 10 tot en met 14 april kunnen de smulpapen in de snackcorner terecht. Voor de frites, frikadel, kroket, bami- of nasischijf hoeft men dan ook slechts de prijs van 1980 te betalen (een piek).

    Meppeler Courant,

    In een lange rij staan de serveersters van het restaurant Oasis in Jakarta klaar met de schalen om een uitgebreide rijsttafel op te dienen. Het feestmaal, dat bij smulpapen over de hele wereld bekendheid geniet, wordt vaak beschouwd als iets typisch Indonesisch. Maar niets is minder waar. Het combineren van zo vele gerechtjes is een gewoonte die ontstond onder invloed van de Nederlanders in de koloniale tijd.

    De Telegraaf,

    Een verrassende bijdrage komt van Roswitha Neu-Kock, die naploos wat het eten betekende voor grote kunstenaars als Dürer, Michelangelo, Pontormo, Toulouse-Lautrec, Salvador Dalí (Les Diners de Gala) en Marinetti, die een futuristisch keukenmanifest op zijn naam heeft. Uit het overzicht blijkt dat de kunstenaars in die zin niet van gewone stervelingen verschillen dat je er alle variëteiten bij terugvindt, van smulpaap tot asceet.

    De Standaard,

    Mijn geheugen. Het gesprek in het café. Allemaal vrijmetselaars. Dus Gras óók? Ik kijk plots naar zijn scherp gezicht, dat je eerder aan een asceet dan aan een smulpaap of een zuiplap zou doen denken. Zó zit het kwaad dus in hem geworteld, dat hij er een levensregel van gemaakt heeft, dat hij gemerkt is door de duistere riten van een duivelse orde.

    Gras, Clem Schouwenaars,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • een smulpaap worden
    • een smulpaap zijn
    • smulpapen zijn

    Ik ben een smulpaap geworden uit angst te veranderen in een vrek. En het duurt werkelijk heel erg lang, voor je een pak of hemd echt niet meer kunt dragen.

    Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

    Hij had, hoewel zuinig van aard, al twee van de nieuwste discoplaten in huis gehaald voor het tête-à-tête, en dacht zelfs aan een gram cocaïne; deze sfeerverhogende artikelen spaarde hij uit op het eten, of liever het overslaan ervan, want omdat hij wel een smulpaap was maar koken haatte zou Danny's onthaal die eerste keer bestaan uit drank met een extra prettig toostje.

    Een valse nicht, Guus Vleugel,

    De clerus (de priesters en de kerk) waren niet zo erg voor dit linkse. Ze noemden het des duivels. De mensen maakten hun kruisteken toch ook met de rechterhand. De kinderen werden verplicht om rechts te schrijven,.... En dan komt er daar zo'n sperzieboon af die links is. Een rare sperzieboon. Gelukkig voor deze groente dat ze zo smakelijk kon zijn, gelukkig dat de monniken en priesters zulke smulpapen waren, want anders hadden wij deze lekkernij vast nooit meer gekend.

    http://www.ping.be/~pin29174/newpage1.htm

    met adjectief ervoor


    • een bekende smulpaap
    • een bejaarde smulpaap
    • echte smulpapen

    Bij de Herrmanns is de dichter tegelijkertijd komponist en begeleidt hij het gebeuren grotendeels vanaf zijn piano. En aangezien de komponist van Il Turco in Italia eveneens een bekende smulpaap was, wordt die gelijkenis doorgetrokken naar Prosdocimo. Reeds tijdens de ouverture mag hij, aan de hand van een partituur, op een fornuis een maaltijd bereiden.

    De Standaard,

    Het mooiste nummer gaf een bejaarde smulpaap weg. Hij werkte met zichtbaar genoegen zijn escargots naar binnen. Toen zijn portie op was, riep hij met een glimmend gezicht de ober en protesteerde met veel gestes dat sommige exemplaren leeg waren geweest.

    De Standaard,

    Onze menukaart leest als een heerlijke feelgood roman; de geuren en smaken spatten van de bladzijde. Aanschouw alles dat lekker is! Zo kun je beginnen aan een heerlijk voorwoord, doorlezen met de hoofdstukken en voor de echte smulpapen is het nawoord aan te bevelen. Onze chef-kok werkt uitsluitend met dagverse producten en weet hiermee tongstrelende gerechten te creëren.

    https://www.restaurantbiblio.nl/menukaart-voorgerechten-hoofdgerechten-nagerechten/

    De Hongaren zijn echte smulpapen. Vet en room in het eten zijn geen taboe, want wat op tafel komt, moet lekker zijn - als je niet oppast vliegen de kilo's eraan.

    https://books.google.nl/books?id=9VTPAAAAQBAJ&pg=PT47&lpg=PT47&dq=%22zijn+echte+smulpapen%22&source=bl&ots=p-ZVryI9SI&sig=ACfU3U0Sa-r-7324dhSJVikg5QJzkVWyvw&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjIqYXX5ePjAhXDYlAKHa9cCncQ6AEwEnoECAkQAQ#v=onepage&q=%22zijn%20echte%20smulpapen%22&f=false,

    in voorzetselgroep


    • een mekka voor smulpapen

    Een mekka voor smulpapen. Dat is Rungis, even ten zuiden van Parijs. De oude hallen zijn getransformeerd tot een stad op zichzelf, met restaurants, banken, een wegennet en onvoorstelbaar veel eten. Tien kilometer ten zuiden van Parijs, vlak bij de luchthaven van Orly, bevindt zich het gigantische marktterrein van Rungis, ook wel 'de buik van Parijs' genoemd. Het is de grootste versmarkt ter wereld, het mekka van alles wat er op wereldniveau aan doorsnee en verfijnd eten bestaat.

    NRC,

    met eigennaam


    Van de vertaling van Gerard Komrij kan je smullen. Paul Berkenman bracht hier en daar een Vlaamse toets aan. Noord-Nederlandse uitdrukkingen en plaatsnamen werden met goedkeuring van Komrij vervangen. Stuiteren werd tuimelen, het Vondelpark werd het Middelheim en de smulpaap Ghiselbert Smit dineert bij Comme Chez Soi.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    smulpaap 1.1

    dier dat graag veel eet (en drinkt); dier dat van alles lust

    Betekenisbetrekking


    generalisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een smulpaap…

    is een dier

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] houdt van veel eten (en drinken); lust van alles

      Combinatiemogelijkheden


      met koppelwerkwoord


      • een smulpaap zijn
      • smulpapen zijn

      Wie kent niet het beroemde prentenboek van Eric Carle Rupsje Nooitgenoeg? Rupsje Nooitgenoeg is een smulpaap: hij heeft altijd honger en eet maar door. Als alle blaadjes op zijn, begint hij aan taart, worst, snoep, fruit en chocolade. Gelukkig wordt het rupsje niet geplaagd door voornemens…. Hij wordt dik en dikker tot hij buikpijn krijgt en spint een cocon om zich heen. Eind van de week eet hij de cocon open en als een prachtige vlinder vliegt hij de wereld in.

      https://www.leernetwerkeducatie.nl/node/842

      Keeshonden zijn smulpapen, en worden vaak als oudere hond te dik wanneer je dat niet in de gaten houdt.

      http://www.honden.tv/de-keeshond/

      Beren zijn smulpapen, dat is bekend. Ze zijn dol op honing, smeren broodjes en lusten veel verschillende dingen. De kodiakberen en grizzly's zijn fors, zoals alles daar groter is dan bij ons. En ze zijn net als ondergetekende dol op bessen.

      https://joustercourant.nl/artikel/900824/spinsels-ik-zag-twee-beren-column.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F,

      Naast water is het mogelijk de ratten af en toe als extraatje wat katmilk te geven, puur, of met brinta als pap, ze vinden dit heerlijk en ze groeien er goed van. Omdat ratten van die smulpapen zijn lusten ze alles, ook jus d'orange, cola en bier etc.

      http://www.ratten-ri.nl/rattery.htm

      met adjectief ervoor


      • echte smulpapen

      Haarsterren worden vooral door vissen gegeten, maar ook kleine diertjes die op de haarsterren leven, zijn echte smulpapen en nemen af en toe een hap uit hun gastheer.

      https://www.nationalgeographic.nl/dieren/2018/08/haarsterren-winnen-het-warmere-oceanen,

      met eigennaam


      Smulpaap Lady zoekt gezellige plek. Een werkelijk dikke hond, deze herderkruising die Lady wordt genoemd. [...]. Het is een makkelijke hond en verzot op eten maar evenzogoed op wandelen. Een gezelligheidsdier dat weinig eisen stelt en gewend is aan wisselende omstandigheden.

      https://hondenbescherming.nl/nieuws/2014/10/02/smulpaap-lady-zoekt-gezellige-plek/,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding