sneeuwman


sneeuwman 1.0

afbeelding

Bron: GutMaze
( CC BY-SA 3.0 )

((vooral) in België)

figuur van sneeuw die traditioneel wordt gemaakt door twee of drie grote sneeuwballen op elkaar te plaatsen en te voorzien van takken als armen, stenen als ogen en mond en een wortel als neus; van sneeuw gevormde menselijke gestalte; sneeuwpop

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sneeuwman…

is een figuur

      Algemene voorbeelden


      De jongen keek beteuterd naar de brokstukken. Igor sloeg een arm om zijn schouder en zei: '[...]. We maken gewoon een nieuwe!' Later gebruikten ze steentjes die ze onder een struik vonden voor de mantelknopen, de ogen en een brede glimlach. Een stomp takje deed dienst als neus. De sneeuwman had vreemde verhoudingen maar was beslist groot. Igor sloeg ter versteviging nog wat sneeuw tussen de bollen.

      Blanco, Peter Terrin,

      Toen onlangs de ijzel het autoverkeer levensgevaarlijk maakte, zei mijn eega: "De mensen zouden weer moeten leren vessemen." In de tijd van de sneeuwmannen, de sneeuwballen en de glijbaantjes, toen er overal nog sloten langs de wegen waren, betekende vessemen in ons dialekt: elkaar op het ijs uit evenwicht brengen door een verraderlijk hieltje.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een sneeuwman maken
      • sneeuwmannen maken

      Igor rende in een grote boog door het ongerepte wit. Hij overdreef de gladheid, speelde het verlies van zijn evenwicht en liet zich neerploffen. Na de tweede val wreef hij over zijn heupbeen. 'Ik wil een sneeuwman maken,' riep hij Viktor toe.

      Blanco, Peter Terrin,

      Zolang er sneeuw ligt en het vriesweer aanhoudt, mogen de meisjes tijdens de speeltijd in de klas blijven. De kleintjes gaan toch naar buiten om in de sneeuw te spelen en sneeuwmannen te maken, maar de meisjes van de hogere klassen blijven binnen tenzij ze elkaar vertrouwelijk wensen te spreken.

      Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

      Vaste verbindingen


      de verschrikkelijke sneeuwman

      1. groot, behaard, aapachtig mythisch wezen dat volgens de overlevering in de Himalaya zou leven; yeti

        Synoniem: migyur; yeren; yeti

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        De verschrikkelijke sneeuwman…

        is een wezen

        • [Uiterlijk] is groot en behaard; is aapachtig
        • [Woongebied] zou volgens de overlevering in de Himalaya leven

          Sommige cryptozoölogen geloven dat de Noord-Amerikaanse Sasquatch een Nieuwe-Wereldversie is van de uitgestorven reuzenprimaat Gigantopethicus. De Experts hebben als theorie dat een klein aantal van deze wezens is blijven bestaan en in Europa en Azië bekend is geworden als de Verschrikkelijke sneeuwman, oftewel de Yeti.

          http://www.ufowijzer.nl/tekstpagina/BigFoot.html

          In het jaarlijks verschijnende clubblad, uitgegeven in Amerika, speculeert men over het aantal 'monsters' dat Loch Ness zou kunnen voeden, het sociale gedrag van de Verschrikkelijke Sneeuwman en de lengte van reuzenzeeslangen in de Stille Zuidzee.

          NRC,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        sneeuwman 1.1

        ((vooral) in België)

        afbeelding, voorstelling van een sneeuwman

        Betekenisbetrekking


        metonymie
        Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een sneeuwman…

        is een voorstelling

            Algemene voorbeelden


            Het volgende geschenk is een rood plastic sjabloon met kerstfiguren. Als je op de kop van de sneeuwman de kerkklok tekent heb je precies een Engelse bobby, zegt hij lachend.

            De Standaard,

            "Ik ben een van de laatste professionelen met opleiding in de stiel", zegt ons Piet Van Vilvoorde, een ruitenschilder die in de hoofdstad weldra een halve eeuw ruiten volschildert met Sinten, Santa's, sneeuwmannen, herten, herders, Driekoningen, kerststallen, sleeën, nieuwjaarswensen, Paashazen, beierende klokken, kakelende kippen, vallende eieren en solden.

            De Standaard,

            Woordfamilie


            Als deel van een afleiding