snelheidsdeken


snelheidsdeken 1.0

((vooral) in Nederland; neologisme)

op advies van weginspecteurs van Rijkswaterstaat ingestelde maatregel die inhoudt dat automobilisten tijdelijk op een lang, aaneengesloten traject van een snelweg of snelwegen maximaal 50 km per uur mogen rijden vanwege dreigend gevaar, bv. bij extreme gladheid; ook: het instellen van een tijdelijke maximumsnelheid van 50 km per uur op een snelweg om de filedruk te verlagen, zonder dat er sprake is van acuut gevaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een snelheidsdeken…

is een maatregel

  • [Oorzaak] wordt ingesteld bij dreigend gevaar, bv. bij extreme gladheid, maar ook wel om de filedruk te verlagen, zonder dat er sprake is van direct gevaar
  • [Duur] is tijdelijk en geldt tot het directe gevaar geweken is of tot de filedruk afneemt
  • [Onstoffelijke inhoud] houdt in dat automobilisten op een snelweg of snelwegen maximaal 50 kilometer per uur mogen rijden
  • [Waardering] is omstreden bij automobilisten

Algemene voorbeelden


Een snelheidsdeken betekent dat automobilisten op een weg niet harder dan 50 kilometer per uur mogen rijden. De wegbeheerder heeft deze maatregel ingesteld omdat de wegen rond Oudenrijn verraderlijk glad zijn als gevolg van opvriezing van natte weggedeelten.

http://www.boetes.nl/nieuws/5101/Snelheidsdekens-zondagochtend-voor-oosten-van-het-land.html,

En daar hebben we het woord 'snelheidsdeken' weer. Men gebruikt het dus ook als er helemaal geen sneeuw ligt. Wat wil het geval? Volgende week zal Rijkswaterstaat de snelheid op verschillende snelwegen kunstmatig naar beneden brengen in een poging de filedruk te verminderen.

http://www.autoblog.nl/archive/2011/01/21/maandag-proef-met-snelheidsdeken-op-snelwegen,

Het systeem van de snelheidsdeken is dynamisch. Weginspecteurs die onderweg zijn geven steeds de actuele situatie door. Hierdoor kan de verplichte 50 kilometer per uur op de ene snelweg worden opgeheven en op een andere weg juist worden ingesteld.

http://www.noordzee.org/actueel/nieuws_en_persberichten/2010/december2010/maximumsnelheid_op_snelwegen_50_kmu.aspx,

Een snelheidsdeken waarmee op de snelweg A58 wordt geëxperimenteerd, werkt in theorie. De praktijk pakt echter anders uit en dat komt vooral door de automobilisten zelf. Dat zegt directeur Gijs Kantelberg van de Verkeersacademie Nederland.

http://www.omroepbrabant.nl/?news/149615952/Snelheidsdeken+A58+faalt+door+automobilisten.aspx,

Volgens Rijkswaterstaat heeft de proef met het snelheidsdeken wel effect. Rijkswaterstaat meldt dat op de A58, tussen knooppunt Zonzeel en Dordrecht, de files korter en minder heftig waren dan normaal het geval is. Zo kon er relatief harder worden doorgereden.

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1443609/2,

Kende u het woord? Ik had er nooit van gehoord. Opeens was hij er: de snelheidsdeken! Ik had er wel onmiddellijk mee te maken, want op de terugweg op de A12 was het opeens 50 rijden. En wel een lang stuk.

http://www.nuzakelijk.nl/asi-consulting/2408603/snelheidsdeken.html,

Rijkswaterstaat heeft het aantal snelheidsdekens woensdagochtend teruggebracht. Alleen op de A9 tussen Velsen en de Wijkertunnel geldt nog een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Dat heeft een woordvoerster bekendgemaakt.

http://www.nu.nl/binnenland/2407712/snelheidsdeken-a9-spoedreparatie-a27.html,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • van kracht zijn

Overigens waren alleen in de omgeving van Velsen, Breda en Arnhem-Nijmegen 'snelheidsdekens' van kracht.

Trouw,

als object bij een werkwoord


  • een snelheidsdeken instellen
  • snelheidsdekens instellen
  • een snelheidsdekens leggen (over een wegennet)
  • een snelheidsdeken uitrollen (over iets)
  • de snelheidsdeken negeren

Rijkswaterstaat heeft zondagochtend snelheidsdekens ingesteld op de A2 en A12 bij Oudenrijn. Dat heeft een zegsvrouw zondag gemeld.

http://www.boetes.nl/nieuws/5101/Snelheidsdekens-zondagochtend-voor-oosten-van-het-land.html,

Rijkswaterstaat heeft sinds maandagochtend half twaalf een zogenoemde snelheidsdeken over het rijkswegennet gelegd. De matrixborden boven de weg geven een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur aan. Dit is gedaan in verband met de verraderlijke gladheid.

http://www.noordzee.org/actueel/nieuws_en_persberichten/2010/december2010/maximumsnelheid_op_snelwegen_50_kmu.aspx,

Aangezien een appèl op het gezonde verstand van de automobilist door de beterweters en zelfoverschatters onder hen toch genegeerd wordt is de snelheidsdeken over bepaalde delen van Nederland uitgerold.

http://www.autoblog.nl/archive/2010/12/20/autoblog-woord-van-de-dag-snelheidsdeken,

Ongeveer de helft van alle automobilisten negeert de zogeheten snelheidsdeken die Rijkswaterstaat op sommige snelwegdelen heeft ingesteld in verband met de gladheid. Dat meldt een woordvoerder van de KLPD in Driebergen.

http://www.anwb.nl/auto/nieuws-en-tips/nieuws-archief,/2010/december/KLPD--helft-automobilisten-negeert-snelheidsdeken.html,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2010
Benoemingsmotief Waarschijnlijk zo genoemd omdat de maatregel de automobilisten beschermt tegen ongelukken, zoals een deken tegen de kou beschermt.