snoepje


snoepje 1.0

afbeelding

Bron: Stefano Mortellaro
( CC BY-SA 2.0 )

stukje snoepgoed, vaak gekleurd, in een grappige vorm en verpakt in een vrolijk papiertje, dat doorgaans veel suiker bevat maar zeer geliefd is, vooral bij kinderen; stukje snoepgoed; stukje snoep

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een snoepje…

is snoepgoed; is een lekkernij

 • [Omvang concreet] is klein
 • [Voorbeeld of specimen] is bv. een dropje, pepermuntje, fruitsnoepje, toffee, winegum of een zuurtje

  Hoofdsemagram: snoep


  Algemene voorbeelden


  De parade werd in de school aan de Arembergerstraat afgesloten met warme chocolademelk en een snoepje.

  Meppeler Courant,

  Daarna zijn ze uitgenodigd op het verjaarsdagsfeest van een klasvriendinnetje [...]. Onder een flamboyantboom, die vol peulen en papieren slingers en gekleurde ballonnen hangt, staat buiten op het terras de tafel met de chocoladetaart, de snoepjes en de frisdrank al klaar.

  De dieven zijn al gaan slapen, Leo Pleysier,

  Kinderen bewaarden de snoepjes die ze kregen in een vastentrommeltje. Je moest dat trommeltje zo vol mogelijk zien te krijgen. Halverwege de vasten kon je er een paar snoepjes uitnemen; aan het eind, met pasen, mocht je het achter elkaar leegplunderen. Heel wat kinderen begonnen de paasdagen dan ook met buikpijn.

  http://www.kbspirouette.nl/kinderen/hoezitdat/hoezitdat.htm

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • een snoepje eten
  • snoepjes eten
  • een snoepje geven
  • een snoepje mogen
  • een snoepje vragen
  • een snoepje willen
  • snoepjes krijgen

  Alles is er al op ingericht dat koning klant zo stil mogelijk op zijn uitzichtloze troontje zitten blijft. Alleen daarom rijden er voortdurend wagentjes met smakeloze verversingen door de gangen tussen de stoeltjes en is er telkens iets anders aan de hand waardoor je niet kunt opstaan, je wat vertreden, of de wc bezoeken: krantje uitdelen, snoepje eten, vertoning van een film met alle lichten uit.

  Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

  Daarnaast worden aan sommige medicijnen een zoet of plakkerig stofje toegevoegd. Dat wordt gedaan om het gebruik wat "lekkerder" te maken. Die plakkerige zoete stoffen kunnen alleen wel op de tanden gaan zitten. Dat effect is dan hetzelfde als constant snoepjes eten!

  http://www.bambodino.nl/index.htm

  In grote lijnen zijn mijn vrouw en ik het eens over de opvoeding van onze kinderen. Er is één grote uitzondering: het snoepen. Kort gezegd vind ik het fijn als er weinig snoep in huis is. Dat schept duidelijkheid, vind ik. 'Mag ik een snoepje?' 'Nee, je hebt al gehad en nu is het op. Écht waar, ga maar kijken.' Maar mijn vrouw doet meestal de boodschappen en zij vindt dat ik me niet zo moet aanstellen.

  Nooit meer uitslapen: kleine kroniek van het moderne gezinsleven, Ewoud Sanders,

  Gewoon op een doordeweekse dag vraagt dochterlief van 5 een snoepje vlak voor het eten. Ik vertel haar dat we zo meteen gaan eten en dat er dan zoals gewoonlijk niet meer gesnoept wordt.

  http://www.ouders.nl/xinz9905.htm

  Ze gooit het hoofdje zuchtend in de nek [...] en ziet mij boven in het venster staan [...]: 'Papaaaa ...!' Ik maak het raam open. 'Is Hana ongelukkig?' 'Maar papaaaa ...! Hana wil een snoepje ...!' 'Snoepje is voor af en toe,' zeg ik. 'Maar papaaaa ...! Nu is af en toe!' zegt ze.

  Werk, Josse De Pauw,

  Er zwierven altijd kinderen door het kamp, ze kregen snoepjes van de Amerikanen. Ik liep naar de blonde man, mijn lippen waren droog. "Hebt u chocolade?' vroeg ik. Neen, hij had geen chocolade.

  Berthold 1200, Paul Koeck,

  met adjectief ervoor


  • het favoriete snoepje
  • een heerlijk snoepje
  • een lekker snoepje
  • fruitige snoepjes

  De etalage en de warme persoonlijkheid van Vianne lokt velen in haar winkel. Ze voelt aan wat het favoriete snoepje van iedere klant is.

  http://www.gayworld.be/lifestyle/culinair/chocolade.php

  'Kom maar hier, kindje, wil jij een lekker snoepje van oma?'

  De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

  Prachtig versierde grote chocolade figuren [...], marsepein figuurtjes, fondant suiker, guimauve, holle Sinterklaasfiguren, Sinterklaasfantasies. Zoekt u naar een origineel geschenk of wil u uzelf eens verwennen met een heerlijk snoepje dan kan u zeker bij ons terecht.

  http://www.mila.be/

  Dit is een ware delicatesse voor de echte fijnproever. Het zijn fruitige snoepjes in de vorm van een aardbei, peer, appel, ... met een steeltje.

  http://www.candymonster.be/paginas_nl/about.html

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: in

  • snoepjes in gekleurde papiertjes
  • snoepjes in zilverpapier

  Voor wie graag zijn kinderen naar een tentoonstelling meeneemt is hier echter succes verzekerd door een aantal van Gonzalez-Torres' objecten: bergen snoepjes in gekleurde papiertjes, waarvan de bezoeker er steeds een van mag nemen (maar volgens de nogal truttige muurtekst, niet in het Museum opeten).

  NRC,

  Ik kreeg besuikerde koekjes en Rice Krispie Treats in vetvrij papier, snoepjes in zilverpapier en harde zuurtjes bij de vleet.

  Cherry, Mary Karr,

  in voorzetselgroep


  • sabbelen op een snoepje
  • zuigen op een snoepje

  Bij keelpijn kun je gorgelen met een fysiologische zoutoplossing: 1 afgestreken lepel op een vol bierglas (250 ml), 4 keer per dag 20 tot 30 ml. Of je kunt sabbelen op een snoepje of dropje (helpt vaak net zo goed als speciale middelen tegen keelpijn).

  http://www.gezondheidsplein.nl/gp/gp.php?type=topic=111

  Zuig op een snoepje of geeuw tijdens de afdaling om zo weinig mogelijk last te hebben van dichtzittende oren en voedt baby's of geef deze een fopspeen om ze rustig te houden. Bezoekers met speciale behoeften of een handicap worden aangeraden de luchtvaartmaatschappij hierover zo vroeg mogelijk in te lichten.

  http://www.austemb.be/dutch/toerisme/firstpage.htm

  met onbepaald voornaamwoord


  • geen snoepje
  • geen snoepjes

  Oma komt ook vaak een bakkie doen [...]. Oma zegt vaak tegen haar dochter, dat ze veel te streng is voor de kinderen. Dat is tot daar aan toe, maar ze zegt het ook waar de kinderen bij zijn. En als de kinderen van de móéder geen snoepje mogen, geeft óma het stiekem toch.

  http://www.riagg-rnw.nl/homepage/index1.htm

  Neem geen snoepjes aan van vreemden.

  Rotterdams Dagblad,

  • geneesmiddelen zijn geen snoepjes
  • pillen zijn geen snoepjes

  Geneesmiddelen zijn geen snoepjes. Bij het gebruik ervan hoort wat zelfdiscipline.

  http://www.redcross.be/NL/help/help122.htm

  Dan kunnen ook volwassen patiënten zien en lezen wat deze jongeren over geneesmiddelen te vertellen hebben. Dit zijn hun boodschappen: "Luister naar de dokter. Lees de bijsluiter. Leef de voorgeschreven hoeveelheden na. Let op: pillen zijn geen snoepjes."

  De Standaard,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • snoepjes, koekjes of ijsjes

  Jonge autistische kinderen hebben vaak driftbuien omdat zij niet over woorden beschikken waarmee zij kunnen vragen om de dingen die zij willen hebben. Zij kunnen krijsen om snoepjes, koekjes of ijsjes, om het een of andere voorwerp waar zij op dat moment belangstelling voor hebben, of omdat een vaste gang van zaken verstoord is.

  http://www.autisme-nva.nl/

  Vaste verbindingen


  het snoepje van de week

  1. ( verouderend)
   speciale aanbieding, bv. in een winkel, die wekelijks verandert; weekaanbieding

   Cinematografisch juweeltje, filmisch pareltje, klein maar fijn, of zoals men vroeger zei: het snoepje van de week.

   http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

  een snoepje van een (...)

  1. iets wat doet denken aan een snoepje; iets wat bv. lekker of zoet is

   Prada Candy, een snoepje van een geur... Prada Candy onthult een nieuw facet van vrouwelijkheid. Een sensueel gedurfd parfum. Een totaal nieuw concept in de bestaande Prada collectie. Prada Candy is een elegante mix van musk en een vleugje balsamico-vanille met benzoë uit Laos in het hart en zoete caramel in de basis van de geur.

   http://www.parfumerie.nl/weblog/prada-candy-parfum,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  snoepje 1.1

  iets wat heel lekker is, zoals een snoepje; iets zo lekker als een snoepje; iets wat snoepachtig lekker is

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een snoepje…

  is een eetbare zaak

  • [Omvang concreet] is klein
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is eetbaar; is lekker

   Algemene voorbeelden


   'Een snoepje dat in de bomen groeit', zo werd de dadel vijfduizend jaar geleden in Mesopotamië, het huidige Irak genoemd.

   http://www.leeuwardercourant.nl/Index/0,4696,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.leeuwardercourant.nl%2FPaginaPrint%2F1%2C7159%2C23-2-4165-5850-1799714---%2C00.html,

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • een heerlijk snoepje

   Bramen en frambozen, dat snoept zo heerlijk weg! Gelukkig maar dat we ze tegenwoording bij de groentenman kunnen plukken [...]. Ze zitten vol mineralen, zijn zoet van zichzelf en dus een heerlijk snoepje voor slankelijners!

   http://www.degroentenman.nl/

   snoepje 2.0

   lekkernij die speciaal bedoeld is voor dieren, m.n. huisdieren; lekkernij voor huisdieren

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een snoepje…

   is een lekkernij

   • [Omvang concreet] is klein
   • [Voorbeeld of specimen] is bv. een brokje

    Hoofdsemagram: snoep


    Algemene voorbeelden


    Belonen met hoge stem of snoepje - brokje, straffen met harde - diepe stem. Werk veel met beloning van goed gedrag en negeren of afleiden van fout gedrag [...]. Tolereer niets van de pup wat hij ook als volwassen hond niet mag doen.

    http://www.dutchpyr.com/indexframe.shtml

    Sjors' kaken waren als bankschroeven: je kreeg ze met geen mogelijkheid van elkaar als het bit in de buurt kwam, tegelijkertijd snoepjes voeren of het metaal in stroop verpakken hielp niet en áls je het er al kreeg, na een geworstel van een minuut of tien, dan kwam het er vervolgens niet meer uit.

    http://members.home.nl/vrijheidsdressuur/apporteren.html

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: voor

    • snoepjes voor ratten

    In de dierenwinkel vind je ook allerlei snoepjes voor ratten waar ze meestal dol op zijn (b.v. joghurtdrops).

    http://www.dessie.be/knaagdieren/rat.htm

    met ander, nevengeschikt substantief


    • snoepjes en koekjes

    Ik kan zelf mijn voerbak pakken en dan ga ik naar iemand hier in huis en die vult hem dan wel en als me dat te lang duurt maak ik zelf de kast open en duik ik zo in de zak met brokken. Nu gaat baasje overal haakjes opzetten... sja lekker dan, nu kan ik nergens meer wat gappen. Zelfs de kast waar mijn snoepjes en koekjes in liggen gaat Erik een kinderslot op zetten.

    http://home.wanadoo.nl/wijnend/sep3.htm,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen