snoezelzorg


snoezelzorg 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

vorm van zorg waarin cliënten met een beperking zich bevinden in een ruimte of situatie waarin de zintuigen op aangename en ontspannende wijze geprikkeld worden
Het eerste lid snoezel- komt van het werkwoord snoezelen, dat waarschijnlijk gevormd is uit snuffelen en doezelen en dat ook voorkomt in andere nieuwe woorden als snoezelkamer, snoezelruimte en snoezeltuin.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Snoezelzorg…

is zorg

  • [Functie] is zorg die erop gericht is de zintuigen op aangename en ontspannende wijze te prikkelen
  • [Belanghebbende of begunstigde] is vooral gericht op mensen met een beperking

    Algemene voorbeelden


    Geachte redactie. Het uitzendbureau FleksZorg bemiddelt tussen 'seksverzorgenden' en gehandicapten met onvervulde seksuele behoeften, waarbij de cliënten kunnen kiezen tussen 'snoezelzorg' of echt 'intiem' (Volkskrant magazine, 10 juni). We stellen het nut van een dergelijk uitzendbureau niet ter discussie. We maken wel bezwaar tegen het gebruik van het woord 'snoezelzorg'. Snoezelen heeft niets met seks te maken. [...] Uit mijn promotie-onderzoek naar het effect van snoezelen (bekroond met de Volksgezondheidsprijs 2004) blijkt dat snoezelzorg aan verpleeghuisbewoners met dementie een gunstig effect heeft op hun stemming en gedrag.

    de Volkskrant,

    Omdat een éénmalige snoezelsessie maar een kortdurend effect heeft is verpleeghuis Bernardus in Amsterdam begonnen het snoezelen op te nemen in de dagelijkse, 24-uurszorg: snoezelzorg dus. Hierbij wordt contact gemaakt door de bewoner op een eenvoudige manier te betrekken bij zintuiglijke prikkels in de omgeving, zoals het laten ruiken aan zeep of koffie, het laten voelen van de stof van een trui, het samen kijken naar eenfoto aan de muur en/of het draaien van de lievelingsmuziek van de bewoner tijdens de zorg.

    de Volkskrant

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2006
    Samenhangende woorden (betekenis) snoezelen; snoezelhoek; snoezelkamer; snoezelmateriaal; snoezelruimte; snoezelsessie; snoezeltuin