socialist


socialist 1.0

iemand die het socialisme aanhangt; aanhanger van het socialisme

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een socialist…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] hangt het socialisme aan

    Algemene voorbeelden


    In de loop van de jaren stond links in het Westen zelfs welwillend tegenover Saddam Hoessein, die zichzelf een 'socialist' noemde. Met zijn nationalisme stond hij immers lijnrecht tegenover het imperialisme van de Amerikanen.

    http://www.liberales.be/cgi-bin/showframe.pl?boek,

    "Tot 1930," stelt Orwell in zijn Oekraïens voorwoord, "beschouwde ik mijzelf eigenlijk niet als een socialist. Ik had gewoon nog geen uitgesproken politieke denkbeelden. Dat ik sympathie opvatte voor de socialisten was meer uit afgrijzen over de manier waarop de armste arbeiders werden onderdrukt en verwaarloosd, dan uit theoretische bewondering voor een planmaatschappij."

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • zijn

    Van Loghem was een socialist én een Nieuwe Bouwer die met zijn gebouwen de wereld wilde verbeteren. Hij was zelfs zo overtuigd van het socialisme dat hij in 1926 naar de Sovjet-Unie vertrok om te helpen bij de opbouw van de Autonome Industriële Kolonie (AIK) in Kemerovo. Daar bouwde hij onder meer woningen en een school met watertoren, waarvan nu oude foto's in Haarlem hangen.

    NRC,

    Het allerergste aan P. vond ik zijn patserige Mercedes, waarmee hij geregeld door rood reed, scheldend op mensen die zachter reden dan honderdtachtig in de bebouwde kom. Ik zei, met die typerende linkse intolerantie: 'Mamma, jij bent socialist, jij kunt toch geen vriend hebben die in een Mercedes rijdt?'

    Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

    voorafgegaan door als


    • als socialist

    Mijn grootvader stond in de streek bekend als de meest productieve steenmaker, tot achtduizend stenen per dag. Aan het eind van het seizoen liep hij dan ook gebogen en krom. Als socialist in hart en nieren vertelde hij soms over de betogingen die hij had meegemaakt in Rumst. Verbijsterende verhalen over kameraden die waren neergeschoten, over het compromisloos opkomen voor de goede zaak.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    socialist 2.0

    iemand die lid is van een socialistische partij; lid van een socialistische partij

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een socialist…

    is een persoon

    • [Organisatie of instelling] is lid van een socialistische partij

      Algemene voorbeelden


      Domela Nieuwenhuis was de drijvende kracht achter de in 1882 opgerichte Sociaal-Democratische Bond (SDB). Zijn leiderschap in de arbeidersbeweging was al gauw charismatisch. 'Us ferlosser' noemden de Friese arbeiders hem. Maar tegelijkertijd stootte zijn eigenzinnige persoonlijkheid menig andersdenkend socialist af. Van 1888 tot 1891 was Domela Nieuwenhuis lid van de Tweede Kamer: de eerste socialist in het Nederlandse parlement.

      http://www.xs4all.nl/~rosmalen/p03.html

      De Kerenski regering was een voorlopige regering, onder voorzitterschap van de liberaal Lvov, die veel kritiek had op het keizerlijke regime van de tsaar. Kerinski was de enige socialist in deze regering.

      http://www.collegenet.nl/index_mainframe.php?mainframe=http%3A%2F%2Fwww.collegenet.nl%2Fstudiemateriaal%2Fverslagen.php%3Fverslag_id%3D8496%26site%3D

      De socialisten zijn niet te spreken over het optreden van Sabena-baas Pierre Godfroid en diens NMBS-evenknie Etienne Schouppe. Dat is gisteren gebleken na afloop van hun partijbijeenkomsten.

      De Standaard,

      De socialistische veteraan Andreas Papandreou wordt de nieuwe premier van Griekenland. Zijn partij Pasok heeft met 46,87 procent van de stemmen de verkiezingen van zondag gewonnen en bracht de zittende christendemocraat Konstantinos Mitsotakis een zware nederlaag. De socialisten zijn verzekerd van 170 van de 300 zetels in het parlement, zo bleek na telling van 97,5 procent van de uitslagen.

      Meppeler Courant,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • de Bulgaarse socialisten
      • de Franse socialisten

      De regerende Bulgaarse socialisten zijn bereid met de oppositie te onderhandelen over vervoegde verkiezingen. Dat werd meegedeeld na afloop van de bijeenkomst van de partijtop gisteravond.

      De Standaard,

      De presidentskandidaat van de Franse socialisten haalde zijn achterstand de laatste weken moeiteloos in door gunstig af te steken bij de rechtse concurrentie met hun broedertwisten en schandalen.

      NRC,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • de socialisten van Labour
      • de socialisten van premier Zjan Videnov

      De socialisten van Labour, die al in de oppositie zitten sinds 1979, hadden in de opiniepeilingen tot voor deze week 20 procentpunten voorsprong op de Conservatieven.

      De Standaard,

      De socialisten van premier Zjan Videnov wonnen bij de verkiezingen in 1994 een stevige meerderheid in het parlement.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • communisten en socialisten
      • liberalen en socialisten
      • liberalen, socialisten en communisten

      Ook in de huidige verkiezingscampagnes om het presidentschap van Frankrijk betuigen kandidaten van links tot rechts hun instemming met de strijd "tegen de overheersing door de Amerikaanse audio-visuele industrie". Ter rechter zijde zijn Le Pen, De Villiers, Balladur en partijgenoot Chirac even fel op dit standpunt, terwijl ter linker zijde communisten en socialisten daar niet voor onder doen.

      NRC,

      Het zal u misschien verbazen, maar zelfs het uitschakelen van Groen vind ik bedroevend. Let wel, het blijven in mijn ogen gerecycleerde communisten die het ecologisch gedachtegoed misbruikt hebben, maar ik blijf erbi : ook zij hebben recht op een vertegenwoordiging, al is het een kleine vertegenwoordiging. Ook hun kiezers hebben het recht om met enige kans op succes voor hun vertegenwoordigers te kiezen. Liberalen en socialisten afficheren zich als superdemocraten, maar wat ze hier uitspoken gaat lijnrecht in tegen de hoeksteen van onze democratie: de evenredige vertegenwoordiging.

      http://www.vlaamsblokhallevilvoorde.org/actueel/standpunten/archief%202004/debat_kieshervorming.htm,

      De naastenliefde, die zijn inspiratie vindt in Christus, werd gaandeweg gelijk geschakeld aan een horizontale, louter humanistische opvatting over naastenliefde, zoals die ook leeft bij liberalen, socialisten en communisten.

      http://home.wanadoo.nl/iki/Rut.htm

      voorafgegaan door als


      • als socialist

      Als socialist is het voor mij een basisprincipe van de democratie dat elk individu in onze samenleving als gelijke wordt beschouwd.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen