softwarebedrijf


softwarebedrijf 1.0

bedrijf waar software ontwikkeld wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een softwarebedrijf…

is een bedrijf

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een bedrijf waar software ontwikkeld wordt

  Hoofdsemagram: bedrijf


  Algemene voorbeelden


  Weekly Variety, een blad over de amusementsindustrie, schreef dat toplui van NBC gesprekken voeren met het softwarebedrijf over de verkoop van 49 procent aan Microsoft voor omgerekend 120 miljard frank.

  De Standaard,

  Het opslaan van nota's en handschriften in een computer is een van de grootste uitdagingen voor softwarebedrijven.

  De Standaard,

  Tweehonderd spelletjes zijn in de maak bij diverse softwarebedrijven wereldwijd.

  NRC,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • lanceren, leveren, ontwikkelen, verkopen, verspreiden

  Zo heeft de software-industrie voornamelijk vaste kosten in de vorm van onderzoek en ontwikkeling, voorafgaand aan de lancering van een product. Maar de daarop volgende variabele kosten zoals productie, distributie en marketing zijn laag en zelfs vrijwel nihil als het Internet wordt gebruikt. Daarom kunnen softwarebedrijven hun producten eerst gratis verspreiden en zo markt veroveren.

  De Standaard,

  Samen met de voorstelling van de nieuwe Intel-chip, kondigden alvast 20 pc-bouwers, van Compaq over IBM tot Dell, en 19 softwarebedrijven aan producten te lanceren die gebaseerd zijn op de nieuwe technologie.

  De Standaard,

  Ook andere softwarebedrijven ontwikkelen Internet-producten die "open" staan voor Java.

  De Standaard,

  Dit softwarebedrijf in het Utrechtse IJsselstein verkoopt ook films op dvd en cd-roms die uiteenlopen van Garfield Gek van katten! tot Sperm Teenies.

  NRC,

  Het softwarebedrijf gaat overigens zes Office-versies leveren, gericht op evenzoveel verschillende typen klanten.

  De Telegraaf,

  als object bij een werkwoord


  • een softwarebedrijf oprichten
  • een softwarebedrijf overnemen
  • een softwarebedrijf van de beurs halen
  • een softwarebedrijf verkopen

  Celia was met haar studieliefje getrouwd, slimme maar saaie Bryan, wiens softwarebedrijf onlangs voor een verbijsterend bedrag was overgenomen door een Californische computergigant.

  De wolvenlus, Nicholas Evans,

  De Britten weten via een sluiproute alsnog het Nederlandse geplaagde softwarebedrijf van de beurs te halen zonder dat het 95% van de stukken bezit.

  Het Financieele Dagblad,

  Hij verkocht in 1996 het softwarebedrijf dat hij met zijn broer en zwager groot had gemaakt, ging een jaar naar Insead, de business school in Fontainebleau en schreef een plan.

  De Telegraaf,

  Apple koopt NeXT op, het softwarebedrijf dat Jobs na zijn vertrek bij Apple oprichtte, voor 400 miljoen dollar (12,4 miljard frank).

  De Standaard,

  met adjectief ervoor


  • een commercieel softwarebedrijf
  • een eigen softwarebedrijf
  • een groot softwarebedrijf
  • een innovatief softwarebedrijf
  • een internationaal softwarebedrijf
  • een klein softwarebedrijf
  • een snelgroeiend softwarebedrijf
  • het grootste softwarebedrijf
  • het machtigste softwarebedrijf

  De druk van de grote internationale software-bedrijven is enorm groot, maar de weerslag op de vrije verspreiding van ideeën en procedures kan onvoorstelbaar ingrijpend zijn: indien men inderdaad beslist dat software patenteerbaar wordt, dan worden niet alleen heel wat triviale software concepten eigendom van bedrijven (en zal de educatieve software die hiervan gebruik wenst te maken duurder worden), en staat de deur wijd open voor de patentering van, bijvoorbeeld, onderwijsmethodes!

  http://people.mech.kuleuven.ac.be/~bruyninc/ictvisie.html,

  We kijken nu naar kleine softwarebedrijven die weinig geld nodig hebben óf ondernemers die bijna quitte spelen.

  de Volkskrant,

  Je kan het ontwikkelen van eigen software beschouwen als tegengas voor de commerciële software-bedrijven.

  http://www.waag.org/expertisecentrum/publicaties/PLAY-verslag.pdf,

  Prodist is een innovatief softwarebedrijf dat blijft investeren in haar software, zodat het pakket steeds up-to-date is ten aanzien van de ontwikkelingen in de producerende branches.

  http://www.prodist.nl/prodist.php

  Microsoft, het machtigste softwarebedrijf ter wereld.

  NRC,

  Cap Volmac, Nederlands grootste softwarebedrijf en onderdeel van het Franse Cap Gemini Sogeti, bereikte in 1994 een omzet van 812 miljoen gulden.

  NRC,

  America Online, de grootste leverancier van elektronische diensten in de VS, overweegt een fusie met Netscape, het snelgroeiende softwarebedrijf dat zich specializeerde in toepassingen voor Internet.

  De Standaard,

  Veel net.kunst en installaties die interactiviteit thematiseren leggen de nadruk op het mislukken van de interactie, op de absurditeit van het (militaire) idee van command-control. Deze kunst ondermijnt het Hollywood-ideaal van de geslaagde naadloze interactie tussen systeem en mens. Dat ideaal wordt gepropageerd door grote softwarebedrijven en beïnvloedt de maatschappij diepgaand.

  http://www.xs4all.nl/~ariealt/djcultuur.html,

  • een Amerikaans softwarebedrijf
  • een Belgisch softwarebedrijf
  • een Brits softwarebedrijf
  • een Canadees softwarebedrijf
  • een Deens softwarebedrijf
  • een Grieks softwarebedrijf
  • een Indiaas softwarebedrijf
  • een Luxemburgs softwarebedrijf
  • een Nederlands softwarebedrijf
  • een West-Vlaams softwarebedrijf
  • een Amsterdams softwarebedrijf
  • een Barnevelds softwarebedrijf
  • een Gents softwarebedrijf
  • een Kortrijks softwarebedrijf

  Samen met het Deense softwarebedrijf TERMA heeft TNO een 'usability engineering' methode ontwikkeld voor het leveren van een ergonomische bijdrage aan het ontwerpen en testen van gebruikersinterfaces voor laptops die worden gebruikt in internationale ruimtestations.

  http://www.tno.nl

  In opdracht van de Europese Commissie ontwikkelde een Grieks softwarebedrijf een computerprogramma voor Transit, vertelt Simon van der Valk, release-manager Transit.

  http://www.belastingdienst.nl/9229237/n/dnb.htm,

  Een Canadees softwarebedrijf heeft een programma ontwikkeld dat ervoor zorgt dat een computer regelmatig zijn verblijfplaats opgeeft bij een kontrolecentrum.

  De Standaard,

  Het West-Vlaamse softwarebedrijf CompuVision en het investeringsfonds Flanders Language Valley Fund richten samen met een groep institutionele beleggers het bedrijf Keyware Technologies op.

  De Standaard,

  Het Kortrijkse softwarebedrijf Hemmis heeft in Hongarije Hemmis Kft opgericht, een joint venture met Investment Kft.

  De Standaard,

  Het Vlaamse biotechnologiebedrijf Innogenetics kondigde al zijn introductie aan, net als het Gentse softwarebedrijf Artwork Systems.

  De Standaard,

  Innogenetics is echter niet het eerste bedrijf dat op de Easdaq komt. Dat wordt het Britse softwarebedrijf Dr. Solomon's Group, waarvan de intrede al eerder bekendraakte.

  De Standaard,

  De poedelprijs van het jaar ging echter naar het Barneveldse softwarebedrijf Baan, eens het goudhaantje van de Amsterdamse beurs.

  De Limburger,

  Het Amerikaanse softwarebedrijf McAfee heeft de primeur.

  ANP,

  Gistermiddag om 15.00 uur is de biedingstermijn van het Britse Invensys op Baan Company verstreken [...]. De Britten hebben als conditie gesteld dat ten minste 95% van de stukken wordt aangeboden [...]. Maar alle tekenen wijzen erop dat de bewuste 95% in eerste instantie niet wordt gehaald [...]. Het bestuur van Invensys beraadt zich nu op te nemen stappen. De eerste optie is eenvoudigweg het schrappen van de overname. Dat zou dramatisch zijn voor het Nederlandse softwarebedrijf en de lage koers nog verder onderuithalen.

  Het Financieele Dagblad,

  Indiase softwarebedrijven hebben al ervaring opgedaan met het ontwikkelen van noodsoftware bij de millenniumbug.

  De Limburger,

  Het Belgische softwarebedrijf Bricsnet schrapt 45 van de 160 banen.

  De Financieel Economische Tijd,

  Toch is er rond het jonge Amsterdamse softwarebedrijf een ware hype ontstaan.

  Het Financieele Dagblad,

  Dat betekent dat er tweeëntwintig nieuwe programmamodules bijbesteld zouden moeten worden bij het Luxemburgse softwarebedrijf dat dit soort modules voor veel geld ontwikkelt.

  http://www.vanoostendorp.nl/computers/en.taal/h9.html,

  met ander, nevengeschikt substantief


  ( Meestal in de samengetrokken vorm computer- en softwarebedrijf.)
  • computerbedrijf en softwarebedrijf

  International Business Machines Corporation (IBM) heeft zijn winstverwachting voor 2008 verhoogd. Dat maakte het Amerikaanse computer- en softwarebedrijf donderdag na het slot van Wall Street bekend.

  http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_diensten/IBM_verhoogt_winstverwachting_2008.7874601-431.art#,

  Terwijl de tientallen computer- en softwarebedrijven ons al decennia lang de hemel beloofden over informatieverspreiding en -beschikbaarheid, en elk jaar op de markt kwamen met nieuwe computers en nieuwe programma's die het eindelijk gingen waarmaken, groeide daar vanuit het niets, of liever vanuit de gemeenschap van gebruikers, een doodeenvoudige methode die de beloftes voor een groot deel daadwerkelijk inloste.

  De Standaard,

  ( Meestal in de samengetrokken vormen hardware- en softwarebedrijf of hard- en softwarebedrijf.)
  • hardwarebedrijf en softwarebedrijf

  "De grote hardware- en softwarebedrijven zijn het eens geworden over een gemeenschappelijke standaard," aldus Paul Bosqué, marketingdirecteur van Columbia Tristar.

  http://www.mm.be/nl/articles/MM55artdvd.htm

  Woordvoerder Paul Straathof van Cisco zegt dat zijn bedrijf met het initiatief een fundamentele bijdrage wil leveren aan het tekort aan onderwijzers [...]. Straathof zegt dat ook andere bedrijven zich kunnen aansluiten bij dit initiatief, "mits zij eerlijke bedoelingen hebben". Cisco heeft hierover contact met diverse hard- en softwarebedrijven.

  http://www.computable.nl/artikels/archief0/d13mc0x2.htm,

  ( Meestal in de samengetrokken vorm media- en softwarebedrijf.)
  • mediabedrijf en softwarebedrijf

  Een primeur voor Vlaanderen. Terwijl men surft, kan men naar de radio luisteren! Hoewel dit heel leuk klinkt, is het toch vooral een gadget, zwaar gesponsord door media- en softwarebedrijven. Hoeveel mensen zitten immers overdag voor een computer met de muziek effectief aan?

  http://perswww.kuleuven.ac.be/~u0000220/internetradio.html

  met eigennaam


  • softwarebedrijf Actant
  • softwarebedrijf Amon Technologies
  • softwarebedrijf Artwork Systems
  • softwarebedrijf Baan
  • softwarebedrijf Bricsnet
  • softwarebedrijf BSO-Origin
  • softwarebedrijf Caps Logistics
  • softwarebedrijf Coda
  • softwarebedrijf Computer Associates
  • softwarebedrijf CompuVision
  • softwarebedrijf Domus
  • softwarebedrijf Dr. Solomon's
  • softwarebedrijf Enfocus
  • softwarebedrijf Exact
  • softwarebedrijf Fics
  • softwarebedrijf Gracenote
  • softwarebedrijf Graphix Zone
  • softwarebedrijf Hemmis
  • softwarebedrijf IC Systems
  • softwarebedrijf Imageview
  • softwarebedrijf IMI
  • softwarebedrijf Lotus
  • softwarebedrijf McAfee
  • softwarebedrijf Microsoft
  • softwarebedrijf Netscape
  • softwarebedrijf Novell
  • softwarebedrijf Oracle
  • softwarebedrijf ORDA-B
  • softwarebedrijf Prolin
  • softwarebedrijf Raet
  • softwarebedrijf Rare
  • softwarebedrijf SAP
  • softwarebedrijf TERMIA
  • softwarebedrijf The Thirteenth Production
  • softwarebedrijf Topsystems
  • softwarebedrijf Unit 4 Agresso
  • softwarebedrijf Volmac
  • softwarebedrijf X

  Het Amerikaanse computerconcern Unisys is eigenaar geworden van het softwarebedrijf Topsystems te Naarden.

  NRC,

  Integratie van de Euronext-beurzen is bovendien niet mogelijk zonder automatisering [...]. Onder het nieuwe regime gaan heel andere eisen gelden. 'Zelfs het kleinste kereltje dat schor is, kan goed zijn', aldus Ruud van de Berg, directeur van softwarebedrijf Actant. De handelaar nieuwe stijl hoeft geen rekenwonder te zijn. De software stelt vast of een bepaalde bied- of laatprijs interessant is en zoekt het systeem af naar mogelijke interessante handelsmogelijkheden.

  Het Financieele Dagblad,

  Creafund participeert aan de zijde van Quadra Invest, de risicokapitaaldochter van het Gemeentekrediet, in softwarebedrijf Amon Technologies.

  http://www.creafund.be/nieuwe_pagina_5.htm,

  Ignace de Bock die vroeger bij de grafische groep Barco Graphics en bij het softwarebedrijf Enfocus zat.

  http://www.uniskill.be/downloads/FundusTIJD.pdf,

  De overnames van de softwarebedrijven Coda en Caps Logistics waren goed voor nog eens 1800 klanten.

  http://oud.refdag.nl/econ/990303econ03.html,

  Softwarebedrijf Unit 4 Agresso heeft in Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk een aantal orders ontvangen met een totale omvang van circa 2 miljoen euro, aldus de onderneming vrijdag.

  http://www.dft.nl/nieuws/4595498/Unit_4_Agresso_ontvangt_orders.html,

  De ervaringen met expertsystemen en neurale netwerken, computerprogramma's die complexe taken kunnen uitvoeren, lopen nogal uiteen: wetenschappelijk interessant, maar voor de alledaagse praktijk lang niet altijd inzetbaar. Het Amerikaanse softwarebedrijf Computer Associates (CA) probeert daarin verandering te brengen door beide technieken te combineren in 'neugents', programma's die op basis van patroonherkenning voorspellingen kunnen doen.

  NRC,

  Hij maakte een deal met het internetjukebox-bedrijf Musicmatch.com en softwarebedrijf Gracenote, dat gespecialiseerd is in muziekherkenningstechnologie.

  De Telegraaf,

  Ook de mobiele telefoon kan binnenkort worden beveiligd met antivirussoftware. Het Amerikaanse softwarebedrijf McAfee heeft de primeur.

  ANP,

  Het enige bedrijfsnieuws dat vrijdag tot een flinke opleving leidde, was het halfjaarrapport van softwarebedrijf Exact, een fonds op de lokale markt.

  Het Financieele Dagblad,

  Het Belgische softwarebedrijf Bricsnet schrapt 45 van de 160 banen.

  De Financieel Economische Tijd,

  E.J. Wintzen ("oprichter van het software-bedrijf BSO-Origin, dat met name door zijn vooruitstrevende bedrijfsstructuur naam heeft gemaakt").

  NRC,

  Dit elektronische kookboek annex culinair tijdschrift met vier buitenlandse vestigingen was opgezet door Oscar van Dijk, een nieuwe-media-entrepreneur die eerder het softwarebedrijf Domus met winst van de hand deed.

  NRC,

  Hij werd in 1997 vermogend met de verkoop van zijn softwarebedrijf Prolin aan Hewlett-Packard en stak bijna een half miljoen euro in de opzet van zijn nieuwe onderneming.

  NRC,

  Bedoeling van het piepkleine Nederlandse softwarebedrijf The Thirteenth Production was om het spel samen met het Europese kampioenschap aan de aftrap te laten verschijnen.

  De Morgen,

  Begonnen met een kapitaaltje van 3 miljoen frank en gehuisvest in een klein Gents appartementje heeft het softwarebedrijf Artwork Systems op vier jaar tijd een hele weg afgelegd.

  De Standaard,

  De curatoren van het failliete hard- en softwarebedrijf IC Systems in Hasselt hebben een akkoord bereikt over de verkoop van een deel van de software-aktiviteiten.

  De Standaard,

  Larry Ellison, topman van het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle, verklaarde dat hij een groep beleggers verzamelt om het computerconcern Apple over te nemen.

  De Standaard,

  De - officieel in België gevestigde - Europese groeibeurs Easdaq ging gisteren van start met de allereerste notering, die van het Britse softwarebedrijf Dr. Salomon.

  De Standaard,

  De commissarissen van het softwarebedrijf Raet hebben radicaal de bezem door het bestuur gehaald om het bijna ingeslapen bedrijf wakker te schudden.

  Meppeler Courant,

  Naast Dunnink, uitzendbureau Start, fotostudio Merlijn, accountantsburo Van der Gronden en softwarebedrijf IMI, zitten in het pand drie b.v.'s van Vink zelf.

  Meppeler Courant,

  Het Amerikaanse softwarebedrijf Netscape, twee jaar geleden opgericht door de inmiddels 25-jarige student en multimiljonair Marc Andreessen en nu al leider in Internet-software.

  De Standaard,

  Daarnaast heeft het alle rechten van het Amerikaanse softwarebedrijf Imageview overgenomen.

  De Standaard,

  Het West-Vlaamse softwarebedrijf CompuVision en het investeringsfonds Flanders Language Valley Fund richten samen met een groep institutionele beleggers het bedrijf Keyware Technologies op.

  De Standaard,

  Het Kortrijkse softwarebedrijf Hemmis heeft in Hongarije Hemmis Kft opgericht, een joint venture met Investment Kft.

  De Standaard,

  Het softwarebedrijf Baan kreeg een koopadvies van de bank Salomon Brothers en ging voort met een baanbrekende recordrit.

  De Standaard,

  Nintendo, 's werelds grootste producent van videospelletjes, stapt in het Britse softwarebedrijf Rare, opgericht door een gesjeesde student, dat met het spelletje Donkey Kong Country op het ogenblik 'binnenloopt'.

  NRC,

  Als voorbeeld van zo'n ongewenst project noemde hij het Utrechtse plan, waarvoor de vakcentrale MHP, de VVD en softwarebedrijf Volmac sinds vorig jaar 50 tot 100 miljoen gulden zoeken.

  NRC,

  Her en der ontstaan trouwens buiten de sociale partners om nieuwe structuren. Zoals bij Asea Brown Boveri [...]. Of in het software-bedrijf SAP (nabij Heidelberg) en de computerbouwer Hewlett-Packard in Böblingen, waar men tussen maandagochtend en zaterdagavond zelf bepaalt hoe lang men werkt en daarover een 'urenrekening' bijhoudt.

  NRC,

  De Nederlander Ad Rietveld stapt op bij het Amerikaanse softwarebedrijf Novell, waar hij sinds vorig jaar verantwoordelijk was voor de Novell Applications Group.

  NRC,

  Door de medewerking van Dylans platenfirma Columbia kreeg het softwarebedrijf Graphix Zone [...], de beschikking over beeld- en geluidmateriaal uit het Dylan-archief, waaronder een nooit eerder op de plaat verschenen elektrische versie van House of the rising sun uit 1962.

  NRC,

  's Werelds grootste softwarebedrijf Microsoft is hier gevestigd, evenals McCaw Communications, 's werelds grootste aanbieder van draadloze telecommunicatie.

  NRC,

  De pralineproducent Neuhaus hoopt in het eerste trimester van 1997 een notering te krijgen op de Brusselse contantmarkt en vorige week werd bekend dat het softwarebedrijf Fics over enkele jaren naar Nasdaq trekt.

  De Standaard,

  Vaak lees je dan in kranten: softwarebedrijf X heeft een beurskapitalisatie van zoveel honderd miljard frank, maar als je in de boeken kijkt, vertegenwoordigt het bedrijfje zo goed als niets.

  http://www.dcbpatent.com/De%20Standaard.htm,

  "Omwille van de schaalvoordelen zijn we met partners gaan samenwerken, om meer te kunnen bieden voor minder geld. Eerst was dat met de Belgische Boerenbond, later met het softwarebedrijf ORDA-B."

  http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/jg26/veto2623/ludit.html,

  Om die reden nam IBM een meerderheid in het softwarebedrijf Lotus, waardoor het Lotus Notes en Lotus Smartsuite in handen kreeg.

  http://www.tbm.tudelft.nl/webstaf/rubenw/Infrastratego_Linux_v06.pdf

  Samen met het Deense softwarebedrijf TERMA heeft TNO een 'usability engineering' methode ontwikkeld voor het leveren van een ergonomische bijdrage aan het ontwerpen en testen van gebruikersinterfaces voor laptops die worden gebruikt in internationale ruimtestations.

  http://www.tno.nl

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding