souterrain


souterrain 1.0

afbeelding

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
( CC BY-SA 3.0 )

verdieping of afzonderlijke ruimte daarin die deels beneden de begane grond ligt en in het deel boven het maaiveld lage ramen of muuropeningen heeft voor daglicht en verluchting en dient voor uiteenlopende doelen, als woonruimte, bedrijfsruimte, opslagplaats, om te parkeren enz.; deels onder het maaiveld gelegen ruimte of vertrek van een gebouw; halfondergrondse ruimte of vertrek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een souterrain…

is een vertrek; is een ruimte; is een plaats

  • [Deel] beschikt in het deel boven de begane grond over lage ramen of muuropeningen voor verlichting en verluchting
  • [Doel of bestemming] heeft uiteenlopende bestemmigen, bijvoorbeeld als woonruimte, bedrijfsruimte, parkeerruimte enz.
  • [Positie] ligt ten dele beneden het niveau van het maaiveld of de begane grond
  • [Onderscheid of tegenstelling] onderscheidt zich van een kelder die geheel beneden het niveau van het maaiveld ligt

Algemene voorbeelden


Alles aan het gebouw maakte een oude en verwaarloosde indruk. Het was een vijftal rijtjeshuizen breed, had een souterrain en dus hoge ramen, waardoor hij niet meer dan troosteloze lichtbakken aan het plafond zag hangen.

Blanco, Peter Terrin,

De explosieve ontwikkeling van de stad de afgelopen twintig jaar deed de grondwaterspiegel enorm dalen. Fundamenten van gebouwen worden bedreigd. De bouw van een metro, de gigantische souterrains onder wolkenkrabbers en een snelwegennet in het hart van de stad verslechterden de toestand dramatisch.

De Telegraaf,

Vorige week merkte hij na een avondje stappen dat hij zijn sleutel vergeten was. Geen nood. Het moest, menselijkerwijs gesproken, mogelijk zijn vanaf het bordes zijn kamer op de begane grond binnen te klauteren. Maar de overstap bleek toch groter dan Aaldert [...] had ingeschat en halverwege bleef hij steken. De bewoners van het souterrain zagen tot hun verbazing eerst een been voor hun raam bengelen, vervolgens een ander been, toen niets meer en tenslotte twee benen. Aaldert zat vast. Onwrikbaar.

http://www.erikweersing.nl/map/aaldert.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een donker souterrain
  • een kaal souterrain
  • een naargeestig souterrain
  • een vochtig souterrain
  • een witgekalkt souterrain

Maar ze wilde niet aan hem denken en keek het donkere souterrain in, haar hoofd oplichtend van het kussen.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Het kale souterrain. Het kille neonlicht.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

De achterzijde van de villa was ooit wit geweest [...]. Het had één verdieping, met daarboven nog een van dakkapellen voorziene zolder. De hal deed het huis ruimer lijken dan het was. Links van de openslaande haldeuren was in de muur een opening waardoor ik naar binnen ging. Een paar treden leidden naar een kelderachtige ruimte met aan weerskanten gordijnen die deurkozijnen zonder deuren aan het zicht onttrokken; daarachter donkere, klamme gangen. Snel verliet ik het naargeestige souterrain.

Het paradijs, Anton Haakman,

Die tweeduizend gulden schuld aan mijn baas moest ik gaan zitten afbetalen, terwijl ik ergens in een vochtig souterrain bivakkeerde, midden tussen de muizen en het grondwater dat iedere keer omhoog kwam zetten.

Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

Ze was te laat, het openingscollege was achter de rug, de eerstejaars zaten samen in de cafetaria, een witgekalkt souterrain dat met witte tafels en zwarte plastic stoelen was volgezet.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

in voorzetselgroep


  • in het souterrain
  • in zijn souterrain
  • naar het souterrain
  • naar zijn souterrain
  • uit het souterrain
  • uit zijn souterrain

Ze daalden af in het souterrain.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Achter Takes ging hij de trap af naar het souterrain, waar ook een gang was.

De aanslag, Harry Mulisch,

Thjum verdween, en even later zagen we hem uit zijn souterrain de tuin in lopen.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

  • in het souterrain

Op zekere dag liet hij mij, bij hem thuis, in het souterrain, waar het glas van het kleine getraliede raam met ijsbloemen was overdekt, zodat het middaglicht gebroken binnenviel, zijn eerste kunstwerken zien.

Winterlicht. Een vergeetboek, Jeroen Brouwers,

Andere kamers waren in de grond uitgegraven, in het souterrain, zodat je alleen maar benen langs het kleine venster zag gaan.

De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

Op de dag van de verhuizing kwam haar broer Joost voorrijden in een busje en laadden wij Floors bezittingen in. Die werden opgeslagen in het souterrain van haar ouders.

Zuiderkruis, Pauline Slot,

De keuken bevindt zich doorgaans in het souterrain, aan de binnenplaats. Daardoor ontvangt zij licht van de binnenplaats.

http://www.grachtenhuis.nl/

Zijn kantoor bevond zich in het souterrain van een groot herenhuis aan het park.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

De 'flats' gaan bestaan uit vier woonlagen, met in totaal 56 woningen. De blokken krijgen een lift en parkeergelegenheid in een souterrain.

Meppeler Courant,

  • de wanden van het souterrain
  • het raam van een souterrain

De woningscheidende wanden van het souterrain worden uitgevoerd in beton en de dragende binnenwanden worden uitgevoerd in kalkzandsteen.

http://www.duinparkplan.nl/duinrel.htm

We kwamen op de Bergweg en John vestigde de aandacht op het grote, helderverlichte raam van een souterrain. 'Daar zit een Pakistaanse tandarts. Vaak zijn de lamellen open en dan zie je hem aan het werk, dan staat hij daar te boren, en dan moet ik me inhouden om niet eventjes op die ruit te tikken.'

De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een kelder of souterrain

's Winters sneeuwen soms mijn ramen dicht en zit ik te schrijven in grauwig licht dat eerder in een kelder of souterrain zou passen.

Winterlicht. Een vergeetboek, Jeroen Brouwers,