spammen


spammen 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme. Vooral in de infinitief en in zelfstandig gebruik aangetroffen.)

grote hoeveelheden e-mails of andere berichten versturen aan mensen die daar niet om gevraagd hebben; spam versturen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Spammen…

is een handeling

  • [Activiteit of handeling] is het versturen van grote hoeveelheden e-mails of andere berichten aan mensen die daar niet om gevraagd hebben; is het versturen van spam

    Algemene voorbeelden


    Crossposting. Het versturen van hetzelfde bericht naar verschillende nieuwsgroepen. Crossposten is prima, zolang het onderwerp van de nieuwsgroepen maar aansluit bij het verzonden bericht. Als dat niet het geval is, wordt het spammen genoemd.

    http://www.donboscohoboken.be/cursus/

    Het verzamelen van e-mailadressen is vrij gemakkelijk. Naïeve internetters strooien op het wereldwijde web gedachteloos met hun e-mailadres alsof het visitekaartjes zijn [...]. Wie de e-mailadressen gaat gebruiken, bezondigt zich aan spammen.

    Nederlands Dagblad,

    Behalve de reeds genoemde meer technische aanpassingen van de bij de Wet computercriminaliteit geïntroduceerde strafbepalingen bevat het wetsvoorstel ook enkele nieuwe strafbaarstellingen. In het bijzonder gaat het om de uitbreiding van de artikelen 350a en 350b Sr tot het wederrechtelijk veranderen, wissen enz. van stromende computergegevens en de strafbaarstelling van ernstige vormen van het zogenaamde spammen.

    https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-26671-3.html,

    Dat is ook het probleem bij e-mail, namelijk dat men gemakkelijk een briefje naar honderden mensen stuurt. Stel je voor dat de reclame of de propagandamolen van de politiek partijen hiervan naar hartelust zouden gebruik maken. Dan wordt ieders e-mailbrievenbus binnen de kortste keer volgepropt met rommel. Het is een algemeen gedragscode dat internetters niet aan 'spamming' doen. Spammen is het versturen van dergelijke e-mailpulp. Wie dit toch doet riskeert een sanctie van zijn provider, bij de meeste staat dit expliciet in het intern reglement.

    http://www.donboscohoboken.be/cursus/

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief


    • het zogenoemde spammen

    Telecombedrijf KPN krijgt klachten van klanten die op hun mobiele telefoon sms-berichten ontvangen met de boodschap dure 0900- of 0906-nummers te bellen. Wie de nummers belt, komt terecht bij commerciële diensten, waaronder sekslijnen. Een exploitant van een sekslijn probeert mobiele bellers ongevraagd met een tekstbericht over te halen te bellen met zijn erotische lijn. Zo'n gesprek kost 2,50 gulden per minuut. Het versturen van dit soort commerciële berichten naar honderden of duizenden mobiele telefoons lijkt op het zogenoemde 'spammen'.

    ANP,

    met ander, nevengeschikt werkwoord


    • junkmail en spammen

    De handelwijze van de providers - die een verbod op junkmail en spammen, het ongevraagd versturen van grote hoeveelheden berichten, in hun gedragsregels hebben staan - is niet onomstreden.

    de Volkskrant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1999
    Samenhangende woorden (vorm) spam

    spammen 2.0

    (media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme. Vooral in de infinitief en in zelfstandig gebruik aangetroffen.)

    ongevraagd lastigvallen met (vaak grote hoeveelheden) e-mails of andere berichten; met spamberichten bestoken

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Spammen…

    is een handeling

        Algemene voorbeelden


        "Sorry dat ik je spam." Met die zin begon een mail van een bevriend journalist die binnen twee dagen een derde artikel naar mij doorstuurde.

        https://nl.linkedin.com/pulse/hoezo-spam-christel-van-raaij?trk=portfolio_article-card_title,

        Jongeren moeten weten wat ze moeten doen wanneer ze worden gespamd.

        Trouw,

        Ja, ik omarm het grote niets, dat op zich al vol genoeg is, met drie huisgenoten die de hele dag mijn pad kruisen en ook niet weten van welk hout pijlen te maken. Het jonge grut in de eerste plaats, want dat wordt de hele dag ongecontroleerd gespamd met school­opdrachten.

        De Standaard,

        Etymologie


        Aard herkomst inheems woord
        Vroegste datering 1999