sparren


sparren 1.0

(sport en recreatie)

in vechtsporten en zelfverdedigingssporten: oefenen of trainen met een tegenstander

Semagram (extra betekenisinformatie)


Sparren…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      Taekwondo is meer dan alleen een zelfverdedigingssport [...]. Door de hoge voettechnieken wordt je lenig en ontwikkel je je evenwichtsgevoel. Door de stoten ontwikkel je je kracht en leer je je spieren spannen maar ook vlug ontspannen. Door te sparren wordt je snel, vergroot je je reaktievermogen en leer je te timen.

      http://www.houten.com/taekyon/index.html

      Sparren is een onderdeel van Taekwondo en staat ook op het examenprogramma. Tijdens de lessen wordt er gespard en leer je sparringstechnieken. Maar als je op wedstrijdnivo wilt sparren zal je behoefte hebben aan een zwaardere training die speciaal op sparren gericht is.

      http://www.houten.com/taekyon/index.html

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: met

      • met iemand sparren

      Wing Chun is voor iedereen, van jong tot oud [...]. Er wordt niet van u verwacht dat u de eerste les al met een gevorderde leerling gaat sparren. Alles op zijn tijd. Mocht het gebeuren dat u met een gevorderde leerling moet trainen dan zal deze terugschakelen naar uw niveau en u proberen te corrigeren tot zover mogelijk.

      http://www.twckf.nl/

      Vaste verbindingen


      vrij sparren

      1. vechten als oefening of in een wedstrijd, waarbij men aangeleerde technieken vrij mag toepassen zonder de tegenstander te kwetsen

        Een echt vrij gevecht waarbij je ook nog mag raken is met Taekwondo op vriendschappelijke basis onmogelijk. Veel technieken zijn te gevaarlijk. Desondanks is het vrij sparren een essentieel taekwondo onderdeel. Je leert adekwaat te reageren op diverse soorten aanvallen vanuit diverse posities. (Bovendien is samen ravotten leuk.)

        http://www.houten.com/taekyon/index.html

      sparren 1.1

      (sport en recreatie; politiek en bestuur)

      bij uitbreiding ook in andere sporten: een oefenpartij spelen

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: tegen

      • tegen iemand sparren

      De Belgische en Nederlandse profvoetballer van het jaar beëindigt deze campagne volgende week met een plezierreisje naar Spanje, waar dinsdag in Granada nog tegen Real Madrid wordt gespard, en van vrijdag af is het vakantie geblazen.

      De Standaard,

      Raymond van Barneveld [...] is nu, net als in lang vervlogen tijden, weer de enige vaderlandse dartstroef. De uitschakeling is een grote teleurstelling voor de trambestuurder [...]. Toch waren er 's middags al wat slechte voortekenen. In de middaguren sparde Stompé een uurtje tegen Raymond van Barneveld en vielen de pijlen ook al niet lekker.

      De Telegraaf,

      sparren 2.0

      met iemand anders van gedachten wisselen of brainstormen, bv. om samen een goed idee verder uit te werken

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Sparren…

      is een activiteit

          Algemene voorbeelden


          Sparren onderscheidt zich van coachen door de gelijkwaardigheid van de gesprekspartners. U kunt – samen met uw sparringpartner – alle zaken, waar u als professioneel leidinggevende in het onderwijs mee te maken heeft, tegen het licht houden. Bijvoorbeeld over visie, het primaire proces in de school, de schoolstructuur of -cultuur.

          http://www.aps.nl/APSsite/Onderwijssectoren/Projecten/Leiderschap/Aanbod/Sparren+met+APS.htm