spasme


spasme 1.0

hevige, krampachtige en ongecontroleerde samentrekking van spierweefsel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spasme…

is een werking

  • [Oorzaak] wordt veroorzaakt door een aangeboren afwijking of door een beschadiging van ruggenmerg of hersenen, bv. na een beroerte, door de werking van histamine enz.
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is hevig, ongecontroleerd en soms pijnlijk
  • [Activiteit of handeling] gebeurt door samentrekking van spierweefsel

    Algemene voorbeelden


    Als histamine op gladde spiervezels komt, trekken deze samen: spasme. In de luchtpijp zijn gladde spiervezels aanwezig. Deze vernauwen en de doorstromende lucht maakt een piepend geluid, dat we allen kennen bij astmapatiënten.

    http://users.pandora.be/zeldzame.ziekten/List.a/Aller(1).htm

    Astma is een chronische ziekte van de bronchiën, gekenmerkt door een ontsteking en een overgevoeligheidsreactie bij het minste contact met een allergeen (stuifmeel, schimmels, haren van dieren, huisstofmijt…), een irriterende stof (tabaksrook, luchtverontreiniging, industriële chemische stoffen…) of een infectieverwekker (microbe of bacterie, virus, parasiet…). De bronchiën van astmapatiënten reageren hierop door een plotse samentrekking (spasme) van de spieren die de bronchiën omgeven, wat ze doet vernauwen.

    http://www.astrazeneca.be/nl/sante/ares_1.htm

    Myelotomieën: deze behandeling bestaat uit het uitvoeren van een insnijding in het ruggenmerg. Het doel is het onderbreken van de reflexbogen die verantwoordelijk zijn voor de spasmen.

    http://www.nvvn.org/

    Spasmes verminderen, waardoor men beter slaapt. Het zijn vaak de spasmes, die komen als de patiënt 's avonds in bed ligt, die hem of haar wakker houden.

    http://www.hennepdesk.nl/medical/show.php?article=11

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • spasmen veroorzaken

    De behandeling bestaat uit ultrasoontherapie (met geluidsgolven die door het menselijk gehoor niet gehoord kunnen worden), hydrotherapie en voorzichtige oefeningen van de halsspieren binnen de pijngrens, zonder evenwel bijkomende spasmen te veroorzaken.

    http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art_id=288

    met adjectief ervoor


    • bronchiaal spasme
    • coronair spasme
    • hemafaciale spasme
    • invaliderend spasme
    • pijnlijk spasme

    Het bronchiaal spasme verdwijnt hetzij spontaan, hetzij door inname van geneesmiddelen, zogenaamde bronchodilatantia.

    http://www.astrazeneca.be/nl/sante/ares_1.htm

    Wat zijn de oorzaken van Angina Pectoris [...] samenkramping van de kransslagader (coronair spasme).

    http://hartlongcentrum.nwz.nl/Voor-pati%C3%ABnten/Medische-informatie/Ziektebeelden/ziektebeeld/did/12

    Aangezichtspijn en hemi-faciale spasme. Aangezichtspijn of trigeminusneuralgie is een aandoening waarbij de patiënten last hebben van typische kortdurende pijnscheuten in het aangezicht.

    http://www.nvvn.org/

    De chirurgische behandeling van spasticiteit is erop gericht om hinderlijke, invaliderende of pijnlijke spasmen te verminderen, en daardoor het functioneren van de patiënt (binnen de beperkingen van de bestaande handicap) te verbeteren.

    http://www.nvvn.org/

    met voorzetselgroep


    • spasme, spasmen van de luchtpijpvertakkingen
    • spasme, spasmen der luchtwegen
    • spasme, spasmen van de nekspieren

    Astma. Dat zou men ook astmitis kunnen noemen want het behelst, naast spasme van de luchtpijpvertakkingen, ook en vooral ontsteking.

    http://users.pandora.be/zeldzame.ziekten/List.a/Aller(1).htm

    Toxische en irriterende gassen zijn bv. acroleïne, stikstofoxyden, waterstofsulfide en ammoniak. Deze veroorzaken hoest, slijmsecretie, spasmen der luchtwegen en verlamming der trilhaartjes.

    http://www.vig.be/

    Soms bestaan er spasmen van de nekspieren, wat eventueel gepaard kan gaan met een verminderde beweeglijkheid van de halswervelzuil.

    http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art_id=288

    met ander, nevengeschikt substantief


    • pijn en spasmen

    Uit een onderzoek van TNO is gebleken dat vijf procent van de mensen met Multiple Sclerose cannabis gebruikt en zegt daar baat bij te hebben: men voelt zich in het algemeen prettiger, het vermindert pijn en spasmen.

    http://www.msvnamsterdam.nl/Home/framePages.htm,

    De therapeut, alléén gebruikmakend van zijn handen, behandelt de patiënt in verschillende bewegingsassen en frequenties ter hoogte van de aangetaste zones of acupunten, zoals: adhesie opheffen, dislocaties reduceren, pijn en spasmen opheffen, de spieren en pezen ontspannen, de meridianen déblokkeren, het bloed stimuleren, de Qi-(energie)circulatie bevorderen, en de functies van de viscera en zenuwstelsel reguleren.

    http://www.otcg.be/home/tuina.htm

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen