speculant


speculant 1.0

iemand die koopt of verkoopt in de verwachting door de stijging of daling van de prijs of koers winst te maken; iemand die speculeert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een speculant…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] investeert geld
  • [Wijze] speculeert op de stijging of de daling van de koersen of prijzen
  • [Object betroffen] koopt en verkoopt effecten zoals aandelen, obligaties en opties, of goederen zoals grondstoffen, vastgoed enz.

    Algemene voorbeelden


    De schommelingen in de markt komen ten goede aan tussenhandelaars [...] die de cacao opkopen en zorgen voor een constante bevoorrading aan de chocoladefabrikanten. De cacaohandel is voor een groot deel in handen van speculanten, wat de schommelingen in de markt nog doet toenemen.

    De Standaard,

    De centrale bank van Japan was in de markt met bescheiden interventies, die echter wel groot genoeg bleken om speculanten te beletten de dollarkoers verder omlaag te halen.

    NRC,

    Verreweg het meeste geld op de beurs wordt besteed aan het kopen van aandelen, opties en wat al niet, van elkaar. Met andere woorden: het grootste deel van de handel die op beurzen plaatsvindt, is verschuiving van kapitaal tussen speculanten. Enorme hoeveelheden geld worden dus besteed aan handel in deze waardepapieren en van dat geld gaat niets naar de bedrijven in wiens aandelen gehandeld wordt. Van dat geld stroomt dus niets terug naar het productieve circuit.

    http://home.pi.be/~penninc/forum/prod/forum4-1.html

    De ontwikkeling van Oost-Azië [...] trekt kapitaal aan van verschillende soorten investeerders die op die manier veel winst denken binnen te halen. De lokale beurzen groeien aan een steeds sneller ritme. De beleggingsfondsen, geïnteresseerd in het halen van makkelijke winsten, plaatsen er het geld dat speculanten hun hebben toevertrouwd.

    http://www.pvda.be/doc/ms45/inzet.htm

    Veilingen van onroerend goed zijn veelal het domein van handelaren, speculanten en mensen die in staat zijn de koop vooraf te financieren.

    http://www.bds.rotterdam.nl/dsc?c=getobject&s=obj&!sessionid=1WziQ!2wD1FIo9vhsUlyp3M4aGBFh@OqKIXXlWdtD8XL5Wf8xG1jmb5WBNDacGa1&objectid=187403&!dsname=bsd2i&isapidir=/gvisapi/,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • speculant in onroerend goed
    • speculant in opties

    Hoogovens en KLM, ooit favorieten van speculanten in opties, zakken steeds verder weg.

    NRC,

    Het gezin waar Fred in op groeide bestond verder uit: een grootvader, een grootmoeder [...], een geschift broertje Bobby en een onhandelbaar zusje Marjan [...]. De grootvader, een speculant in onroerend goed, eigenaar van dertien panden in Amsterdam en een grote villa in Heemstede. Fabrikant van bouwmaterialen.

    http://www.writehistory.be/?p=verhaal&id=9400

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen