spelletjesverslaving


spelletjesverslaving 1.0

(sport en recreatie; gezondheid, geneeskunde en zorg)

verslaving aan of grote passie voor het spelen van spelletjes, zoals computerspelletjes

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spelletjesverslaving…

is een verslaving

  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een verslaving aan sudoku's of aan computerspelletjes

    Algemene voorbeelden


    Wereldwijd lijdt een hele generatie aan de gevolgen van de computerspelletjes. Overgewicht, afstomping, agressie en hersenschade zijn slechts een aantal van de gevolgen van de spelletjesverslaving.

    https://www.facebook.com/AD.NL/posts/823205194365240,

    Ooh ik krijg er weer bijna zin in. Mijn eerste spelletjesverslaving was als 12-jarige op zaterdagavond op het toetsenbord te rammen om nazi's kapot te knallen [...]. Ik kan me nog zo'n moment herinneren dat ik ooit eens een zaterdag ziek was en ik 's avonds uitgeziekt heb op het kapotknallen van nazi's.

    http://www.startrek.nl/forum/viewtopic.php?f=12&p=995445,

    Kliniek tegen spelletjesverslaving. De afkickkliniek Smith & Jones in Amsterdam begint volgend jaar een aparte vestiging voor de behandeling van gameverslaafden.

    http://m.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/6894/2007/07/05/Kliniek-tegen-spelletjesverslaving.dhtml,

    Donald heeft allerlei instanties, zelfs die voor verslaafden aan drugs, afgelopen om over zijn "spelletjesverslaving" te praten. "M'n moeder wilde dat. Ik ging naar zon verslaafdencentrum aan de Keizersgracht, en later nog naar de Valeriusstraat. Maar het hielp niets, dat praten. Thuis was het ook niet zo gezellig. M'n vader is al een poos weg. Ik was een jaartje of tien toen ik naar de automatenhal in de Utrechtsestraat ging. En daar won ik meteen 50 gulden uit zon automaat."

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010847102:mpeg21:a0204,

    De opmars van de video-spelletjes en de kleine huiscomputer voor gebruik in combinatie met de (kleuren)-TV roept geheel eigen gezondheidskundige problemen op. Niet alleen de geestelijke gezondheid (spelletjesverslaving, ruzies in huiselijke kring), maar ook de lichamelijke gezondheid kan bedreigd worden.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010857387:mpeg21:a0407,

    Dronken rijden is nadelig voor de verkeersveiligheid, maar de spelletjesverslaving is ook niet mis. "Zie je de kilometerteller?" zei mijn broer laatst. "Straks verspringen de cijfertjes met zijn zessen. Worden het allemaal enen. Daar moet ik bij zijn, want dat zie je maar een keer." Zo heeft hij allerlei interessante cijfercombinaties: 123456, wiskundige series, rekenkundige reeksen.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010962385:mpeg21:a0222,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een lichte spelletjesverslaving

    Ik zal het maar verklappen, de Artoekgame is een rekenspelletje! Doelgroep zijn volwassenen met een lichte spelletjesverslaving. Volwassenen die van cijfertjes houden. Die aan de lopende band sudoku's maken.

    http://www.artoekgames.com/2014/01/rekenspelletje.html,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een tv-verslaving en spelletjesverslaving

    De afgelopen vier jaar hielp de kliniek in Spanje ongeveer 30 kinderen en jongeren. De meesten hebben een TV- en spelletjesverslaving. De kinderen die naar de kliniek worden gebracht mogen drie maanden geen computer of telefoon gebruiken. Dat is de afkickfase. In totaal duurt de behandeling tussen één en twee jaar. De kinderen leren langzaamaan weer normaal om te gaan met hun telefoon of computer.

    http://kinderspul.blog.nl/nieuws/2008/06/15/kinderen-naar-ontwenningskliniek-wegens-mobielverslaving,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding