spijbelchip


spijbelchip 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland; neologisme)

computerchip die in de kleding van scholieren wordt ingenaaid en die ongeoorloofd verzuim op school registreert; computerchip die spijbelen moet tegengaan; antispijbelchip

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spijbelchip…

is een chip

      Hoofdsemagram: antispijbelchip


      Algemene voorbeelden


      Is dit wel zo een slim idee om het spijbelen tegen te gaan? Ik denk namelijk als je een extra shirt in je kluisje legt, en deze dan op school aantrekt, en het shirt met de chip in je kluisje stopt. Dat niemand er aan zal twijfelen of je wel of niet op school was de rest van de dag? Weet jij nog een manier om de spijbelchip te omzeilen?

      http://www.stad-haarlem.nl/nieuws-item/anti-spijbel-chip,

      Mevrouw de minister, ik ben me er natuurlijk van bewust dat de zogenaamde 'spijbelchip' niet de hele oplossing is, maar hij kan een belangrijk hulpmiddel zijn in de strijd tegen het spijbelen. In Nederland voerden verscheidene scholen het systeem in. Zij krijgen daarvoor steun van het Nederlandse ministerie van Onderwijs.

      http://www.vlaamsparlement.be/Proteus5/showVIVerslag.action?id=293404,

      Was dat politie optreden al een dieptepunt, het grootste dieptepunt wordt nu ingevoerd: de datalogger, of liever de spijbelchip. Met dit apparaat kan een docent zien wie er wel en niet in de klas aanwezig zijn. De docent hoeft niet te tellen; de datalogger doet het allemaal automatisch. De schooladministratie krijgt de gegevens direct door en kan leerlingen die een les verzuimd hebben gemakkelijk op de vingers tikken.

      http://www.jelmer.info/artikelen/spijbelchip.html,

      Het bedrijf kwam eerder dit jaar in het nieuws met een 'spijbelchip' voor de schoolgaande jeugd.

      Gazet van Antwerpen,

      Woordfamilie


      Overige woordfamilieleden


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2000