spinnenfobie


spinnenfobie 1.0

overmatige of ziekelijke angst voor spinnen; fobie voor spinnen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spinnenfobie…

is een fobie

  • [Onstoffelijke inhoud] heeft betrekking op spinnen

    Hoofdsemagram: fobie


    Algemene voorbeelden


    Arachnophobia heet in gewoon Nederlands spinnenfobie. Een spinnenfobie is een specifieke of enkelvoudige fobie. Mensen met een spinnenfobie weten dat hun angst overdreven is, maar zullen ook bij de volgende huisspin gillend weg rennen. Het lichaam verkeert al in een staat van angst voordat ze het beest in de gaten hebben. Als men met een spin wordt geconfronteerd, schieten ze acuut in de stress, en blijven daarin.

    http://anti-spinnen.wolweb.nl/

    Veel mensen zijn bang van spinnen, maar mensen met een spinnenfobie gaan er zo mee om dat hun angst verergert of in stand wordt gehouden. Ze proberen situaties waarin ze spinnen kunnen tegenkomen, te vermijden.

    http://www.isw.be/nl/publication/tv_express_11_2001spinnen.html

    In zes uur van spinnenfobie af. Wie koude rillingen krijgt wanneer hij een spin ziet, kan vanaf volgende maand van zijn panische angst verlost worden in het Instituut voor Stress en Werk (ISW).

    http://www.isw.be/nl/publication/Tine_daeseleire_laatste_Nieuws_12juni2001.html,

    Alvarez' studie heeft veel weg van een odyssee waarin plaats is voor imposante beschrijvingen van zijn nachtelijke angsten als jongetje in een groot Londens huis. Hij is bang voor de kelder, de zolder en bovenal voor spinnen, wat hij zelf duidt als angst voor castratie, en ook voor de zeven vrouwen in dat huis, waarvan hij alleen zijn nanny vertrouwt. Die spinnenfobie heeft hem overigens tot de middelbare leeftijd parten gespeeld.

    NRC,

    'Ik weet niet waar mijn spinnenfobie vandaan kwam. Soms dacht ik dat het misschien iets met een vorig leven te maken had. In ieder geval was mijn schrik voor spinnen na 58 jaar een reflex geworden. Zo stond ik eens in een winkel naar kaarsjes en servetten te kijken tot er ineens een dikke spin over het winkelrek kroop. Meteen ben ik de winkel uitgerend. Pas na de therapie ben ik naar hetzelfde rek teruggegaan om te kijken of de spin er nog zat.'

    http://www.isw.be/nl/publication/tv_express_11_2001spinnen.html