spoedshalve


spoedshalve 1.0

(formeel; (vooral) geschreven taal)

met het oog op de noodzakelijke spoed; omwille, ter wille van de spoed; vanwege de geboden spoed; wegens de vereiste spoed; met grote spoed; spoedeisend; om iets met spoed af te handelen; om een snelle voortgang te bespoedigen
Vooral in ambtelijk taalgebruik en de rechtstaal.

Algemene voorbeelden


In geval de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde het noodzakelijk maakt dat bij het bewaken en beveiligen van objecten en personen een wapen waarmee automatisch vuur kan worden afgegeven wordt meegevoerd, treedt de officier van justitie op als bevoegd gezag en dient deze het verzoek om machtiging, door tussenkomst van de procureur-generaal, schriftelijk dan wel spoedshalve mondeling, met schriftelijke bevestiging binnen 24 uur, in bij: Het Hoofd van de Directie Politie.

https://www.cao-politie.nl/binaries/EA94_U3642_tcm63-147523.pdf

Wet van 25 mei 2009 tot wijziging van de Advocatenwet en de Wet op het notarisambt in verband met het verruimen van de mogelijkheden tot het spoedshalve tuchtrechtelijk optreden tegen advocaten en notarissen.

http://wetten.overheid.nl/BWBR0025874/2009-07-01,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • iets spoedshalve aanleggen

In 1966 werd mede in verband met instortingsgevaar van de aan de overbrugging aansluitende panden langs de Snellestraat op deze plaats spoedshalve een tijdelijke betonkoker aangelegd overeenkomstig de in die tijd geldende denkbeelden aangaande de demping van de Binnendieze.

http://www.bossche-encyclopedie.nl/binnendieze/verwersstroom/v30.00.htm

  • spoedshalve bijeenkomen

Een telegrambesteller met vijf, zes brieven van rouwbeklag die ik dadelijk op de wc ging lezen. Enkele familieleden die tot hun grote droefheid om diverse redenen belet waren, maar die vast beloofden me in hun gebeden te gedenken. 't Is nog het goedkoopste wat men voor een mens kan doen tegenwoordig, mompelde ik. Ook een telegram van de voorzitter van mijn oude schaakclub die, na het gebruikelijke rouwbetoon, aan mijn vrouw mededeelde dat het bestuur spoedshalve bijeengekomen was en besloten had een 'AndréJanssens gedenkschaaktournooi ' in te richten.

De wekker, André Janssens,

  • iets spoedshalve besluiten

De gemeenteraad staat aan het hoofd van de gemeente, zo is te lezen in art. 125 lid 1 van de Grondwet. Daarop berustte de hoofdregel volgens welke de besluitvorming omtrent het voeren van rechtsgedingen in beginsel behoorde tot de bevoegdheid van de raad, met als uitzondering dat het college spoedshalve mocht besluiten beroep in te stellen of bezwaar te maken, op voorwaarde dat de beslissing van het college in de eerstvolgende vergadering van de raad zou worden bekrachtigd (art. 164 oud, Gemeentewet).

assets.budh.nl/advocatenblad/article_pdf/20083116/basis_pdf_oid.pdf,

  • iets spoedshalve ontvangen

Bijgaand ontvangt u spoedshalve het raadsvoorstel en het ontwerp-raadsbesluit; de bijlagen worden op een later moment aan u toegezonden, maar kunnen wel al op het RIS worden geraadpleegd.

https://www.dordrecht.nl/pls/idad/!mozEgemMbScherm1.toonDossier?F_DOS_VOLGNR=289889&F_NOCACHE=43111093,

  • iemand spoedshalve schorsen

Voorzover bekend voor het eerst is een advocaat spoedshalve geschorst op grond van het nieuwe artikel 60ab Advocatenwet. Dat meldt Orde van de dag.

http://www.advocatie.nl/eerste-spoedshalve-schorsing-van-een-advocaat,

  • iets spoedshalve toepassen

Gelet op het oordeel van de ABRS in zijn uitspraak van 11 april 2007 was het spoedshalve toepassen van bestuursdwang in dit geval niet gerechtvaardigd, maar had verweerder wegens een klaarblijkelijke dreiging van een overtreding (namelijk het in strijd met de APV plaatsen van de inboedel op de openbare weg) een preventieve bestuursdwangaanschrijving kunnen doen uitgaan.

https://www.recht.nl/rechtspraak/uitspraak/?ecli=ECLI:NL:RBSHE:2010:BM7611,

  • spoedshalve een (verkort) vonnis wijzen

Op grond van de stukken en het verhandelde ter zitting van 27 april 2010 wordt spoedshalve een verkort vonnis gewezen. Een uitgewerkt vonnis volgt zo spoedig mogelijk.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBSGR:2010:BM2723,

spoedshalve 1.1

(formeel; (vooral) geschreven taal)

gebruikt als bijvoeglijk naamwoord: met het oog op de noodzakelijke spoed gedaan, verricht e.d.; spoedeisend; snel

Combinatiemogelijkheden


met substantief erachter


  • spoedshalve behandeling

Heel veel hulde voor de spoedshalve behandeling van een ontstoken kies.

https://www.zorgkaartnederland.nl/zorgverlener/tandarts-mulder-b-a-188730/waardering/heel-veel-hulde-voor-de-spoedshalve-556bf84a3c5c302f819c42f87c71f690,

  • spoedshalve bestuursdwang

De rechtbank stelt vast dat in deze stukken geen overweging is gewijd aan de keuze van verweerder om, in plaats van een termijn te stellen waarbinnen eiser de tenuitvoerlegging van bestuursdwang kan voorkomen door zelf maatregelen te treffen, tot spoedshalve bestuursdwang over te gaan.

http://www.wetboek-online.nl/jurisprudentie/ljnBG5557.html,

Beleidsregels artikel 13b Opiumwet en het verhaal van kosten van verwijdering van drugsafval door middel van spoedshalve bestuursdwang Gemeente Koggenland 2018.

https://drimble.nl/lokale-overheid/bekendmaking/2515312/koggenland-beleidsregels-artikel-13b-opiumwet-en-het-verhaal-van-koste.html,

  • een spoedshalve ordemaatregel

De bouwstop kenmerkt zich als een spoedshalve ordemaatregel en een onderzoek naar de vraag welke activiteiten wel en welke niet kunnen worden voortgezet verdraagt zich niet met dit karakter.

https://jure.nl/ECLI:NL:RBONE:2013:BZ1389,

( recht en misdaad)
  • de, een spoedshalve schorsing

Eerste spoedshalve schorsing van een advocaat. Voorzover bekend voor het eerst is een advocaat spoedshalve geschorst op grond van het nieuwe artikel 60ab Advocatenwet. Dat meldt Orde van de dag.

http://www.advocatie.nl/eerste-spoedshalve-schorsing-van-een-advocaat,

De advocaat in hoger beroep van eisers in deze zaak, is in de loop van de appelprocedure geschorst op de voet van art. 60ab Advocatenwet. Deze bepaling kent de mogelijkheid van een spoedshalve schorsing als jegens de betrokken advocaat een ernstig vermoeden bestaat van, kort gezegd, zeer ernstig tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen.

https://cassatieblog.nl/proces-en-beslagrecht/schorsing-procedure-na-schorsing-advocaat/,

De ernst van het tuchtrechtelijk verwijt moet dusdanig zijn dat aannemelijk is dat de desbetreffende gedraging in de normale tuchtprocedure tot een schorsing zal leiden; de spoedshalve schorsing dient ter verbrugging van de periode tot de onherroepelijke beslissing van de raad van discipline.

https://www.eerstekamer.nl/behandeling/20140402/amendement_van_het_lid_van_der/document3/f=/vjipe8tp3vfz.pdf,