spoorboekloos


spoorboekloos 1.0

(transport, verkeer en reizen; (vooral) in Nederland; neologisme)

zonder gebruik te maken van een dienstregeling die in een spoorboekje vastgelegd is; niet rijdend volgens een spoorboekje

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een spoorboekloze trein
  • spoorboekloze treinen

Spoorboekloze treinen? Onzin, ze rijden gewoon prima op tijd! Deze week kan ik genieten van het metro-achtige systeem: iedere tien minuten een trein tussen A'dam en Eindhoven.

http://rijtuig.blogspot.nl/2009/09/spoorboekloze-treinen-onzin-ze-rijden.html,

Hebben we het bij ons over spoorboekloze treinen, ontwerper Paul Priestman is een stap verder. Hij voorziet treinen die niet meer stoppen. In plaats daarvan komt er een kleinere trein langszij, waarin de passagiers overstappen. Die levert ze vervolgens vlak bij hun bestemming af.

http://www.verkeersnet.nl/5511/overstappen-zonder-stoppen/,

NS maakt 'spoorboekloze trein' langer. De NS gaat langere treinen inzetten tussen Utrecht en Geldermalsen. Daarmee wil het spoorbedrijf tegemoet komen aan de groeiende stroom klachten over het zogenoemde 'spoorboekloos rijden'.

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/261882,

Veel overlast door spoorboekloze treinen. Binnenkort gaan er op belangrijke spoortrajecten extra treinen rijden, namelijk zes intercitytreinen en zes sprinters per uur. Het zogenaamde spoorboekloos rijden gaat wel voor meer druk zorgen op de spoorwegovergangen. In Castricum sluiten de spoorbomen nu al 24 minuten per uur. Na de invoering zal dat zelfs 40 minuten zijn.

http://www.hartvannederland.nl/nederland/2011/veel-overlast-door-spoorboekloze-treinen/,

met werkwoord


  • spoorboekloos reizen

Spoorboekloos reizen. Uiterlijk 2020 moeten op de drukste trajecten 6 intercity's en 6 sprinters per uur rijden. Reizigers kunnen zo de trein nemen zonder hun reis vooraf te plannen. Met dit reizen zonder spoorboekje en met extra ruimte voor het groeiende goederenvervoer over het spoor worden steden, bedrijven en knooppunten ook beter bereikbaar.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/spoorvervoer/spoorboekloos-reizen,

Spoorboekloos reizen wordt vervolgd. De proef met het 'treinreizen zonder spoorboekje' tussen Eindhoven en Amsterdam, die in september 2009 plaatsvond, krijgt komend najaar een vervolg.

http://eindhoven.kliknieuws.nl/nieuws/94687/spoorboekloos-reizen-wordt-vervolgd,

  • spoorboekloos rijden

De komst van de extra goederentreinen is het gevolg van twee ontwikkelingen in de Randstad: het Rijk verwacht een sterke toename van het goedrenvervoer en de spoorsector ontvouwt plannen voor zogenoemd 'spoorboekloos rijden'. Op de drukke lijnen in de Randstad en Noord-Brabant moet straks elke 10 minuten een stoptrein en een intercity rijden.

de Volkskrant,

In het najaar 2010 komt er een nieuwe proef spoorboekloos rijden tussen Amsterdam en Eindhoven, zo meldt ProRail. In september was er al een proef met "elke 10 minuten een trein". In 2010 wordt de proef langduriger. Wanneer de proef in 2010 precies gaat plaats vinden, wilde ProRail nog niet zeggen.

http://www.treinreiziger.nl/actueel/spoorboekloos_rijden_amsterdam_-_eindhoven_krijgt_vervolgproef-142060,

Spoorboekloos rijden. Strukton Rail heeft bij spoorbeheerder ProRail een Eigen Initiatief voorstel ingediend om op de hoofdcorridor Amsterdam - Eindhoven versneld een tienminutendienst voor Intercity's en Sprinters te kunnen invoeren. Daarmee kan de wens van de minister van Verkeer & Waterstaat en de Tweede Kamer om nog deze kabinetsperiode 'spoorboekloos' te gaan rijden in vervulling gaan.

http://www.hollandrailindustry.nl/Nieuws/2010/Spoorboekloos_rijden,

Langs de sporen die worden genoemd voor het spoorboekloos rijden en voor de goederenroutes wonen 700 duizend mensen, blijkt uit de berekeningen van Geluidsnet.

de Volkskrant,

De term 'spoorboekloos rijden' zelf zet een mens al op het verkeerde spoor. Die kreet komt waarschijnlijk uit de koker van hetzelfde communicatieadviesbureau dat bedacht heeft dat bij vertragingen niet meer omgeroepen wordt hoeveel minuten vertraging de trein heeft, maar dat ie over zoveel minuten (tóch) rijdt. Dat 'toch' wordt in de omroepberichten trouwens weggelaten.

http://www.brabantsdagblad.nl/mening/7288727/Stop-de-treinterreur-van-de-Nederlandse-Spoorwegen.ece,

  • spoorboekloos treinen

Spoorboekloos treinen is stapje dichterbij. In de drukste delen van het land elke vijf minuten een trein. Dat streven heeft demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) al langer, en door een beslissing in de ministerraad van vrijdag komt die ambitie een stapje dichterbij.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/983978/2010/06/04/Spoorboekloos-treinen-is-stapje-dichterbij.dhtml,

Spoorboekloos treinen laat op zich wachten [...]. Op het spoor tussen Eindhoven-Den Bosch-Utrecht en Amsterdam en tussen Eindhoven-Breda-Rotterdam en Den Haag moet uiterlijk in 2020 zonder spoorboekje kunnen worden gereisd. Dit betekent dat er dan per uur zes intercity's en zes sprinters rijden.

http://www.omroepbrabant.nl/?news/1640881133/Spoorboekloos+treinen+laat+op+zich+wachten.aspx,

Het spoorboekloos treinen [...] gaat niet vlekkeloos.

http://www.youtube.com/watch?v=1nLkyeAshuE,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2009