sportgek


sportgek 1.0

een voorliefde hebbend voor sport; gek op sport; sportminded

Algemene voorbeelden


Australië is sportgek. Tot dat inzicht kwam ik bij de Melbourne Cup, de Australian Open, de Melbourne F1 Grand Prix en enkele flarden Australisch voetbal. Zo trekt de finale van de Melbourne Cup, dé paardenrace van het land, jaarlijks meer dan 100 000 bezoekers.

http://thisishowweread.be/australie-is-sportgek/,

'Laten we geen tijd verspillen door te praten over zijn matige schotpercentage tegen de Pacers of het feit dat zijn rentree niet gepaard ging met een overwinning voor de Bulls', schrijft de Washington Post. 'Wat telt, is dat een man een sporthal binnenliep - als het ware zo van de straat - en een sportploeg, een sportarena, zelfs de hele sportgekke Midwest deed overlopen van energie. Op een wijze zoals alleen Michael Jordan dat kan.'

NRC,

In september begint de 24-jarige Cam aan haar vijfde en laatste jaar filosofie en communicatie. "Ik moet al wat stages doen in de marketingsector en hoop daarna werk te vinden, zodat ik in de VS kan blijven. Een olympische finale zou daarbij kunnen helpen, want zoiets telt op een curriculum in de States. De Amerikanen zijn immers sportgek. Ze kijken veel sport, maar het is ook geen uitzondering als je mensen om vier uur 's morgens, voor ze naar hun werk vertrekken, ziet joggen."

De Standaard,

Dik Bruynesteyn tekende in 1948 zijn eerste sportkarikaturen voor de Haagsche Courant en het tijdschrift Sportwereld, daarna kwam hij bij dagblad Het Vrije Volk waaraan hij vele jaren verbonden zou blijven. De sportgekke tekenaar richtte in 1959 het blad Sport-Toto op met daarin verschillende strips van hemzelf, maar het was geen zakelijk succes en hield na een jaar op te bestaan. Daarna ging Bruynesteyn de strip Fritzchen Wunder tekenen voor het Duitse blad Der Kicker.

http://www.volkskrant.nl/archief/met-dood-sportgekke-tekenaar-is-appie-happie-wees-geworden~a3248380/,

Mooier is het bericht over een kardinaal in Italië, waar men zowel sportgekker als geloviger dan in de lage landen is. De kardinaal in kwestie heeft niet alleen een column over de dood van Marco Pantani geschreven in sportkrant Tuttosport, hij heeft ook al enkele malen op de televisie het live-commentaar verzorgd bij thuiswedstrijden van zijn geliefde Genova.

http://krijnen.com/archives/000258.shtml,

"Samen zijn we - zij als atlete, ik eerst als trainer, later als begeleider - met Nelli's carrière begonnen [...]. Nelli is nu dertig. Er zal een tijd komen dat ze er een punt achter zet. Doet ze zelf. Zij is de baas van haar eigen lichaam. Of ik liever met een 'gewoon' iemand was getrouwd? Absoluut niet. Geen vezel in mijn lichaam zou anders hebben gewild. Ik ben zelf ook sportgek, nog gekker dan zij."

NRC,

Deuk in imago sportgek Australië. Omvangrijk dopegebruik schokt de Australische sportwereld.

http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2013/februari/08/deuk-in-imago-sportgek-australie-12614639,

sportgek 2.0

iemand die een grote voorliefde heeft voor sport; iemand die gek is op sport; iemand die sportminded is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sportgek…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een grote voorliefde voor sport

    Algemene voorbeelden


    Mart Smeets beschrijft in Dagboek van een sportgek zijn overvolle sportzomer van 2012. Sport, sport, sport, dag in, dag uit.

    http://www.noswebshop.nl/dagboek-van-een-sportgek-mart-smeets?npo_cc=126&npo_rnd=460010441

    In mei 1990 verscheen een selectie columns van sportjournalist en sportgek Dick Heuvelman in boekvorm. Columns die hij schreef sinds 1983 en die een historische plek hebben verworven in de Groninger sportjournalistiek.

    http://www.sportinstad.nl/artikel/selectie-columns-van-sportgek-dick-heuvelman

    Ik ga het ook niet over de sportgekte zélf hebben. Want de sportgek heeft van zijn gekte geen weet. En wat erger is: de sportgek denkt dat iedereen gek is die minder sportgek is dan hij. Wie dus tot de splintergroep behoort die niet van sport houdt, moet bij mij wezen.

    http://columns.dg.nl/jo-wijnen/openheid/,

    Mwah, een passie? Da's misschien wat overdreven. Volgens AP betaalt Qatar migranten om de stadions in het land te vullen. Zo moeten de Qatari's overkomen als sportgekken, en verdienen de migranten een centje bij.

    http://nos.nl/op3/artikel/2009501-qatar-betaalt-migranten-om-de-stadions-te-vullen.html,

    De sportgek Schumacher haalde even de schade wat andere sporten betreft in, de schade die hij door het gebrek aan tijd gedurende het seizoen oploopt. Of het skiën in Madonna di Campiglio (Italië), voetballen in Monaco of tennisen in Zwitserland is.

    http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/23107/schumi-is-terug/,

    Jasper Wetemans werd geboren op 1 september 1982 in Groningen waarna hij een onbezorgde jeugd in Apeldoorn kende. De jonge Wetemans was een bezig ventje die zijn tijd vooral sportend doorbracht. De sportgek kon zich helemaal vinden in voetbal maar op jonge leeftijd kreeg hij dusdanige knieproblemen dat een lange loopbaan er niet in ging zitten.

    http://nl.pokernews.com/poker-players/jasper-wetemans/

    Op sportbasisschool 't Kruisrak in Bunschoten speelt sport en gezondheid een belangrijke rol. 'De voormalige directeur van de basisschool, een echte sportgek, maakte van een gewone basisschool een sportbasisschool', vertelt de huidige directeur Roelien.

    http://www.tym.nl/sportbasisschool-t-kruisrak-wij-geven-graag-het-goede-voorbeeld-17185/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding