sportspektakel


sportspektakel 1.0

sportwedstrijd die of sporttoernooi dat volop spektakel biedt; sportwedstrijd die zeer spectaculair is; ook: feestelijk sportevenement; groots sportfeest; sportfestijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sportspektakel…

is een spektakel; is een gebeurtenis

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zeer spectaculair; biedt volop spektakel
  • [Object betroffen] betreft een sportwedstrijd, sporttoernooi of sportevenement
  • [Waardering] wordt vaak hogelijk gewaardeerd
  • [Belang] staat vaak te boek als een zeer belangrijke wedstrijd of een zeer belangrijk toernooi
  • [Kostbaarheid] is vaak kostbaar, d.w.z. kost veel geld om te organiseren
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld het wereldkampioenschap voetbal, het Europees kampioenschap voetbal, de Olympische Spelen of de Tour de France; kan ook een lokaal sportevenement zijn

Hoofdsemagram: spektakel


Algemene voorbeelden


Het Europees kampioenschap is bijna even belangrijk geworden als de wereldbeker, het meest populaire sportspektakel op de aardbol.

De Standaard,

In Salt Lake City wordt één op de vier olympische dollars aan de veiligheid uitgegeven. Hoewel de diverse instanties geen details prijsgaven, werd tijdens de conferentie opnieuw duidelijk, dat de olympische stad medio februari in een fort zal worden omgetoverd, maar dat honderd procent veiligheid niet bestaat. De autonome terrorist is de grootste zorg. In de mormonenstad verklaarde special FBI-agent Don Johnson dat er geen blauwdruk bestaat om de zogenaamde huisterrorist, die het sportspektakel wil saboteren, bij voorbaat uit te schakelen.

De Telegraaf,

"Na het WK Voetbal en de Olympische Spelen is het WK Rugby niet alleen het derde grootste sportspektakel ter wereld, maar ook nog eens 200% RTL 7."

http://www.mediacourant.nl/2015/06/wk-rugby-neemt-rtl-7-anderhalve-maand-lang-over/,

In navolging van de zeer succesvolle live uitzendingen op de grote digitale schermen gedurende o.a. het WK Voetbal en WK Beachvolleybal is nu ook de Tour de France te zien. Wielerfanaten hoeven onderweg dus geen moment te missen van dit sportspektakel.

http://www.marketingtribune.nl/media/nieuws/2015/07/tour-de-france-schermen-van-ngage-media-kleuren-geel/index.xml,

Op de morzel savannegrond achter de kazerne werd een sportspektakel opgevoerd waarvoor jonge kamelen-met-platvoeten en mollen-met-een-zijspan door de natuur beter gewapend zijn om zich aan de heersende geologische toestanden aan te passen.

De Standaard,

Donderdag 22 oktober organiseert Alkmaar Sport een sportspektakel in Sportcomplex Oosterhout in Alkmaar. Speciaal voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar wordt op deze dag in de herfstvakantie een sportieve middag georganiseerd.

http://www.dichtbij.nl/groot-alkmaar/sport/artikel/4152606/sportspektakel-in-de-herfstvakantie.aspx,

Snowboarders houden van grote events in de vrije tijd. Geen après-ski, maar "hip-hoppenings", "boarder cross mega event", "dance on snow show" en andere gekke sportspektakels. Voor dergelijke spektakels kunnen de snowboarders in Salzburg, Saalbach, Overtauern en andere Oostenrijkse skioorden terecht.

De Standaard,

Assen krijgt er een nieuw sportspektakel bij: de Urban+ Run op 6 juni. Het gaat om een loopevenement over een parcours met hindernissen op bedrijvenpark Messchenveld in Assen-Noord.

http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/91584/Nieuw-sportspektakel-in-Assen-Urban-Run,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding