spotprijs


spotprijs 1.0

prijs die zo laag is dat men die nauwelijks voor waar kan houden of ernstig kan nemen; zeer lage prijs; bespottelijk lage prijs

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spotprijs…

is een prijs; is een bedrag

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zeer laag; is bespottelijk laag

    Hoofdsemagram: prijs


    Algemene voorbeelden


    Buikkrampen krijgt hij van het eentonig geteem. Hun alsmaar terugkerende opmerkingen en ronkende gilletjes gaan hem boven het verstand. Hoe chic - schoon hé - veel goedkoper dan bij ons - dat zijn echt nog eens spotprijzen - wat een afslag - het zijn onvervalste gelegenheidskoopjes - kijk maar eens daar en kijk maar eens hier en etcetera.

    Hete zeeprikkels, Andreas Roels,

    Net zoals Valujet, stond ook de maatschappij die begin februari een toestel verloor in de Dominicaanse Republiek bekend om spotprijzen.

    De Standaard,

    Papa kwam meer dan eens woedend de keuken binnen, met zijn handen helemaal zwart van het carbonlint. Met handvat en deksel, werkt op carbonlint en correctorlint (geheugen tot 250 karakterposities terug!). Spotprijs. De machine heeft 15.000f gekost, en het stomste plastieken typemachientje in een Sinterklaasboekje kost al meer: nu vanaf 25 euro. Inderdaad ook geschikt als speelgoed of voor oefenen dactylo.

    http://cgi.benl.ebay.be/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem=4122582855=8101,

    'Ieder van ons kan dit boek gewoon via de post bestellen [...]. Tegen betaling natuurlijk. Het kost overigens maar honderdtachtig frank, een spotprijs voor zo'n belangrijk dokument.'

    Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    ( (vooral) in België)
    • aan een spotprijs
    • aan spotprijzen (aanbieden)

    Het verhaal van Toedeloe begint in 1996 wanneer Kevin het in zijn kopke krijgt een gitaar aan te schaffen. Een Fender Mustang ging het zijn aan een spotprijs, na levering bleek het echter te gaan over een echte Sunn Mustang by Fender.

    http://users.pandora.be/toedeloe/history5.html

    In maart 2002 hebben we een volledige nieuwe afdeling geopend voor Kois van eerste kwaliteit aan spotprijzen.

    http://www.aqua-city.be/vissen.html

    Heel flexibele reizigers gaan daar als het ware op de luchthaven kamperen, en wachten - soms dagen na elkaar - tot een luchtvaartmaatschappij een aantal onbezette plaatsen aan spotprijzen aanbiedt.

    De Standaard,

    ( Zonder lidwoord vooral in België.)
    • tegen (een) spotprijs kopen
    • tegen (een) spotprijs verkopen
    • tegen spotprijzen aanschaffen
    • tegen spotprijzen op de kop tikken
    • tegen spotprijzen te koop aanbieden
    • tegen spotprijzen wegroven
    • verkoop tegen een spotprijs

    Ik beloof in Barcelona kontakten te zoeken in de schoenbranche. Ik ben geen fabrikant maar steven in deze richting, omdat Gaston een paar nieuwe, afgrijselijk blinkende molières heeft gekocht tegen spotprijs.

    Miniaturen, Karel Jonckheere,

    'Niets was in orde, zodat de mensen naar huis werden gestuurd en de meubels tegen spotprijs moesten worden verkocht.'

    De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

    We hebben nu een veel grotere brievenbus, zo'n glanzende metalen klep, en de mat ligt iedere dag vol met vrolijke aanmaningen om tegen spotprijzen tuinmeubelen, kruidenierswaren, encyclopedieën en automobielen aan te schaffen.

    NRC,

    Op onder meer rommelmarkten wist hij vaak aardige machines tegen spotprijzen op de kop te tikken.

    De Standaard,

    Tegen spotprijzen bieden deze jonge natuurliefhebbers, die jaarlijks een vijftigtal natuurkampen in binnen- en buitenland organiseren, streekeigen bomen en struiken te koop aan: winterlinde, zomereik [...], vuilboompje, hazelaar, lijsterbes, meidoorn, sleedoorn, vlier en Gelderse roos.

    De Standaard,

    "Cacao is het symbool van de derde wereld, waarvan de waardevolle grondstoffen tegen spotprijzen worden weggeroofd", zegt woordvoerster Nadine Buyse.

    De Standaard,

    Na de machtsovername in 1933 verliep de resterende acquisitie zonodig kwaadschiks; praktisch alle "oude" bewoners werden tot verkoop tegen een spotprijs geprest of eenvoudig onteigend.

    NRC,

    • voor een spotprijs afhameren
    • voor een spotprijs eten
    • voor een spotprijs kopen
    • voor een spotprijs overnemen
    • voor een spotprijs verhuren
    • voor een spotprijs verkopen
    • voor spotprijzen aanbieden
    • voor spotprijzen kopen
    • voor spotprijzen op de markt brengen
    • voor spotprijzen van de hand gaan
    • voor spotprijzen weggaan

    Klein gereedschap van Boelwerf voor spotprijs afgehamerd.

    De Standaard,

    Aan geïmproviseerde restaurantjes aan de oevers van het bijna 200 vierkante km grote meer eet je heerlijk en voor een spotprijs.

    De Standaard,

    Ik herkende hem, want van deze man had ik twee prachtige wajangpoppen gekocht voor een spotprijs.

    De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

    Volgens Belga zou de exploitant het schip dat tussen 1990 en 1992 bij de Boelwerf in Temse werd gebouwd en 4 miljard kostte voor een spotprijs worden overgenomen om de ferry daarna met een forse winst in het buitenland te slijten.

    De Standaard,

    De vzw promoot het gebruik van de fiets als milieuvriendelijk vervoersmiddel. Daarom verhuurt Velo fietsen voor een spotprijs.

    http://www.kuleuven.ac.be/kuleuven/

    Het portret van de Oude man, dat nu uiteindelijk toch een autentieke Rembrandt mag heten, werd voor een spotprijs verkocht in de periode dat het schilderij was afgeschreven.

    De Standaard,

    De prijzen zijn op een week tijd ferm gezakt: sierlijk besneden rundshoornen worden nu voor spotprijzen aangeboden.

    De Standaard,

    In de volstrekt onzalige tijd dat ik dag in dag uit van huis naar school werd gedreven om er in het geheel niets te leren, hield ik onderweg soms stil bij een klein winkeltje in een arbeidersbuurt dicht bij de mijne, waar men rommel van de meest uiteenlopende aard voor spotprijzen kon kopen: van schoenveters tot kattejongen.

    De wekker, André Janssens,

    Nietsvermoedende consumenten denken voor een spotprijs een nieuw computerspelletje te kopen en de nieuwste Star Trek Game wil iedereen toch wel in huis halen.

    De Standaard,

    Een bijzonder probleem bij de winning van edelstenen zijn de diefstallen. Zij brengen de geregelde ontginning in gevaar door diamanten voor spotprijzen op de markt te brengen.

    http://www.jewelsite.com/main.htm

    Achter elkaar gingen de kavels van de hand, vaak voor spotprijzen.

    Meppeler Courant,

    Al mijn ideeën gaan hier voor spotprijzen weg. Antiek en curiosa. Wie heeft er belangstelling voor dit snoezige denkmodelletje?

    Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    spotprijs 2.0

    (business, economie en financiën)

    prijs die gangbaar is op de spotmarkt, d.w.z. de markt waar gehandeld wordt in direct leverbare goederen, zoals gas, en andere zaken; prijs op de termijnmarkt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een spotprijs…

    is een prijs; is een bedrag

    • [Toepassingsgebied of bereik] is de prijs van goederen en andere zaken op de spotmarkt, op de termijnmarkt
    • [Voorbeeld of specimen] is bv. de prijs voor gas

      Hoofdsemagram: prijs


      Algemene voorbeelden


      Er wordt een grotere volatiliteit van de aardgasprijs binnen het jaar (seizoenen) verwacht in functie van de relatieve schaarste die met name door de buitentemperatuur bepaald wordt. De spotprijzen zullen de intra-jaarhandel van aardgas bepalen en hebben invloed op het prijsarbitragegedrag van klanten met niet-vaste leveringscontracten.

      http://www.creg.be/pdf/PI/creg-ipg2001nl.pdf,

      Bij voldoende marktwerking zal prijsarbitrage ertoe leiden dat spotprijzen voor flexibiliteit de referentie worden voor de marktprijs van de respectieve concurrerende technieken (prijzen convergeren).

      http://www.creg.be/pdf/PI/creg-ipg2001nl.pdf,

      Naarmate er zich meer spelers actief opstellen op de markt van de korte-termijntransacties zal meer liquiditeit worden gegarandeerd hetgeen op zijn beurt de bevoorradingszekerheid bevordert. De relatieve (tijdelijke) 'schaarste' of 'overvloed' wordt op deze manier weerspiegeld in de spotprijzen van aardgas.

      http://www.creg.be/pdf/PI/creg-ipg2001nl.pdf,