spreekstalmeester


spreekstalmeester 1.0

(sport en recreatie)

iemand die in een circus tot taak heeft de optredende artiesten en hun acts aan te kondigen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spreekstalmeester…

is een persoon

  • [Uiterlijk] heeft vaak een hoge hoed op en is vaak gekleed in een opzichtig kostuum
  • [Groep] maakt deel uit van het circuspersoneel
  • [Activiteit of handeling] kondigt de circusartiesten en hun acts aan, vaak voorafgegaan door de zinsnede "Hooggeëerd publiek"
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

Algemene voorbeelden


De avond werd afgesloten door het opnieuw verschijnen van de clowns 'Los Ginos'. Wat hierbij vooral opviel was de muzikaliteit van zowel de spreekstalmeester als de clowns. De voorstelling werd bekroond met een staande ovatie.

Meppeler Courant,

Ik sprak met de spreekstalmeester in het glitterjasje, de als meisje verklede vrouw van de honden en de paarden, de acrobaten en de clowns [...]. De spreekstalmeester was een hufter met wie niemand medelijden hoeft te hebben. Hij kleineerde zijn vrouw, een met goud beslagen type dat hem evenzeer van katoen gaf.

Blauwbaard, Pauline Slot,

De spreekstalmeester viel even stil toen er plotseling van achter de balen stro twee muisjes de piste in kwamen rennen. Twee zwarte katten achtervolgden deze. Dit was allemaal niet opgenomen in het programma, maar eigenwijs als katten kunnen zijn sprongen ze op de evenwichtsbalk en voerden daar een synchrone oefening uit.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

  • spreekstalmeester bij (een circus)

Robert Ronday, tot dan spreekstalmeester bij o.a. Boltini, Althoff-Williams, het Belgisch Piste en het Oostenrijks Nationaal Circus, wordt belast met de organisatie, pers en publiciteit.

http://www.renz.nl/

met eigennaam


Spreekstalmeester Robert Ronday speelt uitstekend in op de nieuwsgierige en licht nerveuze uitgelatenheid van de kinderschare. Velen komen voor het eerst in een circus.

Meppeler Courant,

Als een donderslag bij heldere hemel kwam spreekstalmeester Gerrit Harkema de piste binnen en verwelkomde het publiek en vertelde in het kort dat circus Quick een internationaal circus was zonder dieren.

Meppeler Courant,

Onder aanvoering van spreekstalmeester Henk van der Meyden heeft het Groot Circus van Azië voor twee maanden zijn rode tent met 2400 zitplaatsen in Nederland opgezet.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


spreekstalmeester 2.0

iemand die bij een andere gelegenheid, zoals een congres, een officiële bijeenkomst, een muziekuitvoering, een cabaretvoorstelling, een dartswedstrijd e.d., de sprekers, optredende artiesten of sporters aankondigt

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spreekstalmeester…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] kondigt sprekers, artiesten of sportlieden, met name darters, aan
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] kondigt sprekers of artiesten aan uit hoofde van zijn functie

    Algemene voorbeelden


    De tweevoudig kampioen verpletterde in de tweede ronde van het officieuze WK de Belg Erik Clarys met 3-0. Van Barneveld had slechts 23 minuten nodig. "Misschien wel de snelste partij ooit", zei de verbaasde spreekstalmeester.

    Sp!ts,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: uit

    • een spreekstalmeester uit een cabaret

    We zagen ook Guy Cudell na zijn raadselachtige ontvoering het volk toespreken vanop een balkon in Sint-Joost-ten-Node. Hij deed dat in de wufte stijl van een spreekstalmeester uit een cabaret waar de cancan nog wordt gedanst.

    Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

    met eigennaam


    'Rot ist der Wein' staat volgens spreekstalmeester Greetje Markus beter bekend als 'Spanish Eyes', maar Woldzang zong het stuk van Bert Kaempfert in het Duits.

    Meppeler Courant,

    Vervolgens klapten op aanwijzing van spreekstalmeester Brouwers de deuren open en kwam de prins van Oranje binnen, 'met nog iemand bij zich'.

    NRC,

    Een presentatie van circa 40 minuten waarbij kritisch wordt teruggeblikt op de dag. Deze deels geimproviseerde conference van spreekstalmeester Reintje de Vos, wordt afgewisseld met korte muzikale scènes.

    http://www.kooman-poppentheater.nl/volwas.htm

    Op verzoek van spreekstalmeester Puck van de Kerkhoven die de discussies in stijlvolle circusdress aankondigde, werd de spot gericht op bedrijfsleider Elias.

    Meppeler Courant,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • spreekstalmeester en saxofonist

    'Als de drummer van de band even zijn stokken wil opbergen. Jullie mogen straks, nu zijn wij', vraagt de spreekstalmeester en saxofonist van het Drents Seniorenorkest.

    Meppeler Courant,