springtouw


springtouw 1.0

afbeelding

Bron: Johnny Magnusson
( Publiek domein )

koord dat wordt gebruikt om rond te zwaaien en eroverheen te springen; touw of koord waarmee kinderen touwtjespringen of sportlieden hun conditie op peil brengen of houden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een springtouw…

is een touw

  • [Materiaal] is gemaakt van plastic of natuurvezel en heeft vaak plastic handvatten
  • [Functie] dient als speelgoed of als sportartikel
  • [Gebruikswijze] wordt gebruikt om rond te zwaaien en eroverheen te springen
  • [Gebruiker] wordt door kinderen gebruikt bij het spelen; wordt door sporters gebruikt ter bevordering van het uithoudingsvermogen

Algemene voorbeelden


Touwtje springen is goed voor je conditie, je coördinatie en je krijgt er mooie sterke kuiten van. Als je geen springtouw hebt, kun je naast een waslijn ook gewoon een stuk touw gebruiken. Varieer in de manier van springen. Twee benen, afwisselend links en rechts, hoog tempo, rennen op de plaats, of twee sprongen binnen 1x draaien… Je kunt van alles verzinnen.

http://www.lindanieuws.nl/nieuws/gymmen-met-arie-en-een-springtouw/,

Het springtouw kletst tegen de tegels op het ritme van ons lied. Magda springt. Iedereen zingt. Alleen de grote sprongen tellen. 'Ge moet dat zien' - spring-spring-grote sprong. 'Hoe dat dat gaat' - spring-spring-grote sprong. Tweeëntwintig, drieentwintig, tellen de tellers.

Koud, Geertrui Daem,

Ook jongleerde hij met verschillende ballen, terwijl hij druk zijn evenwicht aan het zoeken was op een zéér beweeglijke plank, die op een cilinder op tafel was gelegd. Om dit alles nog wat indrukwekkender te maken, nam hij een springtouw in de hand en begon zomaar wat touw te springen.

http://www.edugo.be/kleuters/activiteitkleut99-00/picolini.htm

De videofilm door Maria Menalda (15 jaar) uit Zundert is een liefdevolle, inventieve en getrouwe verbeelding van het boek: de astronomisch hoge muur bedekt met klimop, het roodborstje dat Mary de sleutel helpt te vinden, de net uitkomende sneeuwklokjes - en zelfs Mary's springtouw - die zij in de tuin aantreft.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • met een springtouw

Een springtouw kennen we natuurlijk allemaal uit onze kindertijd. Hoe vaak heb je wel niet in de tuin of op het schoolplein gestaan met een springtouw in je hand? Vast ontelbaar vaak!

http://www.girlscene.nl/p/16720/7_manieren_om_vet_te_verbranden_met_een_springtouw

Wist je dat trainen met een springtouw een van de beste manieren is om conditie op te bouwen? Tennissers, boksers & basketballers trainen heel vaak met een springtouw. Een springtouw bevordert namelijk zowel de conditie, voetenwerk als de cordinatie! Dat maakt trainen met een springtouw zo effectief.

http://www.bol.com/nl/p/springtouw-met-gewicht/9200000018796994/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen