stalknecht


stalknecht 1.0

iemand die het werk in en rond de stal verricht, die de verzorging over de dieren in de stal heeft en de stal moet schoonhouden; paardenknecht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stalknecht…

is een knecht; is een persoon

 • [Plaats] verricht het werk in en rond de stal, bv. bij een manege, op een boerderij of in een circus
 • [Activiteit of handeling] verzorgt en voedt de dieren in de stal en houdt de stal schoon en melkt bv. de koeien

  Algemene voorbeelden


  Binnen het halfuur was hij in Pulle. Bij Jeff, de stalknecht waar hij altijd de beste pruimtabak voor kocht. Hij zorgde goed voor Sheba, voor de zadels.

  Leven op het lemmet, Renee Van Hekken,

  'Porfiri, ga aan de stalknecht zeggen dat hij geen haver geeft aan zijn paarden. Laten ze maar stro eten'.

  Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

  De Ezelsociëteit aan de Woudenbergseweg zoekt een stalknecht of ezelverzorger met verantwoordelijkheidsgevoel voor alle voorkomende werkzaamheden. Deze vrijwilliger helpt bij het uitmesten van de stallen, ezels borstelen, hoeven uitkrabben en water geven. Je ziet de verwaarloosde ezels opknappen!

  http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=1681097,

  Op 31 maart 1968 kondigde Johnson aan dat hij geen nieuwe ambtstermijn ambieerde. Hij trok zich terug op de LBJ ranch in Texas, die hij runde zoals hij het Witte Huis had gerund. Van al zijn stalknechten verlangde hij memo's waarin dagelijks werd aangegeven hoeveel eieren zijn tweehonderd kippen gelegd hadden.

  http://www.elsevier.nl/web/10130075/Nieuws/Buitenland/De-verloren-oorlogen-van-Lyndon-B.-Johnson.htm,

  In Lissabon hadden de stalknechten de grote ronde tent opgetrokken in de zwiepende regen. De rest van het circus mocht niet helpen bij deze storm en keek naar het zwellende water van de binnenzee-brede rivier.

  't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

  De hengstenkeuring te Eeklo was een hoogdag voor de paardenkenners van het Meetjesland. In de afspanningen bij Piepers, De Appel, De Gouden Leeuw, De Groene Boomgaard waren de stalknechts de prachtbeesten aan 't roskammen en de manen aan 't vlechten met raffia en veelkleurige linten.

  http://freepages.genealogy.rootsweb.ancestry.com/~noemeetjesland/meetjesland/ons_meetjesland/1972_3/paardenpraatje.htm,

  stalknecht 1.1

  werktuig dat wordt gebruikt bij werkzaamheden die voorheen door stalknechten met de hand werden verricht

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een stalknecht…

  is een werktuig

  • [Functie] wordt gebruikt bij werkzaamheden die voorheen met de hand werden verricht, zoals bv. het melken van koeien
  • [Plaats] wordt gebruikt op het land en op en rond de boerderij

   Algemene voorbeelden


   In juli 2007 kochten we een nieuwe 'stalknecht': de mestschuif. Wij kunnen zo op een eenvoudige manier de roosters schoon - schoner dan ze waren - en droog houden, vooral wat de klauwgezondheid van de koeien ten goede komt.

   http://www.baar-uithuizermeeden.com/Veehouderij.htm

   De aanpassingen in de stal brengen voor de landbouwer heel wat arbeid met zich mee. De laatste jaren werd er dan ook door de fabrikanten gretig gewerkt rond de introductie van kleine machines die de arbeid voor de rundveehouder verlichten. Dat de interesse voor dergelijke toestellen groot is, was duidelijk na de geslaagde demonstratiedag op 7 september rond het thema 'Stalknechten op het rundveebedrijf'. In de melkveestal op de schoolhoeve van het Sint-Leo Instituut te Eeklo mochten meer dan 20 toestellen hun kunnen tonen en meer dan 800 rundveehouders waren daar getuige van.

   http://www.meetjesland.be/Sterk_met_melk/AE-pub-Stalknechten%20op%20het%20rundveebedrijf%20-%20Agriconstruct.pdf

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • een nieuwe stalknecht
   • een stalen stalknecht

   Nulimex komt met nieuwe stalknecht. Machines om roosters te schuiven en de ligboxen te reinigen en in te strooien zijn er genoeg. De Nulitrac-Pro van Nulimex doet dit ook, maar op een bijzondere manier. Als basis voor de Nulitrac-Pro dient een driewielig onderstel dat om zijn as draait volgens het zero-turnprincipe. Het bijzonderst is de krabband voor het reinigen van de boxen. Tot nu toe waren daarvoor alleen hydraulische roterende borstels op de markt.

   http://www.boerderij.nl/1089739/Mechanisatie/nieuws-mechanisatie/Nulimex-komt-met-nieuwe-stalknecht.htm,

   "Ik heb hier nog oudgedienden die in 1992 de komst van de robot hebben meegemaakt. Die zijn nu minstens tien jaar oud, maar hun melkproductie is nog steeds behoorlijk! En dan heb ik het nog niet eens over de arbeidsbesparing. Je kunt veel flexibeler je tijd indelen. Dankzij onze stalen stalknecht kan ik er ook nog heel wat varkens en kippen bij houden."

   Reformatorisch Dagblad,