statuur


statuur 1.0

gestalte van personen, dieren of zaken, bekeken vanuit het oogpunt van lengte of omvang

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een statuur…

is een afmeting

      Algemene voorbeelden


      Pygmeeën, de kleine mensen uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië, danken die korte lengte aan hun geringe levensverwachting, niet aan voordelen die hun korte statuur zou bieden of aan voedseltekorten.

      http://www.nrc.nl/wetenschap/article854162.ece/Pygmee_is_klein_door_kort_leven_en_hoge_sterfte

      De imposante statuur van Thomas, die met hoed en lange regenjas oogt als Orson Welles in zijn nadagen, is na al die jaren nog altijd een genot om naar te kijken.

      http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article578366.ece/Bezeten_Pere_Ubu_voelt_niets_voor_een_avondje_nostalgie

      Hoewel de nieuwbouwkerk een geheel traditioneel orthodox interieur heeft, mist ze de indrukwekkende statuur van de Agia Sophia.

      http://kees-klok.blogspot.com/2008_02_01_archive.html,

      Honden van midden en grote statuur € 3,00 per dag, honden van kleine statuur € 1,50 per dag.

      http://www.villaggioceraunavolta.it/nederland/listcaravan.htm

      De aankomst ligt 30 meter té ver. Bettini wint. De opmerkelijk fijne en kleine statuur van de Italiaan richt zich op, Paolo strekt zich uit, 1m 69 heel even in al zijn glorie. Hij volgt zichzelf op als wereldkampioen. Wondermooi…tot op de streep.

      http://www.vlaamsewielrijdersbond.be/content/news/record.php?ID=72&s_navID=154,

      statuur 2.0

      maatschappelijk aanzien dat iemand door zijn prestaties of zijn persoonlijke uitstraling heeft verworven; maatschappelijk aanzien van een instelling of een organisatie; prestige

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een statuur…

      is een reputatie

          Algemene voorbeelden


          Boissevain was een vrouw van statuur, zowel voor als na de oorlog betrokken bij politieke en bestuurlijke activiteiten, een feministe, berucht om haar anti-Romme limericks. Een verzetsheldin, door Links en Rechts geprezen om haar moed.

          NRC,

          "Kunst bestaat nu eenmaal uit 'gebaren', veel grote kunstenaars hebben ooit een gebaar tot in de perfectie ontwikkeld waardoor ze zich van de rest konden onderscheiden, zoals Pollock met zijn drippings of Ryman met zijn witte schilderijen. Nu wil ik niet zeggen dat ik van hun statuur ben, maar net als zij probeer ik om boven dat gebaar uit te stijgen, om de toeschouwer te laten vergeten dat hij naar het resultaat van een handeling kijkt."

          NRC,

          Belliot zegt voor haar besluit voortdurend contact te hebben gehad met Fuchs en zakelijk directeur Stevijn van Heusden. De laatste zou haar inmiddels steun hebben toegezegd. Zo niet Fuchs , die momenteel in Portugal verblijft. "Hij is een man van groot statuur," zegt Belliot. "Ere wie ere toekomt. Maar grotere eer is er voor de toekomst en voor hen die daar naartoe mee willen."

          Het Parool,

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen