steenworp


steenworp 1.0

(weinig gebruikt)

worp met een steen, met als doel iets te raken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een steenworp…

is een worp

  • [Doel of bestemming] heeft als bedoeling iets of iemand te raken
  • [Oorzaak] wordt veroorzaakt doordat iemand een steen werpt
  • [Handelende persoon] wordt verricht door iemand die werpt
  • [Instrument] gebeurt door middel van een steen

Algemene voorbeelden


Maar om onze naam van dappere Belgen waar te maken, probeerden we met enkele steenworpen aan de beer duidelijk te maken dat we graag nog wat verder zouden wandelen.

http://anneleen-raf.blogspot.nl/2010_08_01_archive.html,

Er klonk een korte, schorre kreet. Hij wist niet of hij doel had getroffen of dat de kip alleen maar van schrik misbaar maakte. Als hij iets eerder had gegooid, had hij niet kunnen missen, dat was wel zeker. Maar hij had de steen boven zijn hoofd even ingehouden. Misschien had hij dat gedaan omdat de zon hem verblindde. Die steenworp sloeg zich vast in zijn ziel als een weerhaak, die jaren later af en toe nog pijn kon veroorzaken.

Het samenzijn, Jan Meyers,

steenworp 2.0

relatief kleine afstand
Wordt vooral gebruikt in de combinatie op een steenworp afstand.

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een steenworp…

is een afstand

  • [Omvang concreet] is niet zo ver
  • [Voorstellingswijze] wordt voorgesteld als de afstand waarover je een steen kunt werpen

    Algemene voorbeelden


    In het Elmpter en het Brüggerwald, een steenworp over de grens bij Swalmen en Roermond, vond Jansen bovendien diverse sporen van edelherten.

    De Limburger,

    En omdat ik naar de Hema moet om A4-papier voor dit stukje te halen heb ik een excuus om nog een steenworp verder te fietsen, langs Van Goghs huis, Watergraafsmeer.

    http://www.villamedia.nl/journalist/n/2004_21vangogh.shtm,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • iets een steenworp noemen
    • iets een steenworp vinden

    De bergweg die Uncastillo en Sos del Rey Católico als een weggeworpen draadje met elkaar verbond, was tweeëntwintig kilometer lang. In het Lege Land, waar dorpen gemiddeld vijftig, zestig kilometer van elkaar lagen, werd dat een steenworp genoemd.

    Na de siësta, Paul Koeck,

    Maar als je zegt "ik ga 7000 meter op vakantie", lachen ze je uit. 7 Km horizontaal vinden we maar een steenworp, en 700 m omhoog is bijna onoverkomelijk. Dit is wel begrijpelijk, omdat wij als mensen georiënteerd zijn in een plat, horizontaal vlak.

    http://www.ping.be/buysen/geologie.html

    met adjectief ervoor


    • een flinke steenworp
    • een kleine steenworp

    Wie de toeristische nummers heeft afgewerkt, kan op een flinke steenworp afstand van het Rode Plein een wijk vinden waar het oude en het nieuwe zoeken naar evenwicht: Zamoskvoretsje, de andere oever van de rivier Moskva.

    De Standaard,

    Wij zitten paraat in onze kantoren in het Breydelgebouw, het hoofdkwartier van de Commissie op een kleine steenworp van het Parlementsgebouw.

    Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

    • een spreekwoordelijke steenworp

    Ze waren verdorie een spreekwoordelijke steenworp van Spanje verwijderd! Van iemand die hier in de buurt woonde mocht je toch verwachten dat hij een vrij pigmentrijke huid had?

    De Openbaring, Tom De Cock,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • een steenworp verwijderd

    Middelgrote centra als Aalst, Sint-Niklaas, Lokeren en Mechelen zijn een steenworp verwijderd van het dorp aan de Schelde.

    http://www.baasrode.net/kroegentocht/,

    De school zelf ligt in een rustige omgeving met voldoende eigen grond. Het bestaat uit twee gebouwen, die een steenworp van elkaar verwijderd zijn.

    http://www.homepages.hetnet.nl/~steinerschool/index.htm

    overig


    • een steenworp verwijderd

    Middelgrote centra als Aalst, Sint-Niklaas, Lokeren en Mechelen zijn een steenworp verwijderd van het dorp aan de Schelde.

    http://www.baasrode.net/kroegentocht/,

    De school zelf ligt in een rustige omgeving met voldoende eigen grond. Het bestaat uit twee gebouwen, die een steenworp van elkaar verwijderd zijn.

    http://www.homepages.hetnet.nl/~steinerschool/index.htm

    ( Met bijwoord erachter.)
    • een steenworp ver
    • een steenworp verder

    Misschien doet het ijskoude water het werk, beklemt het de adem, je wordt nauwelijks een steenworp ver meegesleept, blijft haperen aan een tak of een paar steenblokken.

    Ach, mijn dal, Jan Veulemans,

    Een steenworp verder zingt een tweedeklas-diva enkele aria's uit Carmen.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    ( Wordt vooral gebruikt in de combinatie op een steenworp afstand (zie de combinatie met substantief erachter).)
    • op een steenworp
    • op twee steenworpen

    Hij wist trouwens dat ik al een keer ter verantwoording was geroepen bij de maraboet die op twee steenworpen buiten de Brusselse stadswallen orakels op de goedgelovigen losliet en daar heilig en vooral schijnheilig zat te zijn.

    De stoelendans, Paul Koeck,

    Deze Zuidduitse edelman werd op 8 juli 1838 geboren in Württemberg, een satellietstaatje van Pruisen, in de nabijheid van het Meer van Konstanz op de grens van Zwitserland en wel in het vroeger Domicaner klooster op nauwelijks een steenworp van de Zwitserse grens.

    http://users.skynet.be/verganeglorie/

    Ze bezochten niet het het Rijksmuseum of het Centraal Station van de architect Cuijper, maar het eveneens door hem ontworpen beursgebouw op een steenworp van de souvenirwinkels en hamburgertenten van het Damrak.

    NRC,

    Dit seizoen kiest het gezelschap uit Kerkrade vaak voor een voetbalterrein in Rolduc, op een steenworp van de abdij waar de heilige Ailbertus ligt begraven.

    NRC,

    Dit idyllische tafereel ontrolt zich op een steenworp van de snelweg Antwerpen-Brussel.

    http://www.gastronomen.net/CMArticles/ShowArticle123.asp?id=28445,

    Het commerciëel centrum van Auckland is op een steenworp van de school.

    http://www.wep-edu.be/nl/p1204.html#B1

    met substantief erachter


    ( Zeer frequent.)
    • op een steenworp afstand
    • op steenworp afstand
    • op enkele steenworpen afstand

    Feuerstein heeft haast, want uitgerekend vanmorgen is in een naburig hotel een reguliere personeelsbijeenkomst gepland [...]. De meesten van de 400 werknemers in het op een steenworp afstand gelegen splinternieuwe hoofdkantoor van de IG Metall in de Frankfurtse kantorenwijk Niederrad hebben er in elk geval hun bureau voor verlaten.

    NRC,

    Op een steenworp afstand bevonden zich de Effectenbeurs, het telegraaf- en postkantoor en het ceremoniële machtscentrum van de hoofdstad.

    NRC,

    De 120 soldaten bewaken vanuit Brazzaville, dat op een steenworp afstand ligt van de Zaïrese hoofdstad, de gespannen situatie in Kinshasa waar sinds een week heftige manifestaties plaatshebben.

    De Standaard,

    Het Noordhollandse Andijk werd hun derde gezamenlijke woonplaats met op een steenworp afstand het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

    Meppeler Courant,

    Voordat het allemaal begon, waren daar de keurige stemmen van twee dames die wachtten op hun beurt voor de wc van het etablissement De Beurs, op een steenworp afstand van de Grote Kerk.

    NRC,

    Bolkestein was voor overleg met Europese liberalen in Brussel en hij wipte even binnen in het restaurant Ma Cuisine, op een steenworp afstand van de liberale studiedienst in de Brusselse Napelsstraat.

    De Standaard,

    Een week geleden had in de Zorba, Joz' restaurant op een steenworp afstand van onze school, een Griekse liedjesavond plaatsgevonden.

    In liefdes naam, Greta Seghers,

    Ik verdwaalde tussen mensen die ik al jaren kende en zocht naar anderen terwijl ik op een steenworp afstand van ze stond.

    Hij zegt dat ik niet dansen kan, Manon Uphoff,

    De marketing-man uit de Lufthansa-top filosofeerde gisteren in Amstelveen, op steenworp afstand van het hoofdkantoor van de KLM, over de toekomst van de luchtvaartindustrie.

    NRC,

    Een grote boerderij in een oase van rust, op enkele steenworpen afstand van natuurgebied de Zumpe.

    http://www.gelderlander.nl/extra/dossiers/huis-te-koop/de-horst-woning-%C3%A8n-landgoed-ineen-1.4051172,

    De meest zuidelijke provincie van ons land is Luxemburg. Centraal ligt het stadje Saint-Hubert, de hoofdplaats van de jacht. Op een drietal steenworpen afstand ligt Hurtebise.

    http://www.de-vos.be/oase/pdf/2011_Hurtebise_smaakmakertje.pdf,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • op een steenworp van het klooster
    • op een steenworp van het paleis
    • op een steenworp van Venlo
    • op een steenworp afstand van mijn huis
    • op een steenworp afstand van mij
    • op een steenworp afstand van Nederland
    • op een steenworp afstand van zee

    'Waarom moet de motorcross verdwijnen, en blijft het klooster gewoon bestaan? [...].' In zijn hart vindt Vigneron dat het klooster moet worden gesloopt. Ook omdat crossterrein Duivelsberg, op een steenworp van het klooster, wél over zowel een bouw- als een milieuvergunning beschikt.

    De Limburger,

    De mensen die alles in beweging gezet hebben staan op Mendiola, op een steenworp van het paleis.

    http://www.wereldwijd.be/opinie/wim.htm,

    In dit onooglijk dorpje op een steenworp van Venlo heeft men in 1986 het historisch kasteel met park omgetoverd tot een prachtig tuinencomplex.

    http://www.volkstuinen.be/aktueel/arcen.htm,

    Om dit besef tot me te laten doordringen moet ik er niet meer omheen, maar ernaartoe, de Amsterdamse Linnaeusstraat op een steenworp afstand van mijn huis.

    http://www.villamedia.nl/journalist/n/2004_21vangogh.shtm,

    In Zolder, op een steenworp afstand van Nederland, zijn de Belgen uiteraard favoriet, maar ze kunnen rekenen op een tot in de tenen gemotiveerde Richard Groenendaal.

    De Telegraaf,

    Toen streek op een steenworp van mij een kleine zwerm vogels neer met zwarte vleugels, grijze kop, vale keel en borst, witte stuit en zwarte staartband.

    De Standaard,

    Maria van der Vorst en haar Belgische echtgenoot Bart Bervoets zaten een paar dagen geleden nog ontspannen op de bank in hun appartement, op een steenworp afstand van zee.

    Haagsche Courant,