stemprinter


stemprinter 1.0

(politiek en bestuur; neologisme)

printer die in een stemlokaal de door de kiezer uitgebrachte verkiezingsstem print, waarna de kiezer kan controleren of hij goed gestemd heeft en het biljet kan inleveren als dat het geval blijkt te zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stemprinter…

is een printer

  • [Doel of bestemming] geeft de kiezer een betere controle over zijn uitgebrachte stem; maakt de kans op verkeerde of ongeldige stemmen kleiner
  • [Functie] print uitgebrachte verkiezingsstemmen die vervolgens in de stembus kunnen worden gedaan
  • [Plaats] staat tijdens verkiezingen in een stemlokaal
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] produceert stemmen die zowel digitaal als handmatig geteld kunnen worden

Hoofdsemagram: printer


Algemene voorbeelden


De Adviescommissie inrichting verkiezingsproces heeft in haar advies Stemmen met vertrouwen in 2007 aanbevolen de stemcomputers af te schaffen. De voornaamste reden was dat de kiezer niet kon controleren of de stem die hij of zij had uitgebracht, daadwerkelijk als zodanig werd geregistreerd en opgeslagen en vervolgens geteld. [...]. De adviescommissie stelde voor een stemprinter in te voeren. De stem wordt dan op dezelfde wijze uitgebracht als met de stemcomputers van voorheen, maar deze wordt niet in het apparaat opgeslagen en door het apparaat geteld, maar het apparaat produceert een papier met daarop de naam van de partij en het nummer en de naam van de kandidaat. De kiezer kan dus controleren of de persoon op wie hij of zij heeft gestemd ook op het papier is vermeld. Is dat zo, dan stopt de kiezer dit biljet in de stembus. Na het openen van de stembus kunnen deze gedrukte stembiljetten door een elektronisch leesapparaat worden gelezen en geteld. Controle door handmatig tellen is mogelijk. Fouten zoals bij het handmatig tellen en ongeldige stemmen blijven achterwege.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2784/Verkiezingen/archief/article/detail/998383/2010/03/13/Potlood-of-stemprinter.dhtml,

Vervang stemcomputers door stemprinters en elektronische tellers. De commissie-Korthals Altes die adviseert over de inrichting van het verkiezingsproces adviseert het stemmen in stemlokalen te handhaven. Ook zouden stemcomputers vervangen moeten worden door stemmachines die de uitgebrachte stem printen. Vervolgens zou een elektronische stemmenteller de stemmen moeten tellen. [...]. De voorkeur van de commissie gaat uit naar het stemmen met papieren stembiljetten in het stemlokaal, vooral vanwege de transparantie en controleerbaarheid. Het handmatig tellen heeft echter het bezwaar van foutgevoeligheid en het duurt lang. Daarom stelt de commissie een vorm van stemmen voor, waarbij de op papier uitgebrachte stemmen elektronisch geteld worden door een stemmenteller.

De stem kan in het voorstel van de commissie wel uitgebracht worden op een machine, die verder niets anders doet dan het uitprinten van de stem. Er vindt dus geen elektronische opslag plaats, zoals bij de tot nu toe gebruikte stemcomputers. Na sluiting van het stembureau worden de uitgeprinte papieren stemmen geteld door een elektronische stemmenteller. Ter controle kunnen de stemmen ook nog handmatig worden geteld, een mogelijkheid die ontbreekt bij de stemcomputers. Kiezers met lichamelijke beperkingen die niet kunnen stemmen in een stemlokaal mogen telefonisch stemmen. Een andere uitzondering vormen de kiezers die in het buitenland wonen. Als het aan de commissie ligt, mogen zij voortaan stemmen via internet of per post. Omdat het experiment met stemmen in een andere gemeente dan de woonplaats is geslaagd, stelt de commissie voor het stemmen in een willekeurig stemlokaal binnen alle gemeenten in te voeren.

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2007