stiekempjes


stiekempjes 1.0

zonder dat iemand het merkt of zonder iets te laten merken; in het geheim; in het geniep; stiekem; heimelijk; stilletjes; ook: geleidelijk (aan); langzamerhand; ongemerkt

Algemene voorbeelden


Zonder dat het thuisfront het wist prepareerde hij een oude motorfiets en trainde stiekempjes voor het motorspektakel op Tweede Pinksterdag.

http://www.wtctubbergen.nl/index.php/nieuws/180-in-memoriam-gerard-van-der-wal,

Je houdt je niet alleen bezig met het aansluiten van computers. Soms moet je ook onder de vloer kruipen om een kabel omhoog te steken. Voor wat betreft dit laatste houden mijn (mannelijke) collega's soms stiekempjes rekening met mij. Als het heel zwaar is dan klaren zij de klus.

http://www.banenwereld.nl/php/index.php3

Diep in jezelf weet je het wel. Jouw verhaal is de moeite waard. Maar je hebt zo weinig tijd om er in te duiken hoe je het écht goed vertelt. En stiekempjes is het veel makkelijker om het maar zo te laten. Want waar moet je in 's hemelsnaam beginnen?

https://www.huisaanhuisenschede.nl/activiteit/item/356990/beginnen-met-beter-presenteren,

De meest interessante, en significante trend van dit moment is de olieprijs. De olieprijs is sinds afgelopen zomer al stiekempjes aan het dalen, maar een paar weken geleden kwam de vaart er goed in en knalde het omlaag van $80 naar nu $55.

https://thinketfs.nl/nieuws/2015-het-jaar-van-de-olie-/10110,

Tijdens de races gaat het er nogal eens ruig aan toe. Toegegeven, daar komen we stiekempjes ook een beetje voor. Maar gelukkig is het vooral spektakel en is de veiligheid slechts uiterst zelden in het geding.

http://ikebusser.nl/BlogScript/preview.php?pid=8&p=2&search=,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief erachter


 • stiekempjes verliefd

Volgens de tijdlijn die The Daily Mail nu heeft gemaakt, werden Holmes en Foxx voor het eerst flirtend aangetroffen op een feest in augustus 2013. En nu zitten we dus in 2017. Al die tijd stiekempjes verliefd geweest.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/katie-holmes-en-jamie-foxx-komen-eindelijk-uit-de-kast~b3b14512/,

"Heb je Roel nou al verteld dat je stiekempjes verliefd op hem bent?"

https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=68&t=398083,

met bijwoord


 • heel stiekempjes
 • nogal stiekempjes
 • niet stiekempjes
 • zo stiekempjes

Zo'n heimelijk genoegen (zo u wilt: guilty pleasure) kan een film zijn, een tv-serie of een artiest die je eigenlijk niet mooi of grappig mag vinden van de 'goede-smaakpolitie', maar waarvan je - héél stiekempjes - toch kunt genieten.

https://www.pzc.nl/willem-van-dam/stiekempjes~a9c7be924/,

Heel stiekempjes komen die zwaar bevochten kilo's er weer bij.

https://www.coraberndt.nl/voorlichting/afvallen-en-je-nieuwe-gewicht-vasthouden/,

Terwijl zij revalideert, probeer ik des te wanhopiger te doorgronden wat de implicaties zijn van dat vriendelijke witte bordje met de vier groene pijlen, dat een aantal jaren geleden door de wegbeheerder nogal stiekempjes aan heel wat palen van verkeerslichten geschroefd werd.

http://www.deoosterpoorter.nl/artikelen/tegelijk-groen-en-geel/,

Bladeren in kranten zal de indruk bevestigen dat het succes van het woord uitrollen al dateert van vroeg in de jaren '90 van de vorige eeuw [...]. In de Handelingen van de Tweede Kamer is uitrollen niet stiekempjes maar als het ware met bazuingeschal binnen gekomen en nog net voor 2000.

http://siemonreker.nl/2016/11/21/uitrollen/,

We gingen eerst maar eens tanken, want zo stiekempjes hebben we toch aardig wat kilometers weggereden.

https://tiogatours.nl/voorpret/reisverslagen/5069-devrijertjesinamerika/754-maandag-7-juli-san-diego/,

met werkwoord


 • iets stiekempjes beluisteren
 • stiekempjes denken (aan iets)
 • iets stiekempjes doen
 • stiekempjes drinken
 • stiekempjes dromen (over iets, van iets)
 • stiekempjes hopen (op iets)
 • stiekempjes gaan (naar iets)
 • stiekempjes genieten (van iets)
 • stiekempjes gluren (door iets)
 • stiekempjes kijken (naar iemand)
 • stiekempjes lachen (naar iemand)
 • stiekempjes luisteren
 • iemand stiekempjes nakijken
 • iets stiekempjes opschrijven
 • iets stiekempjes proberen
 • stiekempjes roken
 • stiekempjes teruglachen
 • stiekempjes trouwen

Zo herinner ik me dat ik als knaap keer op keer spontaan gebruikmaakte van mijn tantes afwezigheid om haar 78-toeren platen van het destijds in onze contreien beroemde tango-orkest van Malando stiekempjes te beluisteren.

http://users.pandora.be/sueno/tekst/kvt.01.html

Ik zit bovendien al weer vol ideeën voor de komende vijf – wat zeg ik – tien jaar! Sterker nog, na het tienjarig jubileum van afgelopen november zit ik nu al stiekempjes te denken aan het zilveren jubileum in 2032! Super!

https://www.prokkel.nl/column-marian-geling-tijd-komen-en-tijd-gaan/

Ik denk, dat we het allemaal stiekempjes doen als we wat lekkers gaan bakken…..de kom uitlikken, de garden aflikken, de lepel schoonlikken.

https://nl.pinterest.com/pin/426575395948788111/

Je kan zeggen wat je wilt, maar vroeger kon toch echt alles en was niks te gek. Een groot leger op de been brengen, uitstekende zorg en je kon gewoon stiekempjes roken en drinken op de werkvloer.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/03/europese-commissie-het-kost-nederland-een-half-miljard-om-grenscontroles-in-te-voeren-nou-dat-lijkt-me-een-prima-deal/,

Stiekempjes dromen we er zelfs wel eens over om de overstap te gaan maken en ons hier te gaan vestigen.

http://www.trouwenopibiza.eu/ibiza-here-we-come/,

Toen ze nog een minimeisje was, zong ze de hele dag. En ik deed mee, wat dacht u? Stiekempjes droomde ik ervan om samen met haar via de Suzukimethode viool te spelen.

http://mamasoet.blogspot.com/2013/10/,

Natuurlijk gunnen we elke hond in onze shelter zijn of haar eigen thuis waar zij veilig zijn en waar van hen wordt gehouden, maar heel stiekempjes hopen we voor Bernarda dat dit heel snel mag gebeuren.

http://www.greyhoundsrescue.nl/adoptiehonden/3848/

Op een avond besloot Channing toe te geven aan zijn gevoelens en ging hij stiekempjes naar Jenna's hotelkamer. Met een sombrero op klopte de acteur op haar deur en begon hun off-screen romance.

https://www.nsmbl.nl/9-hollywood-couples-die-elkaar-op-de-set-ontmoetten/,

Zo'n heimelijk genoegen (zo u wilt: guilty pleasure) kan een film zijn, een tv-serie of een artiest die je eigenlijk niet mooi of grappig mag vinden van de goede-smaakpolitie'' , maar waarvan je - héél stiekempjes - toch kunt genieten.

https://www.pzc.nl/willem-van-dam/stiekempjes~a9c7be924/,

Thera-peuteren is dé manier om legitiem voyeur te zijn: lekker door het sleutelgat kijken naar wat een ander aan privé-misère heeft om daar zelf een geestelijk opkikkertje van te krijgen. Vroeger was het behelpen: stiekempjes door andermans ramen gluren omdat de vuile was nooit buiten hing. Nu kan zonder blikken of blozen de psycho-analyse beginnen door op de eigen gevel het bordje 'emotietherapeut' te spijkeren.

http://www.coaching-centrale.nl/nieuws.htm

Op de brug bij de Oudezijds Achterburgwal weten de toeristen niet wat ze zien. Stiekempjes kijken ze in de richting van de dansende, bijna naakte prostituees.

https://www.napnieuws.nl/2012/02/03/red-light-district-tour-in-zes-minuten-zorgen-zij-voor-een-lach-op-ons-gezicht/,

'Ja, want hij zat echt… nou ja… kut. Ja, als ik dan toch ga schelden, dan moet ik dat wel met mijn eigen lichaamsdelen doen hè?' Ze lacht stiekempjes naar me. Ik knik en lach net zo stiekempjes terug. Ik verbaas me over haar taalgebruik, maar ik kan het wel waarderen.

https://mevrouwalfabet.nl/lieverd/,

Staat hij stiekempjes met Marian achter de deur te luisteren?

Hier ben ik, Donald Niedekker,

Hij keek haar toch na, stiekempjes en maar heel eventjes. Daarna wendde hij vastbesloten zijn blik af en liep naar het bedrijfsgebouw.

https://books.google.nl/books?id=ZWThAAAAQBAJ&dq=%22stiekempjes%22&hl=nl&source=gbs_navlinks_s,

'Wat zit jij daar nou met je blocnote op schoot?' vroeg Lodewijk aan Aadje. 'Wat sta jij daar nou stiekempjes op te schrijven?' 'Niks stiekem,' zei Aadje, 'ik ben de leefregels een beetje aan het bijschaven.' 'De leefregels?' vroeg Tommie. 'Nou ja, het huisreglement.'

Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

Het zou natuurlijk verschrikkelijk onethisch zijn om stiekempjes te proberen u een slechte of oude jaargang door uw verfijnde huig te douwen.

http://www.spaarne66.com/ik-ben-boos/,

Joel Kinnaman blijkt stiekempjes getrouwd. De Zweedse acteur Joel Kinnaman blijkt tegenwoordig als getrouwd man door het leven te gaan. De Suicide Squad-acteur onthulde vrijdag dat Cleo Wattenstrom zijn echtgenote is. Dat deed hij tijdens een interview met The Talk op de Amerikaanse zender CBS.

https://www.rtlboulevard.nl/entertainment/artikel/608906/joel-kinnaman-blijkt-stiekempjes-getrouwd,

overig


 • (zo) stiekempjes aan

Zo stiekempjes aan verandert mijn stijl nog steeds.

https://nl.pinterest.com/pin/595952963164388882/

Vandaag een grote opkomst in de tuin gehad voor de midzomerse opschoonbeurt. Ook een aantal jongste bedienden die vlot meehielpen. Zonnetje aan de hemel, taart bij de koffie, lekker bijgekletst en toch ook stiekempjes aan heel veel werk verzet.

http://www.jeroenboschtuin.nl/jong-geleerd/,

Je onderschat jezelf vaak maar wij als groepsleiding vinden dat je stiekempjes aan toch heel creatief en slim bent. Je komt met leuke ideeën zoals bij de filmdag of met je gedicht van afgelopen week. Ook ben je slimmer dan je zelf gelooft.

https://www.jongerengildesevenum.nl/leden/juul_t_eate_wurd_koud/p/5.html,