stofzuigerslang


stofzuigerslang 1.0

slang van een stofzuiger; flexibele slang die de eigenlijke stofzuiger met daarin de motor verbindt met een stang of ander hulpstuk dat op de slang aangesloten kan worden en waarmee stof e.d. wordt opgezogen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stofzuigerslang…

is een slang; is een voorwerp

  • [Geheel] is een onderdeel van een stofzuiger
  • [Functie] verbindt de eigenlijke stofzuiger met daarin de motor met een stang of ander hulpstuk waarmee stof e.d. wordt opgezogen

    Hoofdsemagram: slang


    Algemene voorbeelden


    Geregeld zie ik onze jongste met een stoel slepen om de haak van de kelderkast open te kunnen schuiven. Want in die kast hangt ergens naast de stofzuigerslang een plastic tas vol lekkers.

    Nooit meer uitslapen: kleine kroniek van het moderne gezinsleven, Ewoud Sanders,

    In de technische ruimte, het hart van het huis, bevindt zich een giga-meterkast, een alarmstation dat contact kan maken met medische hulpdiensten, en de vuilnisemmer van het centraal afzuigsysteem. Dit staat in verbinding met vier inplugpunten voor een stofzuigerslang. Waar normaal gesproken stofzuigers de opgezogen lucht, en dus een deel van het dwarrelvuil, terug de kamer inblazen, verdwijnt dat nu linea recta in de stofbak.

    de Volkskrant,

    De koopman, een dikke behaarde kerel gekleed in T-shirt en bobbelbroek, meldde zich en prees zijn handel aan, onderwijl met stofzuigerslangen zwaaiend.

    De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

    Ik reed het erf op en parkeerde de auto naast een lege waslijn. Voor de veranda stond een hondenhok waar een stofzuigerslang uit stak.

    Buiten is het maandag, J. Bernlef,

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief ervoor


    • een soort stofzuigerslang

    Tijdens mijn laatste jaren als cafézanger werd ik op een nacht thuisgebracht door Dikke Olly. We zaten achter in een grote luxe-auto die de binnenraampjes had van een taxi. Er was een soort stofzuigerslang om met de chauffeur te spreken.

    De meidenziekte, Tom Pauka,

    Het spul heet sticky foam, kleverig schuim - zo kleverig, dat het een man letterlijk in zijn beweging kan verlammen. Het zit in een handige zak die door een soldaat op de rug kan worden gedragen. Met een soort stofzuigerslang kan hij het schuim richten. Het is maar een van de niet-dodelijke wapens die de Amerikanen kunnen inzetten bij de inname van Bagdad, bijvoorbeeld bij een gijzeling.

    Het Parool,

    voorafgegaan door als


    • als een stofzuigerslang

    Bouwlampen en tl-buizen verlichten de voorkant en geven een doorkijkje naar het echte boorproces. Vanaf de achterkant is daar niet veel van te zien. Naar achteren, in zuidelijke richting, slingert de tunnel weg als een stofzuigerslang opgebouwd uit betonnen ringen.

    Reformatorisch Dagblad,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    stofzuigerslang 1.1

    iets wat lijkt op de slang van een stofzuiger

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een stofzuigerslang…

    is een slang

    • [Uiterlijk] vertoont qua uiterlijk overeenkomst met de slang van een stofzuiger
    • [Gelijkenis] lijkt op de slang van een stofzuiger

      Hoofdsemagram: slang


      Algemene voorbeelden


      Er staan nog meer mooie stukken in Hard Gras. Herman Brusselmans, A.F.Th.van der Heijden ("'Kijk, Totò,' zei ik bijvoorbeeld tot het nog blinde garnaaltje, 'dat Medusahoofd van stofzuigerslangen, dat is Gullit. Die kopt niet, die ranselt de ballen erin met een kat met negen staarten'") [...] en voetbaljournalist Nick Hornby, wiens Fever Pitch net uitgekomen is als Penguin.

      NRC,

      Tornado's zijn verwoestende stofzuigerslangen vanuit onweerswolken.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding