stormvogel


stormvogel 1.0

zeevogel met een buisvormige snavel, die voornamelijk op zee leeft, op eilanden broedt en voorkomt in bijna 100 soorten
Wordt meestal in het meervoud gebruikt om de familie aan te duiden, soms samen met de pijlstormvogels. De verkleiningsvorm stormvogeltje wordt, vooral in het meervoud, ook gebruikt om vogels uit de familie van noordelijke stormvogeltjes (Hydrobatidae) en zuidelijke stormvogeltjes (Oceanitidae) aan te duiden, maar deze vogels behoren niet tot de familie van stormvogels en pijlstormvogels (Procellariidae).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stormvogel…

is een vogel; is een dier

 • [Afmeting] is, afhankelijk van de soort, 20 tot 90 cm lang
 • [Geluid] kakelt; maakt een laag, kakelend geluid
 • [Kleur] heeft een verenkleed dat varieert van zwart, blauw, grijs tot bruin
 • [Bouw] is gewerveld; heeft twee poten
 • [Deel] heeft een buisvormige snavel
 • [Voortplanting] legt eieren
 • [Plaats] leeft voornamelijk op zee en broedt op eilanden
 • [Woongebied] komt voor boven vrijwel elke zee en oceaan
 • [Leeftijd] kan tot ruim 40 jaar oud worden
 • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft een goede reukzin
 • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] produceert een soort maagolie, die zowel ter verdediging als energierijke voedselbron kan dienen
 • [Gedrag] is een vleeseter; leeft in paren die elkaar levenslang trouw blijven en ook trouw blijven aan de broedplaats; broedt in kolonies
 • [Onderscheid of tegenstelling] heeft, in tegenstelling tot de meeste vogels, een goed ontwikkelde reukzin
 • [Verscheidenheid] komt voor in bijna 100 soorten
 • [Voorstellingswijze] werd vroeger als een voorbode van een storm gezien, waaraan hij zijn naam dankt; wordt ook wel eens gezien als figuurlijke voorbode van een stormachtige gebeurtenis, zoals een voorbode van de revolutie of een voorbode van de Franse revolutie

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Aves; Vogels
Orde Procellariiformes; Buissnaveligen
Familie Procellariidae

Algemene voorbeelden


Stormvogels zijn pelagisch (wat betekent dat zij volledig op zee leven, de broedmaanden uitgezonderd). Wanneer ze jagen (en niet naar kadavers en restjes scharrelen) zijn het oceaanduikers, ze kunnen metersdiep onder water duiken om hun prooi te vangen, of ze plukken het voedsel op van net onder het wateroppervlak.

https://oceanwide-expeditions.com/nl/activiteiten/dieren/stormvogel

Stormvogels komen slechts zelden aan land en zweven doorgaans met hun smalle, stijve vleugels laag over het wateroppervlak. De vogels kenmerken zich door de voortzetting van de neusgaten in twee korte buisjes op de snavel. De vogels broeden in nissen en kliffen van rotswanden, leggen per broedsel slechts één ei en voeden de jongen met een olieachtige vloeistof die afkomstig is uit de maag.

http://www.vogelvisie.nl/familie/stormvogels.php

Stormvogels zijn een van de weinige vogelsoorten die een goed ontwikkelde reukzin hebben. Ze kunnen die gebruiken om vis te lokaliseren door de geur van visolie die naar het wateroppervlak komt.

https://oceanwide-expeditions.com/nl/activiteiten/dieren/stormvogel

Stormvogels produceren een soort maagolie die ze opslaan in een deel van hun maag, de proventriculus genaamd. Ze kunnen deze olie voor 2 dingen gebruiken: 1. Ze spuwen het uit ter verdediging. Het kan de vleugels van een vijandelijke vogel vastplakken zodat deze uit de lucht valt. 2. Ze kunnen het opbraken en als energierijke voedingsbron gebruiken tijdens lange vluchten of om hun jongen te voeden.

https://oceanwide-expeditions.com/nl/activiteiten/dieren/stormvogel

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


 • stormvogels en pijlstormvogels

Stormvogels en pijlstormvogels zijn een familie vogels die behoren tot de buissnaveligen. Er bestaan 86 soorten van. Ze verschillen sterk in grootte, van erg klein tot even groot als de albatrossen. De grootste vogels hebben een vleugelbreedte van bijna één meter, terwijl de kleinste rond 25 centimeter breed zijn. Er zijn soorten die met meer dan één miljoen paren samen zitten.

http://diertjevandedag.classy.be/vogels/buissnaveligen/familie_stormvogels%20en%20pijlstormvogels.htm

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen