straalvliegtuig


straalvliegtuig 1.0

vliegtuig dat aangedreven wordt door straalmotoren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een straalvliegtuig…

is een vliegtuig; is een voertuig; is een zaak

  • [Geluid] maakt veel lawaai bij het vliegen
  • [Snelheid of tempo] is zeer snel; kan zich supersonisch voortbewegen
  • [Werkende kracht] wordt aangedreven door straalmotoren

    Algemene voorbeelden


    De promotors van de luchthaven zien de toekomst daarvan wel erg optimistisch tegemoet. Zij kunnen aan de verschillende overheidsdiensten de resultaten meedelen van de metingen die onlangs verricht werden naar aanleiding van de demonstratievluchten met een straalvliegtuig van het type Boeing 727. De uitslagen van die metingen geven een gunstig beeld te zien, menen de promotors.

    De Standaard,

    Schiphol is de eerste grote internationale luchthaven die een speciale pier voor regionale vluchten heeft geopend [...]. Het regionale luchtverkeer, met kleine straalvliegtuigen, vormt een belangrijke bron van inkomsten.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een commercieel straalvliegtuig
    • een groot straalvliegtuig
    • een regionaal straalvliegtuig
    • een supersonisch straalvliegtuig
    • een tweemotorig straalvliegtuig

    Al voor de voorgenomen fusie had Boeing met zijn marktaandeel van 64 procent namelijk een dominante positie op de wereldmarkt in de categorie commerciële straalvliegtuigen met meer dan 100 zitjes.

    Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

    De Citation II is een tweemotorig straalvliegtuig dat gecertificeerd is op FAR 25 luchtwaardigheidseisen en mag gebruikt worden onder bekende ijsvormingcondities.

    http://www.delftaerospace.com/about/default_nl.asp

    Er moeten, aldus de vakbond, in termen van personeelsbezetting, voldoende kwaliteit en kundigheden binnen Fokker aanwezig blijven om de "zelfscheppende - en leidinggevende positie in het segment regionale straalvliegtuigen die het bedrijf binnen de samenwerking met Dasa heeft verworven - te kunnen behouden of te versterken."

    NRC,

    Men moet niet vergeten dat wie met de auteur scheepgaat, terechtkomt in de laboratoria waar reclamestrategieën worden uitgewerkt. Men verkoopt adviezen, vermoedelijk voor heel veel geld. Bijvoorbeeld aan frisdrankfirma's, die dan prompt supersonische straalvliegtuigen blauw laten verven.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen