strafseconde


strafseconde 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

seconde straftijd die aan een speler of sporter wordt opgelegd bij een overtreding van de regels van de wedstrijd en die doorgaans wordt verrekend door bijtelling bij de prestatietijd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een strafseconde…

is een seconde; is een periode; is een tijd

  • [Functie] dient als bestraffing
  • [Behandeling of bewerking] wordt doorgaans verrekend door bijtelling bij de totale prestatietijd
  • [Wijze] wordt toegekend volgens regels
  • [Betrokkene] wordt opgelegd aan spelers of sporters
  • [Handelende persoon] wordt opgelegd door een wedstrijdinstantie of scheidsrechter
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt gegeven op grond van een overtreding van de regels van de wedstrijd of het spel

Hoofdsemagram: seconde


Algemene voorbeelden


De deelnemer mag zelf weten of hij aan de linker- of aan de rechterkant van het eerste vat begint. De bedoeling is dat hij een cirkel om elk vat rijdt. De tijd tussen het moment dat het paard met zijn neus over de startlijn is, en het moment dat zijn neus over de finishlijn is, wordt gemeten met behulp van een electronisch oog (mits beschikbaar). Gooit een combinatie een vat om, dan worden er vijf strafseconden bij opgeteld.

http://www.paardennieuws.be/index.html

Als je schijf buiten het speelveld terechtkomt is deze out-of-bounds. Je mag dan niet verder spelen met deze schijf. Als je er voor gekozen had, om een reserveschijf mee te nemen, mag je met deze verder spelen, vanaf de plaats waar de schijf het speelveld verliet [...]. Het kan gebeuren dat je een geworpen schijf niet terug kunt vinden. In dit geval mag je verder spelen met je reserveschijf (als je die nog hebt) en krijg je tien strafseconden.

http://www.frisbeesport.nl/NFB/onderdln/infoblad.htm,

Beslissingen koerscommissarissen: Vanzella (Ita): 20 strafseconden voor langdurige beschutting; Bottaro (Ita): 10 strafseconden voor afduwen.

De Standaard,