streekeigenheid


streekeigenheid 1.0

het streekeigen zijn; de eigenschap hebbend dat iets in hoge mate kenmerkend is voor een bepaalde streek; het overeenkomen met of getuigen van de in een bepaalde streek gangbare gebruiken, gewoonten, zeden e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Streekeigenheid…

is een eigenschap

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is in hoge mate kenmerkend voor een bepaalde streek

    Algemene voorbeelden


    De producten van Limburgs Land voldoen aan de eisen zoals die zijn vastgelegd in de productdefinitie. Een duidelijke maatschappelijke ontwikkeling is de zorg voor milieu en leefomgeving. Een andere ontwikkeling is de opleving van de regionale identiteit, waarbij begrippen als herkomst, natuurlijkheid en authenticiteit belangrijk zijn. Het antwoord hierop is Limburgs Land dat met gecontroleerde kwaliteitseisen op het gebied van streekeigenheid en milieuvriendelijkheid voldoet aan de vraag van de consument.

    http://www.limburgsland.nl/limburgsland.htm

    Streekeigenheid snel op z'n retour. Hooguit nog 25 tot 30 jaar, dan is de klederdracht definitief uit het dorpsbeeld van Staphorst verdwenen. Dat zegt beheerder Dirk Kok van de gemeentelijke museumboerderij in Staphorst.

    https://www.destentor.nl/overig/streekeigenheid-snel-op-z-n-retour~abc7501d/?referrer=https://www.google.nl/,

    In opdracht van de stad Poperinge en de provincie West-Vlaanderen verrichtte LaboS (UGent) onderzoek naar het behoud en het versterken van het streekeigen karakter van het bouwkundig erfgoed in het Hoppeland. Het VAi heeft op vraag van de provincie West-Vlaanderen de opdracht van het onderzoek rond streekidentiteit geformuleerd. Wat betekent streekeigenheid nog in het licht van de maatschappelijke verschuivingen? Hoe kan men die inzetten op een manier die meer is dan louter nostalgie of ornamentiek zijn vragen die in het onderzoek gesteld worden.

    https://www.vai.be/nieuws/samenwerking-streekeigenheid-hoppeland,

    Bij de beoordeling van de erven werden diverse aspecten meegewogen, waaronder streekeigenheid, hergebruik van materialen, duurzame elementen, eigen opwekking van energie, gebruik van 'groene' elementen en de manier waarop wordt omgegaan met historische bebouwing. Uiteindelijk kwam de familie Kodde als winnaar uit de bus.

    https://www.stal-en-akker.nl/artikel/227610-zeeuwse-erftrofee-2019-naar-arnemuiden/,

    Binnen dit project heb ik voor enkele van de negen woningen een erfinrichtingsplan ontwikkeld, waarbij de erven landschappelijk goed worden ingepast. Streekeigenheid is hierbij erg belangrijk.

    https://erfontwikkelaar.nl/projecten/kgo-landschappelijke-nieuwe-woningen-landgoed-holthone/

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • iemands streekeigenheid bedreigen
    • de streekeigenheid beoordelen
    • de streekeigenheid bewaren
    • streekeigenheid hebben
    • zijn streekeigenheid verliezen
    • de streekeigenheid versterken

    Bovendien bestaat in het relatief dun bevolkte Friesland nog het gevoel van 'trots en eigenwaarde' en verzet de bevolking zich daardoor hevig als hun 'streekeigenheid en historie bedreigd wordt'.

    https://www.trouw.nl/nieuws/langs-de-moezel-spreekt-men-fries~b7a1ffeb/,

    "Wij willen niet het zoveelste keuringsinstituut worden. Bij het beoordelen van een aanvraag zullen we juist kijken bij welke keurmerken het bedrijf al is aangesloten: bijvoorbeeld EKO voor biologische landbouw of de Blauwe Vlag voor jachthavens. Wat wij dan nog extra beoordelen is de streekeigenheid."

    https://www.surhuisterveen.com/actueel/meer-profijt-mogelijk-van-imago-wad,

    De linten zijn oerstructuren in de Utrechtse Waarden. Van hieruit bewerkten boeren het land en bouwden zij boerderijen met rieten daken en functionele schuren. Dit kleinschalige boerenbedrijf heeft het landschap van de linten bepaald. De streekeigen linten zijn de plekken waar nu buitenmensen en stedelingen wonen, werken, recreëren en waar natuur en landschap is. In onze drukke tijd veranderen de linten snel. Het is de kunst om de streekeigenheid te bewaren.

    https://ijsselstein.allesvan.nl/nieuws/detail/page/394/id/46394/UITKIJKTOREN-EN-BOEK-VOOR-STREEKEIGEN-INSPIRATIE,

    Iedere plattelandsgemeenschap heeft zijn streekeigenheid met de daarbij horende gewoonten en gebruiken. Deze streekeigenheid is door de tijd ontwikkeld en altijd dynamisch naar de tijdsgeest.

    https://www.managementboek.nl/boek/9789082604306/het-platteland-in-deze-nieuwe-tijd-gerard-de-baaij,

    Karakteristieke boerderijen en streekeigen beplanting vormen belangrijke bouwstenen voor de kwaliteit van het landelijk gebied. Om te voorkomen dat deze bouwstenen hun streekeigenheid verliezen, is het project 'Streekeigen Huis en Erf' in het leven geroepen.

    https://www.pnweteringeo.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=250:-informatieavondstreekeigen-huis-en-erf-veengebied&catid=7:berichten&Itemid=3,

    Probeer bij de inrichting van uw tuin de streekeigenheid te versterken en kies liefst voor inheemse bomen, struiken en planten die passen bij de natuurlijke omstandigheden.

    http://www.biodiversiteit.nl/slag/consumenten-slag-biodiversiteit/rond-huis-tuin

    met adjectief ervoor


    • authentieke streekeigenheid
    • historische streekeigenheid
    • Limburgse streekeigenheid
    • Zeeuwse streekeigenheid

    De Lummense Duizendjarige Eik is de 'trots van Limburg' én staat symbool voor authentieke Limburgse streekeigenheid.

    https://www.pressreader.com/belgium/het-belang-van-limburg/20070922/283369057649668,

    De Kempen veranderde grondig en de historische streekeigenheid ging in belangrijke mate verloren.

    https://pontifax.nl/nieuws/59/de-kempen-in-vogelvlucht-sept-2010.html,

    Zeeland kent veel inheemse planten- en boomsoorten. Om de Zeeuwse streekeigenheid te bevorderen kunt u streekeigen plant- en boommateriaal planten.

    http://boomservice-nederland.nl/boomverzorging-zeeland/

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • streekeigenheid in regionale voedselproductie

    Met financiering van het Rijksinstituut voor Cultuurhistorisch Erfgoed (RCE) start Eet je Uitzicht! het project: Streekeigenheid in regionale voedselproductie. Voedsel als strategie voor een betekenisvol landschap.

    https://www.eetjeuitzicht.nl/streekeigenheid-in-regionale-voedselproductie/,

    Voorzetsel: van

    • de streekeigenheid van een gebied
    • streekeigenheid van het landschap
    • de streekeigenheid van de onderwerpen
    • streekeigenheid van de producten

    Een rij knoestige oude knotbomen langs een sloot, een walnoot bij de keukendeur of een boomgaard met fruitbomen. Erven en hun beplanting dragen bij aan de streekeigenheid van een gebied. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert daarom de actie 'Maak Je Erf Goed' in het rivierengebied. Bewoners van het landelijk gebied kunnen een erfadvies op maat krijgen, waarbij tijdens het bezoek direct een landschappelijk beplantingsplan wordt opgesteld.

    https://nieuwsbladgeldermalsen.nl/lokaal/slg-presenteert-maak-je-erf-goed-132477,

    Eenzelfde belevingskwaliteit wordt op verschillende manieren ervaren van de ene plaats tot de andere. Zo bijvoorbeeld zal de waardering van 'cultuur en historie' in een stadspark gerelateerd worden aan oude gebouwen, kleurige bloemperken, fonteinen, feestelijke evenementen en vooral het zien en ontmoeten van veel mensen. In een landbouwgebied buiten de stad zal deze kwaliteit zich eerder uiten in kenmerken zoals identiteit en streekeigenheid van het landschap en de hiermee verbonden gebruiksvormen.

    http://www.vrp.be/2003-2.pdf,

    Gerard Buisman ontvangt de erepenning omdat hij zich al decennialang als muzikant en op het gebied van cabaret en streektaal verdienstelijk heeft gemaakt voor met name Steenwijk, maar ook voor deze regio. In zijn muziek speelt streektaal en de streekeigenheid van de onderwerpen een belangrijke rol.

    https://steenwijkercourant.nl/artikel/96060/erepenning-voor-troubadour-buisman.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F,

    De honing krijgt men van imkers die hun bijenkasten in het koolzaadveld van Wilman hebben staan. Door de ambachtelijk- en streekeigenheid van de producten heeft de familie Wilman het streekkeurmerk dubbel en dwars verdiend.

    https://www.rtvnof.nl/gedeputeerde-kramer-reikt-waddengoud-uit-aan-wilman-voor-koolzaad/,

    in voorzetselgroep


    • een gebrek aan streekeigenheid

    Kenmerkend voor de meeste moderne boerderijen is het gebrek aan streekeigenheid. Dit geldt niet alleen voor de bebouwing, maar ook voor de erfinrichting en -beplanting.

    https://boerderijenzeeland.nl/info_en_advies/15/traditionele-nieuwbouw,

    • beoordelen op streekeigenheid

    Een vakjury beoordeelt de producten op smaak, ambachtelijkheid en streekeigenheid. Daarnaast zijn er ook punten te verdienen voor de presentatie en het verhaal om het product.

    https://www.bakkersinbedrijf.nl/artikelen/verkiezing-groene-hart-streekproduct,

    • zekerheid over streekeigenheid

    Het zwartwitte EKO-keurmerk krijgt een nieuwe invulling. Het keurmerk dat tot nu toe gebruikt wordt voor biologische producten, zal de consument in de toekomst zekerheid geven over onder meer klimaat, streekeigenheid, eerlijke handel, natuur en sociale omstandigheden.

    https://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2011/5/EKO-keurmerk-krijgt-nieuwe-betekenis-AGD567229W/,

    • de effecten van de streekeigenheid
    • museum van de streekeigenheid

    "We staan aan het begin van de verandering naar een nieuwe tijd", zegt Gerard de Baaij. Hij heeft er een boek over geschreven: 'Het platteland in deze nieuwe tijd'. Hierin kijkt hij naar de invloed die de vernieuwing op het platteland heeft. En andersom naar de effecten van de streekeigenheid op de nieuwe samenleving.

    https://www.kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/kunst-en-cultuur/108510/de-baaij-we-kwamen-van-het-calimero-gevoel-af-,

    Museum van de streekeigenheid. Het 'musée du terroir' werd ingehuldigd in 1999. Het is ondergebracht in een voormalige hoefsmederij uit 1638 in het centrum van het dorp Moresnet. Het laat bezoekers kennismaken met de geschiedenis, de vroegere activiteiten en de diverse aspecten van het culturele en sociale leven van Moresnet en de omliggende streek.

    http://www.paysdeherve.be/nl/museum-van-de-streekeigenheid

    • respect voor streekeigenheid

    Dit rijk geïllustreerde boek neemt u mee naar de nog gave, agrarische cultuurlandschappen met een vaak eeuwenoude historie. Het opent ogen voor de unieke schoonheid van het oorspronkelijke Nederlandse landschap. Maar ook toont het boek hoe modern landschap weer mooi kan worden, met respect voor geschiedenis en streekeigenheid.

    https://www.zoekjeboek.com/Webwinkel-Product-265444247/Nederland-weer-mooi-%7C-9789018021399.html?utm_source=marktplaats&utm_medium=cpc-marktplaats&utm_campaign=marktplaats

    met bezittelijk voornaamwoord


    • hun streekeigenheid
    • zijn streekeigenheid

    Bovendien bestaat in het relatief dun bevolkte Friesland nog het gevoel van 'trots en eigenwaarde' en verzet de bevolking zich daardoor hevig als hun 'streekeigenheid en historie bedreigd wordt'.

    https://www.trouw.nl/nieuws/langs-de-moezel-spreekt-men-fries~b7a1ffeb/,

    Karakteristieke boerderijen en streekeigen beplanting vormen belangrijke bouwstenen voor de kwaliteit van het landelijk gebied. Om te voorkomen dat deze bouwstenen hun streekeigenheid verliezen, is het project 'Streekeigen Huis en Erf' in het leven geroepen.

    https://www.pnweteringeo.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=250:-informatieavondstreekeigen-huis-en-erf-veengebied&catid=7:berichten&Itemid=3,

    Iedere plattelandsgemeenschap heeft zijn streekeigenheid met de daarbij horende gewoonten en gebruiken. Deze streekeigenheid is door de tijd ontwikkeld en altijd dynamisch naar de tijdsgeest.

    https://www.managementboek.nl/boek/9789082604306/het-platteland-in-deze-nieuwe-tijd-gerard-de-baaij,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • streekeigenheid en historie
    • streekeigenheid en tradities

    Bovendien bestaat in het relatief dun bevolkte Friesland nog het gevoel van 'trots en eigenwaarde' en verzet de bevolking zich daardoor hevig als hun 'streekeigenheid en historie bedreigd wordt'.

    https://www.trouw.nl/nieuws/langs-de-moezel-spreekt-men-fries~b7a1ffeb/,

    Deze smulroute van 93 km neemt je mee op ontdekking van de smaken van de Famenne-Ardenne. Afspraak in Durbuy, het kleinste stadje ter wereld. In deze regio, waar streekeigenheid en tradities belangrijk zijn, proef je kwaliteitsvolle producten die gemaakt worden op boerderijen of in familiebedrijven, waar de vakkennis van de ene naar de andere generatie wordt doorgegeven.

    http://walloniebelgietoerisme.be/nl/content/ontdekking-van-de-smaken-van-de-famenne-ardenne

    • ambachtelijkheid en streekeigenheid
    • geschiedenis en streekeigenheid
    • streekgastronomie en streekeigenheid
    • tradititie en streekeigenheid

    De honing krijgt men van imkers die hun bijenkasten in het koolzaadveld van Wilman hebben staan. Door de ambachtelijk- en streekeigenheid van de producten heeft de familie Wilman het streekkeurmerk dubbel en dwars verdiend.

    https://www.rtvnof.nl/gedeputeerde-kramer-reikt-waddengoud-uit-aan-wilman-voor-koolzaad/,

    Dit rijk geïllustreerde boek neemt u mee naar de nog gave, agrarische cultuurlandschappen met een vaak eeuwenoude historie. Het opent ogen voor de unieke schoonheid van het oorspronkelijke Nederlandse landschap. Maar ook toont het boek hoe modern landschap weer mooi kan worden, met respect voor geschiedenis en streekeigenheid.

    https://www.zoekjeboek.com/Webwinkel-Product-265444247/Nederland-weer-mooi-%7C-9789018021399.html?utm_source=marktplaats&utm_medium=cpc-marktplaats&utm_campaign=marktplaats

    Dit boek is het derde deel in de succesvolle reeks Puur, waarin streekgastronomie en streekeigenheid centraal staan.

    https://www.hebban.nl/boek/puur-toscane-katrien-blanckaert,

    De bebouwing in de dorpskern en gehuchten ademt een streekeigen karakter, met lokale bouwmaterialen zoals vuursteen, mergel en vakwerk. De naoorlogse bebouwing in het dorp heeft qua uitstraling rigoureus gebroken met traditie en streekeigenheid en zou overal in Nederland kunnen staan, en is derhalve geen beschermd dorpsgezicht en buiten de begrenzing van het Icoonlandschap gelaten.

    https://icoonlandschappen.nl/de-icoonlandschappen/noorbeek/,

    streekeigenheid 1.1

    iets wat streekeigen is; dat wat in hoge mate kenmerkend is voor een bepaalde streek; iets wat overeenkomt met of getuigt van de in een bepaalde streek gangbare gebruiken, gewoonten, zeden e.d.; iets wat een of meer kenmerken bevat die karakteristiek zijn voor een bepaalde streek; streekeigene

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een streekeigenheid…

    is een zaak

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is iets wat in hoge mate kenmerkend is voor een bepaalde streek; bevat een of meer kenmerken die karakteristiek zijn voor een bepaalde streek

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • lokale streekeigenheden
      • specifieke streekeigenheden

      Nieuwe bewoners zijn vaak minder op de hoogte van de lokale streekeigenheden. Ze richten de erven daarom naar eigen inzicht in. Natuurlijk mag dat, maar we vinden het erg jammer als daarmee ook alle typische streekelementen verdwijnen.

      https://docplayer.nl/14330652-Overijssel-natuurlijk-veenmossen-zijn-adembenemende-landschapsbouwers-kristalbad-een-nieuw-terrein-waar-het-water-weer-tot-leven-komt.html,

      Tevens is het belangrijk dat de lokale vertegenwoordigers van de beleidsinstanties meer ruimte krijgen om lokale aanpassingen toe te laten aan beheersmaatregelen, welke het halen van de beleidsdoelstellingen bevorderen enof tenminste niet ondermijnen. Enkel op deze manier kan er rekening gehouden worden met lokale streekeigenheden, maar ook met beleidsdoelstellingen van andere openbare instanties.

      https://www.vlm.be/nl/SiteCollectionDocuments/platform%20plattelandsonderzoek/Voeren_PisteBeleid_finaal.pdf,

      Het provinciale beleidsniveau en het paraprovinciale bestuurlijk middenveld worden ontmanteld. In de plaats komen er gemeentelijke samenwerkingsverbanden die de streekontwikkeling tot doel hebben waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke streekeigenheden en het streekkarakter.

      https://www.senate.be/www/webdriver?MItabObj=pdf&MIcolObj=pdf&MInamObj=pdfid&MItypeObj=application/pdf&MIvalObj=16779384,

      in voorzetselgroep


      • aandacht schenken aan streekeigenheden

      Wie reeds met mij op reis was, weet dat ik graag aandacht schenk aan streekeigenheden en lokale specialiteiten.

      http://www.bloggen.be/reizenmetjohn/archief.php?startdatum=1387753200&stopdatum=1388358000,

      • streekeigenheden van de huizen

      In Ballenberg wordt doelbewust getoond wat de streekeigenheden van de huizen zijn en die karakteristieken zie je veel terug in de gewone woonhuizen.

      https://forum.fok.nl/topic/2156653/2/25,