streekgebondene


streekgebondene 1.0

dat wat eigen is aan, behoort bij, kenmerkend is voor een bepaalde streek

Algemene voorbeelden


Het is vreselijk te bedenken dat wij in het culturele landschap ongeveer hetzelfde beleven: uniforme schreeuwlelijkerds versmachten al het streekgebondene, het volkseigene.

De Standaard,

U bent met uw wetenschappelijke publicaties over kerkgeschiedenis in de West- en Oost-Vlaamse contreien gebleven? Het bisdom Brugge 1559-1984 en het bisdom Gent 1559-1991 behoren tot uw belangrijkste publicaties. Spreekt dat streekgebondene u aan? "Dat heeft gewoon veel te maken met de gemakkelijke toegang tot de bronnen en met de grote kwaliteit ervan. Mijn leerlingen hebben gewerkt over onderwerpen in de bisdommen Antwerpen, Mechelen enz."

De Standaard,

Er zijn allerlei grensgevallen in de literatuur aanwijsbaar die weliswaar de genoemde kenmerken bezitten, maar desondanks niet of niet uitsluitend tot de streekliteratuur gerekend worden. Vaak is er dan sprake van een problematiek die het typisch streekgebondene overstijgt (bijv. John Steibecks The grapes of wrath, 1939 of Richard Llewellyns How green was my valley, 1939).

http://www.dbnl.org/tekst/dela012alge01_01/dela012alge01_01_03045.php,

Wat ze zoekt in de natuur en in het landleven, dat zijn de oervormen van het leven. Het contact met die oervormen heeft ze nodig, zo meen ik te mogen zeggen, om open te gaan. Enkele van haar mooiste gedichten danken hun ontstaan aan een onweer. Ik waardeer dus het streekgebondene van deze poëzie, zozeer afwijkend van de meest grootsteedse poëzie van na de oorlog; ik waardeer dat oog voor al wat oer en eigen is, en ook de stugheid die ervan afstraalt.

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2548011/1995/05/06/Aan-IDA-GERHARDT.dhtml,

Begin zeventiger jaren gingen de padvinderij en verkennerij op in Scouting Nederland, waardoor het streekgebondene verloren ging.

http://www.blikopoostachterhoek.nl/nieuws/item/2220-14e-borculose-taptoe,

Het aanbod als kwaliteitsnorm; bv: variëteit van o.m. de aangeboden dagschotels, het aanbieden van gelegenheidsbereidingen (verjaardagen, Pasen, Sint-Valentijn, ...), menuvariatie, overeenkomst van het aangebodene met de herkomst (streekgebondene) - cfr. de beschermingswetgeving, de waarde van het "eigen" aanbod (bv. het schenken van 'n inlandse drank bij ontvangsten, het streekgebonden koekje bij de koffie, ... ).

http://www.asg.be/nederlands/dossiers/standpunten/streekgebondenheid.htm

De klant-leveranciersrelatie (bv. in 'n restaurant) kan zowel intern als extern zijn. Deze relatie kan o.m. zijn: - een contractuele - uit hoofde van dienst, een bediende, ... - dat wat de klant hiervan verwacht (prijs-kwaliteitsverhouding). Hierbij zou de consument een vraag naar het streekgebondene kunnen hebben; maar, wat houdt dit in voor de leverancier: welk aanbod verlangt men, op welke wijze wenst hij de presentatie ervan (dit kan gaan van de schikking op het bord tot het interieur bij 'n restaurant...), welke verklarende informatie verlangt hij en is dus belangrijk bij de promotie van het product (bv. het volkskundig gebruik van een traditioneel koekje, de motivatie van het gebruik van bepaalde ingediënten bij een bereiding, enz.).

http://www.asg.be/nederlands/dossiers/standpunten/streekgebondenheid.htm