streepjescode


streepjescode 1.0

afbeelding

Bron: Sakurambo
( Publiek domein )

code op producten die bestaat uit een aantal achter elkaar geplaatste verticale streepjes van verschillende dikte, die door een scanner gelezen en gedecodeerd kunnen worden, waarbij elk streepje een cijfer of letter representeert en alle streepjes tezamen het soort product uniek identificeerbaar maken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een streepjescode…

is een code

  • [Constructie] bestaat uit een aantal achter elkaar geplaatste verticale streepjes van verschillende dikte, waarbij elk streepje een cijfer of letter representeert
  • [Functie] dient om soorten producten uniek te identificeren
  • [Plaats] bevindt zich op producten of op de verpakking daarvan
  • [Leeftijd] werd gepatenteerd op 7 november 1952
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan door een scanner gelezen en gedecodeerd worden
  • [Onstoffelijke inhoud] bevat informatie over het product

Hoofdsemagram: code


Algemene voorbeelden


Alle artikelen die klanten kopen zijn voorzien van een barcode (streepjescode). Deze barcode is herkenbaar voor de scankassa's. Deze digitale informatie vormt het vertrekpunt voor razendsnelle communicatie over de aan- en afwezigheid van artikelen in een winkel. Uitgaande artikelen worden door de kassa geregistreerd.

http://www.ah.nl/nl/AH/content/albertheijn/ditisah/informatiebladen/

De streepjescode is een groot goed. Een streepjescode identificeert alleen het product. In de computers van de winkel en van de fabrikant wordt het product gekoppeld aan andere gegevens, zoals prijzen en voorraden. Zo kan efficiënter worden gewerkt. Eén keer de prijs veranderen in de computer is genoeg, eventueel met de duur van een aanbieding erbij. De computer slaat vanzelf alarm wanneer de voorraad moet worden aangevuld.

NRC,

Albert Heijn vraagt kopers van Mendoza Valley Red, een Argentijnse rode wijn, deze terug te brengen omdat het sulfietgehalte erin te hoog is. De wijn voldoet niet aan de wettelijke norm. Het gaat om literflessen met de produktiecode 03295.10.1217 tot en met 1458, die boven de streepjescode op het etiket staat.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een streepjescode scannen
  • streepjescodes scannen

De Nederlandse fabrikant NCR introduceerde deze week de eerste zelfbedieningskassa. De klant scant zelf de streepjescodes van de artikelen en rekent dan af met een betaalkaart.

Gazet van Antwerpen,

De stap in de goede richting is in 1994 gezet, maar dit jaar wil de leiding van De Boer Winkelbedrijven naar een nog beter bedrijfsresultaat. Die hogere winst wil het grootwinkelbedrijf, dat sinds begin april het hoofdkantoor in Hoogeveen heeft, onder meer realiseren door alle filialen in de toekomst te voorzien van apparatuur om streepjescodes te scannen.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


streepjescode 1.1

code op persoonlijke pasjes die bestaat uit een aantal achter elkaar geplaatste verticale streepjes van verschillende dikte, die door een scanner gelezen en gedecodeerd kunnen worden, waarbij elk streepje een cijfer of letter representeert en alle streepjes tezamen de drager van het pasje uniek identificeerbaar maken; streepjescode met persoonsgegevens

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een streepjescode…

is een code

  • [Constructie] bestaat uit een aantal achter elkaar geplaatste verticale streepjes van verschillende dikte, waarbij elk streepje een cijfer of letter representeert
  • [Functie] dient om personen uniek te identificeren
  • [Plaats] bevindt zich meestal op een pasje of kaart
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan door een scanner gelezen en gedecodeerd worden

Hoofdsemagram: code


Algemene voorbeelden


De automatisering van de belastingdiensten heeft zich al een tijd ingezet. Bedoeling is de ambtenaren te ontlasten van een aantal noodzakelijke doch tijdrovende taken, zodat ze zich optimaal kunnen toeleggen op het onderzoeken van de aangiften. Om dezelfde reden worden de belastingbiljetten tegenwoordig ook opgestuurd door de drukker, die elke aangifte van een streepjescode voorziet. Via die streepjescode worden de binnengekomen aangiften onmiddellijk na ontvangst in het belastingkantoor "binnengetekend" via een gelijkaardig systeem als in de meeste supermarkten.

De Standaard,

De sticker met vervangende barcode, die is verzonden naar studenten met collegekaarten waarop de streepjescode onjuist bleek, doet het in de meeste gevallen ook niet [...]. Uit kostenoogpunt was voor de sticker met vervangende barcode gekozen in plaats van geheel nieuwe collegekaarten. De sticker werkt echter slecht omdat het beschermende hoesje eromheen ontbreekt. Daarom worden nu alsnog nieuwe collegekaarten aangemaakt.

http://www.delta.tudelft.nl/archief/j28/n27/17356,